БОГАТ И САДРЖАЈАН ПРОГРАМ... Немања Богданов

Панчево

Немања Богданов, директор Културног центра Панчево

ОСТАЈЕМО НА СВЕТСКОЈ МАПИ КУЛТУРНИХ ДЕШАВАЊА, УПРКОС…

• И ове године Центар ће организовати највеће културне манифестације, а својим програмима ће учествовати и у реализацији Културног лета 2018

И ове године Културни центар Панчева ће, заједно са другим градским установама културе, учествовати у организовању Културног лета, што Немања Богданов, директор ове установе види као веома добар начин да се Панчевцима који ће наредно лето провести у граду понуде квалитетни културни садржаји. – Сведоци смо да велики број Панчеваца лета проводи код куће и зато је организовање што квалитетнијих културних садржаја током овог периода веома добра идеја, иако је то период који није сезона за већину установа културе. Ми ћемо у томе учествовати користећи све наше ресурсе – каже директор Богданов и наглашава да ће се, као и сваке године до сада, запослени у овој установи морати максимално ангажовати како би реализовали све те планове. Иначе, ова година ће бити богата програмима, када се ради о Културном центру: ту су велике музичке манифестације попут Џез фестивала, Етнокома, као и Салона уметности Панчева, Бијенала уметности, Дечијег бијенала, али и велики број пројекција филмова, позоришних представа, изложби, гостовања других позоришта са њиховим представама и бројних концерата.

– Ових дана одржани су концерти Жељка Васића и Дарка Рундека за који су карте  биле веома брзо распродате. Понекад имамо тај проблем да део публике не успе да уђе на програме на које желе, али ту смо једноставно ограничени капацитетом наше сале – објашњава наш саговорник и као пример програма за који увек влада велико интересовање наводи Џез фестивал, који се у Панчеву одржава већ две деценије, а који је, као једна од најбољих манифестација овог типа у Србији, овај град ставио на светску мапу џез дешавања.

НОВО ИМЕ
 У току је и процес промене имена панчевачког Културног центра. Како је одлучено, ова установа ће убудуће носити име Небојше Глоговца, Панчевца и глумца који је својим радом и бројним улогама иза себе оставио траг као један од најбољих глумаца са ових простора. Како каже директор Богданов, остало је да се све то и званично, одлукама надлежних органа доведе до краја а онда ће се и визуелни идентитет и лого ове установе изменити у складу са новим именом. Богданов подсећа да је недавно у Центру одржано и једно вече посвећено Небојши Глоговцу у којем су учествовали његове колеге и пријатељи и на којем су се Панчевци, који су успели да уђу у салу, могли подсетити на најбоље улоге прерано преминулог глумца.

Ове године ће 18. Бијенале уметности и 7. Бијенале дечијег уметничког израза бити одржани у исто време: – Није нам идеја да ове две манифестације спојима или стопимо у једну већ смо Бијенале померили са септембра јер нам се чинило да је ће мај и јун бити бољи термин и да ћемо на тај начин доћи до већег броја наше публике – објашњава наш саговорник. Када је реч о позоришним представама, поред гостовања позоришних представа које су резултат веома добре сарадње панчевачког Културног центра са другим позориштима, сваки викенд у Културном центру ће обележити и бројне представе за најмађе Панчевце. У свему томе ће значајну улогу имати и сама позоришна продукција Културног центра која већ годинама доноси добре представе.

Ипак, оно што данас представља највећи проблем у раду Културног центра Панчева јесте проблем простора, односно, недостатак адекватног простора. Како каже наш саговорник, Центар је у претходном периоду остао без већег дела својих изабинских просторија која се налазе у дворишту ове установе: – Ми више не користимо просторије попут некадашњих галерија “Електрика” и “Двориште” и све везане просторије које се налазе иза наше бине односно сцене. То нам прави велике проблеме у организацији наших програма, а највише у онима који користе пуно опреме или имају већи број извођача. Изгубили смо простор који смо користили као гаражу и као простор кроз који се на сцену уноси сценографија, инструменти, расвета, дакле све оно што је потребно за извођење програма, тако да сада имамо тај практичан проблем да сву ту опрему унесемо у ситуацији када можемо користити само наш главни улаз. Све то такође доноси проблеме и самим извођачима у припреми за наступ – каже директор ове установе и подсећа да је и део зграде Центра који обухвата и књижару и кафе под судским процесом и да би губитак тог простора довело и до губитка сопствених средстава из књижаре и кафеа.

Богданов додаје да је тај захтев за реституцију проширен на још већи део зграде који сада обухвата већи део приземља и део првог спрата Центра и додаје да исти проблем постоји и са Галеријом савремене уметности. Сада се, каже он, чека како ће се на суду започети процеси завршити, али наводи да ће Центар за културу свакако морати да ради и да ће се неко трајно решење морати наћи. То ће, сматра он, највероватније бити куповина зграде у којој ова установа данас ради после реституције као и свих других просторија које су неопходне за несметан рад Културног центра.

УЗ ПОМОЋ НИС-а
 У сарадњи са НИС-ом, у склопу акције ове компаније “Заједници заједно” прошле године су обезбеђена средства за куповину модерног дигиталног пројектора: – То ће свакако оживети биоскоп у граду јер ћемо ми сада сами моћи у свој програм уврстити пројекције филмова како нам одговара. До данас су наше пројекције филмова зависиле од нашег распореда у програму, али и од могућности и слободних термина предузећа од којег смо изнајмљивали пројектор – открива директор Богданов и оцењује да ће то донети нову димензију у програму Центра за културу јер ће се створити могућности за већу слободу у избору филмова, термина за њихово приказивање али и цене као би Центар био конкурентнији у граду по питању биоскопа и поново привукао публику ка овој врсти културних садржаја.
Компанија НИС је, иначе, већ годинама и један од највећих спонзoра једног од највећих панчевачких културних брендова – Џез фестивала.

А када је већ реч о просторима који се могу користити за извођење програма, Центар ове године неће користити Летњу сцену и то највише из разлога што то организација програма на овој сцени захтева коришћење готово свих ресурса установе што се показало као неефикасно. Директор Богданов каже да постоји идеја да Град преузме овај простор и да га искористи за неке своје потребе а да заузврат Центру помогне у решавању проблема са недостатком простора. Добар пример како се неки простор може користити за реализацију програма јесте Студентски дом, који је Центар током прошле године изнајмљивао од панчевачке Црквене општине. Та пракса ће се наставити и током ове године, напомиње директор, иако не постоји потписан уговор о томе за 2018. годину.

– Мислим да би најбоље било када би Град са Црквом направио неки споразум којим би ми добили Светосавски тј. Студентски за наше програме, а Црква заузврат добила неко земљиште за изградњу цркве или нешто друго у чему им Град може изаћи у сусрет. Иначе, Студентски се показао као врло добар простор за поједине врсте програма као што је бил некада, а то се старији Панчевци сигурно сећају – каже директор Културног центра Панчева Немања Богданов.

В. Илић

Пројекат “Панчево – локална самоуправа у форми самоуправе грађана” су/финансирао Град Панчево