А ПОСЛЕ ВРПЦЕ... Марина Томан, Виолета Симић и Александра Попа на свечаном отварању

Гребенац

Отворена  Етно поставка Удружења жена „Гребеначки мираз“

ЛЕП МИРАЗ, НЕМА ШТА, ТРЕБА ПОГЛЕДАТИ!

• Драго ми је када видим добру сарадњу удружења која негују различиту традицију и културу својих народа. Имамо изузетну сарадњу словачких, румунских, српских, мађарских, чешких удружења – истакла је Марина Томан, начелница Јужнобанатског управног округа, на свечаном  отварању

После само две године од оснивања (26. 9. 2019), Удружење жена „Гребеначки мираз“  постало је и те како препознатљиво по свом специфичном неговању традиције  и обичаја Румуна, али и по успешном презентовању кулинарских специјалитета својих бака.

Захваљујући таквом раду, али и подршци локалне самоуправе, на челу са председницом Општине Бела Црква Виолетом Симић, као и Националног савета румунске националне мањине, чији је председник  Данијел Магду, али  и начелнице Јужнобанатског управног округа Марије Томан, „гребеначке мираџијке“ имају и своје изузетно сређене просторије, коју су ових дана украсиле етно садржајима румунске културе, и та поставка, која је, како то доликује,  свечано отворена, постала је доступна свим љубитељима етно културе, без обзира на њен национални идентитет.

„Изузетно сам поносна што сам данас у Гребенцу и што наше удружење жена „Гребеначи мираз“ успешно ради већ две године. Чланице удружења су успеле да једну амбијенталну кућу потпуно врате у првобитно стање, од опремања, намештаја и надам се да ће ова кућа и етно поставка бити део и наше туристичке понуде, истакла је Виолета Симић, председница општине.

Марина Томан, начелница Јужнобанатског управног округа, истакла је изузетан значај женских удружења, а  у циљу економског оснаживања жена, посебно у руралним срединама.

„Драго ми је када видим добру сарадњу удружења која негују различиту традицију и културу својих народа. Имамо изузетну сарадњу словачких, румунских, српских, мађарских, чешких удружења. На нивоу Јужног Баната активно је 70 удружења жена. Како се мењају времена, тако и чланице раде на економском оснаживању и многа удружења улазе у туристичу понуде њиховог краја. Надам се да ће у наредном периоду додатно ојачати и у још бољем светлу показати свој рад. Ја веома често кажем – без обзира што смо различити, управо та различитост је тачка која нас спаја и нашом богатом културном баштином градимо заједничку будућност. Јужни Банат често зову „Европа у малом“ и мислим да два града и шест општина на нашој територији у потпуности оправдавају тај назив, истакла је начелница Томан.

Председник Националног савета румунске националне мањине Даниел Магду нагласио је важност етно поставке удружења жена „Гребаначки мираз“ у даљем очувању и унапређењу румунске културне баштине, док је генерални конзул Румуније Георге Дину захвалио се општини Бела Црква на веома доброј сарадњи и изузетном односу према румунској националној заједници.

Александра Попа, председница Удружења жена „Гребеначки мираз“, представила је посетиоцима свеукупан рад удружења и етно поставку која чува дух старих времена и приказује начин живота наших предака.

„Наше удружење се првенствено бави очувањем и неговањем румунске културе и традиције, с обзиром на то да је Гребенац једино насељено место на територији општине Бела Црква са већинском румунском заједницом. Ово је једна банатска кућа са дневном собом, кухињом, спаваћом собом и оставом. Предмете за етно поставку добиле смо од мештана Гребенца и уз помоћ старијих жена и њихових савета распоредиле смо намешај и остале предмете, како би дочарале дух прошлости и сачувале за будуће генерације“, напоменула је „прва дама“ Удружења.

(Фото: БЦ Инфо)

Пројекат „Општина Бела Црква – грађанин у функцији актера општинске локалне самоуправе“ суфинансира Општина Бела Црква.