А САД ОЛИМПИЈАДА... Слободан Битевић Фото: ТВ Панчево

Разговор с поводом

Слободан Битевић, спортиста и председник Спортског савеза Панчева

ПАНЧЕВО ЈЕСТЕ И БИЋЕ ГРАД СПОРТА

• Спортски савез Панчева подржава све спортске клубове у граду и све активности које промовишу спорт и здрав начин живота • Захваљујући локалним властима и Савезу, спортски клубови имају најбоље услове за рад у целој држави

КАО држава, Србија је позната по спортским резултатима и својим спортистима. Али пут до резултата захтева много рада који увек почиње од спортских организација у сваком граду и општини. Панчево је један од градова који је дао бројне успешне спортисте са завидним резултатима, а све то је успех и Спортског савеза Панчева, на чијем челу се данас налази  Слободан Битевић, успешан, млад и перспективан спортиста, капитен карате репрезентације Србије. Како он каже, Савез данас функционише веома добро.

    – Трудимо се да спортским клубовима у граду што више помогнемо, свакодневно смо на терену, разговарамо са њима како би видели шта је то, осим финансија, што им је најпотребније, да ли су то сале, опрема… Трудимо се да свима максимално изађемо у сусрет. Много имамо спортских пројеката, али и много проблема и гледамо из дана у дан како да их решимо, боримо се да омогућимо што боље услове и да олакшамо рад спортских клубова у граду – каже Битевић  Старт 013. Он је мишљења да због свега тога Панчево може да понесе име града спорта, пошто спортски клубови у овом граду, захваљујући локалним властима и Спортском савезу имају најбоље услове за рад у целој држави.

    Оно по чему је Спортски савез Панчева познат, то су његови пројекти. Ту је, пре свега, већ традиционална школа пливања “Ја пливам, а ти?” као и спортски кампови за децу који ће ове године, због реновирања објеката на Дивчибарама, одржати на Чардаку. Најважнија је та сарадња са школским спортом, наглашава наш саговорник и најављује манифестацију “Spirit of youth”, која ће се ове године, осим у Панчеву, одржати и у тридесетак градова у Србији под покровитељством републичког Министарства просвете. Поред тога, постоји идеја да се појачају  едукативне активности о спорту, тако да ће, највероватније у Авив парку током лета одржати спортски дан где ће се деца, под надзором својих професора и наставника, радити на полигонима и упознавати се са спортом.

    Савез планира и да окупи најбоље спортисте из Панчева, који би дружећи се са децом, промовисао спорт и спортски начин живота. – То је, по мени, најбоља промоција спорта. Нама је циљ да што више деце укључимо у спортске активности, јер оно што је битно јесте то да деца схвате да је спорт најздравији начин живота и да ће бављење спортом помоћи да се она и физички и психички добро развијају, као и да развијају радне навике што ће им у животу много значити. На крају крајева, то и јесте наш циљ, да упркос модерно начину живота имамо што здравију нацију.

    А професионална спортска каријера Слободана Битевића му је недавно донела још једно одличје. Са 52. Европског првенства, одржаног у турском граду Коачели, вратио се са бронзаном медаљом. Оно што је посебно важно је то да је карате постао олимпијски спорт, тако да је данас план да се оствари та норма потребна за пут у Токио.

ПУТ ДО УСПЕХА

 Као успешан спортиста, Битевић неким новим клинцима који желе да остваре резултате у спорту поручује да је пут до успеха трновит: – Свака победа је леп тренутак али мораш бити спреман и на лоше тренутке, на поразе од којих се још више може научити, посебно најважније о самом себи, о својим слабостима. Али ни једно ни друго вас не требају поколебати да дођете до циља, било да је то медаља у професионалном спорту или остати здрав ако си рекреативац – објашњава Битевић и додаје да је свака освојена медаља посебан осећај који, како каже, нема цену.

    – Континуитет који сам остварио у освајању медаља на европским и светским такмичењима даје ми за право да се надам постизању олимпијске норме. Ова бронза је седма медаља на сениорским такмичењима и показује ми да сам на добром путу. Оно што ме посебно радује је добра форма коју сам показао ове полусезоне, успео сам да са контролних турнира донесем сеам медаља, од којих је пет златних – каже Битевић и додаје да ускоро очекују бројни турнири, од Премијер лиге у Толеду у Шпанији средином јуна до турнира у Салцбургу, Истанбулу, Јапану, од којих очекује да добрим резултатима напредује на WKF листи. Као нешто што  га посебно радује, Битевић наводи то што ће се следеће године у мају, у Новом Саду одржати Европско првенство за које је већ почео процес припреме. Можемо очекивати спортски спектакл и добре резултате са тог такмичења, што све води ка томе да на олимпијади у Токију можемо очекивати већи број наших такмичара, закључује  он.

    Како основу сваке спортске каријере чине услови за припреме, Битевић тврди да он по том питању нема никаквих проблема: – Имам све услове за рад у свом граду и подршку Карате федерације Србије. Захваљујем се свима на томе, посебно граду који ме подржава као и све нас спортисте, Министарству спорта и омладине које ме стипендира, Олимпијском комитету, директору Федерације Предрагу Стојадинову, селектору, тренерима и посебно “СКС 365” који су мој лични спонзор.

И. В.