РАД, РЕД И ПОШТЕЊЕ... Сања Петровић

Интервју

Сања Петровић, председница Општине Ковин

ДЕЛА, А НЕ РЕЧИ – ТО НАС РАЗЛИКУЈЕ

• Мењамо слику наше општине из корена, Ковин је постао једно велико градилиште • Циљ је јасан: посао, сигурност, безбедност и квалитетан друштвени, културни, забавни и спортски живот свих становника општине Ковин • Направили смо тим вредних, марљивих, способних и енергичних људи

У Ковину су 23. априла одржани избори за нови сазив Скупштине општине.

Са освојена 22 одборничка места, што је само за једног одборника мање од апсолутне већине, напредњаци су однели убедљиву победу и тако потврдили своју доминацију и у овој јужнобанатској општини.

     Једанаестог маја одржана је конститутивна Скупштина општине, на којој су одборници владајуће већине, њих 37, од укупно 45, за председницу Општине изабрали Сању Петровић, дипломираног дефектолога, која је на функцији председника оопштине била и пре ових избора.

    Ово је њен први интервју за једне новине, након понвног избора за председницу Општине Ковин.

     • Да ли су резултати избора за нове одборнике Скупштине општине Ковин испунили Ваша очекивања, и зашто?

     -Резултат од 43% (22 мандата) на локалним изборима је и те како добар резултат. Ако узмемо у обзир и чињеницу да је другопласирана коалиција око СПС-а (СПС, СНП, КП, ПС, Зелени Србије) освојила више од три пута мање гласова, јасно је да грађани желе СНС на челу општине Ковин и у наредне четири године.

     • Шта мислите да је било пресудно за убедљиву победу напредњака, којима је недостајао само један одборник па да имају апсолутну већину?

     –Пресудан је био велики напор који смо уложили како бисмо од Ковина створили једно ново, лепше и условније место за живот. Направили смо тим вредних, марљивих, способних и енергичних људи, истрајних у намери да дају свој максимум у додељеним ресорима, како бисмо у свакој области направили искорак у односу на ранији период или реформу у односу на пређашњи рад. Наша кампања пред локалне изборе била је једноставна и свела се на подношење извештаја о раду локалне самоуправе за време четворогодишњег мандата. Дела, а не речи – то је оно на шта смо поносни и то је оно што грађани знају да награде.

     • Ви, практично, настављате тамо где сте стали. Чиме сте најзадовољнији од онога што сте  до сада урадили и који ће бити Ваши први кораци на почетку овог новог мандата?

     -Политика локалне самоуправе у претходне четири године била је јасна – обезбедити једнаке услове за живот и рад мештана у свим насељеним местима на територији наше општине. Тако смо асфалтирали пут Ковин – Мало Баваниште, затим пут Плочица – Плочички рит, асфалтирали атарски пут Делиблато – Гај, у дужини од близу 4 км, као и улице у свим насељеним местима. Обезбедили смо пијаћу воду Скореновчанима, уредили гробља у Скореновцу и Дубовцу, реновирали Дом културе у Шумарку, Дом омладине у Плочици, кров Задружног дома у Делиблату, комплетно смо уредили парк у Гају, отворили  два туристичка инфо-центра – један у Скореновцу, други у Делиблату, а завршили смо и изградњу фабрике воде у Баваништу.

ВЕЋИНА ОД 37 ОДБОРНИКА

Нови сазив Скупштине општине конституисан је 11. маја.

У владајућој већини, уз 22 напредњака су и седам одборника са листе око око Социјалистичке партије Србије (Комунистичка партија, Зелени Србије, Покрет социјалиста и Српска народна партија), затим шест одборника Јединствене Србије, као и два одборника Савеза војвођанских Мађара – укупно 37, од 45 одборника.

У опозицији су остали осам одборника, четири из Демократске странке и четири из ГГ „Ковин може боље – Заједно за нашу општину – др Иван Дотлић“.

    У Ковину завршавамо зграду Хитне медицинске помоћи. Започели смо изградњу новог и преко потребног вртића, као и хале за мале спортове, а почињемо и изградњу модерног спортско-туристичког центра на градском купалишту. После дуго година, у Ковину је отворена једна нова фабрика, индонежанског инвеститора који се бави узгојем и прерадом печурака, која тренутно упошљава 160 радника, а у плану је да посао добије укупно 400 људи. Обезбедили смо и боље услове ромским породицама, бесплатне лекарске прегледе за све наше спортисте, а први пут после 100 година отворили  смо клизалиште у Ковину. Ово је само део онога што је СНС урадила у свом мандату, а списак је много дужи.

    Први наредни кораци биће наставак започетог и рад на новим пројектима. Мењамо слику наше општине из корена, то нам је циљ.

    • Како Ви видите у чему је основна разлика између схватања суштине локалне власти између напредњака и демократа, а коју су грађани тако убедљиво препознали на априлским изборима?

    – Основна разлика је однос између онога што је урађено и онога што је планирано. Оно што смо ми једним делом у протеклом периоду радили, било је оно што су претходне власти биле дужне да обезбеде нашим грађанима, а нису. Ми смо практично исправљали њихове грешке. Првог радног дана након убедљиве победе на локалним изборима 2013. године, сачекала нас је гомила документације, застарелих пројеката, кафанских рачуна и незадовољних грађана који више нису желели неажурно руководство. Желели су промене на боље.

ФУНКЦИЈЕ

Поред Сање Петровић, која и даље остаје на  челу општине Ковин, није се променио ни председник Скупштине општине. На тој функцији и даље ће бити Зоран Брадањи, такође члан Српска напредне странке. 

Посао секретара Скупштине општине  обављаће Радмила Сикимић, која је и до сада била на тој функцији.

С обзиром да су након ових избора социјалисти постали део владајуће већине, добили су место заменика председника општине. На тој позицији биће први социјалиста општине Ковин – Зоран Николић.

На конститутивној седници изабрани су и нови већници. И то: Виолета Оцокољић, Драган Шљивовачки, Бојан Стојановић, Бојана Митровић Тасић, Нина Козица, Миленко Грујичић, Ђура Црепајски, Драгослав Бубања и Роберт Тот.

• Када сте се опредељивали за политику, шта је било пресудно да се определите за Српску напредну странку?

     –То је била јасна визија и јасан циљ о томе какву Србију желимо у будућности, а то је здрава, модерна, уређена, правна држава која у сталном контакту са грађанима ослушкује њихове потребе и жеље и тиме се води приликом даљег креирања политике. Такву јасну идеју имала је Српска напредна странка, која таквом својом политиком данас представља не само најмасовнију, већ и најорганизованију политичку странку у земљи, чији даљи развој темељи на здравим основама и јасним начелима.

    *Када прођу четири години, шта је то чиме бисте желели да се највише поносите?

    -Сазнањем да грађани живе боље, да су задовољни, да смо дали све од себе да им обезбедимо пристојне услове за живот, да смањимо одлив младих људи, који ће своју будућност видети у месту које им обезбеђује све оно што је неопходно како би овде остварили све своје амбиције.  А то су: посао, сигурност, безбедност и квалитетан друштвени, културни, забавни и спортски живот – и то је је наш првенствени задатак .

    • Компромиси су у политици  неизбежни. Око чега, за Вас, нема компромиса?

    -Када је у питању рад, ред, дисциплина и поштење, ту нема компромиса.

    • Шта je то што очекујете од својих најближих сарадника?

    -Од својих најближих сарадника очекујем ентузијазам, иницијативу, поштен, марљив рад и тимски дух, који треба да краси један круг људи који заједно раде на истом задатку.

    • Како најрадије проводите слободно време и који је Ваш животни мото?

    -Оно мало слободног времена које имам, трудим се да проведем у кругу породице, са својим најближима.

    • Шта је то што вас чини задовољном на функцији прве даме општине Ковин?

    -Најодговорнија функција у општини од вас тражи целодневну посвећеност овом послу, али са друге стране, с обзиром да се са ове позиције мењају ствари на боље, да се доводе нови инвеститори, запошљавају људи, да се покрећу нови пројекти и обнављају ствари, то ме чини спокојном и задовољном. Ковин је постао једно велико градилиште и то је оно што ме додатно чини срећном.

ДА НАС ПРАТЕ

    • Владајућа већина, од 45, има 37 одборника. Као председница општине, шта првенствено очекујете од коалиционих партнера СНС, странке која сама има 22 одборника, и која је Вама поново поклонила поверење?

    -Од коалиционих партнера очекујем рад и темпо који је Српска напредна странка поставила, а то је брз, јасан и прогресиван напредак. Нема места ни времена за опуштање и олако схватање озбиљности ситуације, нарочито када смо ми ти који смо на позицијама да неке ствари мењамо на боље.

  

  • Шта је то што бисте им поручили у само једној реченици?

    -Поновићу крилатицу „Дела – а не речи“, то је оно на шта сам поносна и што је суштина локалне политике коју водим са својим тимом.