Ковин

Педесет и пета година постојања Гимназије и економске школе „Бранко Радичевић“

УСПЕХ ЗА УСПЕХОМ, ОД БРИСЕЛА ДО ТЕЛ АВИВА И…

• Поред учешћа на сусрету младих Европе у Бриселу, а поводом предстојећих ЕУ избора, и ученици и наставници ове школе у овој години постигли су изузетне резултате на разним пољима

Ова наставна година, током које ковинска Гимназија и економска школа „Бранко Радичевић“ обележава 55 година постојања, биће упамћена и као једна од успешнијих у историји школе. Велика част најпре је указана избором тима који је представљао Србију на тродневном сусрету младих из целе Европе у Бриселу марта, када су ученици Теодора Тодоровић, Бранко Матић и Флора Ликај, заједно са ментором, професорком Јеленом Ђерић, учествовали у кампањи младих поводом предстојећих избора за Европски парламент. У марту је ученица Јелена Радовановић на Покрајинском такмичењу у беседништву у Новом Саду освојила треће место, а припремали су је професори Оља Љубоја и Роберт Тот. За деценијски континуирани рад и резултате на пољу рецитовања, професорка Љубоја једна је од добитница повеље на овогодишњој јубиларној, 50. покрајинској смотри „Песниче народа мог“ одржаној у Сечњу.

Са републичких такмичења стигле су вести о две „бронзе“: ученица трећег разреда општег смера гимназије Данијела Гаћеша освојила је треће место на  Књижевној олимпијади у Сремским Карловцима одржаној 12. маја, а ученик првог разреда гимназије општег смера Страхиња Сарафинћанин на републичком такмичењу из историје које је одржано у Нишу 11. маја, освојио је такође треће место. Ученике су спремали професори Валентина Јелић и Милош Савић.

Најновија вест заправо је, како каже директорка Гимназије Живка Чернох, велика част указана колеги, професору историје Милошу Савићу: „Наш наставник изабран је, после јавног позива који је расписало ресорно Министарство просвете науке и технолошког развоја, на основу меморандума о разумевању са израелском Меморијалном установом жртава и хероја Холокауста, за једног од учесника семинара у Међународној школи Јад Вашем у Израелу, у периоду од 21. до 28. јула 2019. године. Финансијска средства за реализацију обезбеђују Влада Израела и Меморијална установа. Циљ семинара који се реализује на енглеском језику је професионално оснаживање наставника, стручних сарадника и саветника путем предавања и радионица усмерених на антисемитизам, историју и традицију Јевреја и Холокауст, а ради унапређивања компетенција наставника за реализацију осетљивих тема из историје човечанства у процесу наставе и учења.

Најзад, да не заборавимо њих: драмска секција наступиће 1. јуна у Кули, на јубиларном 10. војвођанском омладинском позоришном фестивалу, као једна од пет најбољих трупа ове сезоне (после зонске селекције). Играју „Београдску трилогију“ по тексту Биљане Србљановић, а предводи их професорка Оља Љубоја, која потписује адаптирани сценарио и режију.

(Према: Општински портал)