АХ, ТА РЕСТИТУЦИЈА... Немања Ротар

Панчево

Немања Ротар, члан Градског већа Града Панчева задужен за културу и омладину

И ИНФРАСТРУКТУРНО СРЕЂИВАЊЕ И САДРЖАЈНИ ПРОГРАМИ

• Град Панчево је и ове године за рад установа културе и њихове програме обезбедио средства на нивоу прошле године, а један део ових активности, као и инфраструктурни пројекти биће финансирани путем пројектног финансирања од стране републичких и покрајинских власти

– Као и претходних година, Град Панчево и за ову годину планира да настави да производи мноштво занимљивих програма у свих 15 институција културе колико их имамо. Осим редовних, буџетских средстава, од којих већ годинама око 80 посто одлази на плате запослених и трошкове рада ових установа, потребна средства покушаћемо да обезбедимо кроз пројекте, односно конкурсе, у чему се култура најбоље сналази пошто се ту овај начин дужи низ година обезбеђују додатна средства – каже градски већник задужен за културу и омладину Немања Ротар. Он додаје да је за ову годину урађено 25 пројеката намењених републичком Министарству културе, 17 ка надлежном покрајинском секретаријату, као још и пет ка другим републичким министарствима, који финансирају неке врсте пројеката из области културе, попут Министарства правде или Министарства за рад, запошљавање, социјална и борачка питања, које активно учествује у реализацији пројеката заштите споменика културе. Како наш саговорник каже, идеја је да се та додатна средства која су прошле године достигла озбиљну суму од око 40 милиона динара, а која ће и ове године бити на истом нивоу, утроше за инфраструктурне и програмске пројекте.

ПОСЛЕДЊА ВЕСТ
На седници Градског веће, одржаној 15. маја, Немања Ротар је саопштио добру вест за панчевачку културну и не само културну јавност. Наиме, На конкурсу за финансирање и суфинансирање пројеката из области културног наслеђе у Републици Србији за 2018. години, Панчеву је одобрено скоро 22 милиона динара!

Једна од области где ће средства бити утрошена јесте заштита споменика културе где је већ доста тога урађено: у потпуности је завршена реконструкција светионика на Дунаву,  замењени су крст и кров на торњу Преображенског храма у Панчеву: – Сада чекамо средства за уређење фасаде торња који због свог лошег стања представља и безбедносни проблем, а за ову годину планиран је и завршетак пројекта реконструкције Стратишта, пројекта из прошле године који ће из техничких разлога тек ове године бити завршен. Имамо и идеју о санирању споменика из Првог и Другог светског рата у Панчеву, као и у Ковину и Банатском Брестовцу – наводи Ротар и додаје да постоји и идеја о пројекту санације целе зграде Народног музеја у Панчеву, што је пројекат вредан 500 милиона динара, а који је планиран да се реализује кроз три фазе. Средства за тај пројекат нису добијена, али ће се она покушати обезбедити кроз ИПА фондове Европске уније. А када је реч о тим међународним пројектима, кроз прекограничну сарадњу Србије и Румуније покушаћемо да обезбедимо средства за набавку аутобуса за Дом културе у Банатском Новом Селу, као и да завршимо реновирање “Апола” у Панчеву, односно његовог мањег дела у којем је смештена билетарница. Ту је и идеја израде пројекта реконструкције зграде Старе болнице у Панчеву, као и уређења њене фасаде, као и пројекат сређивања фасаде Дома омладине, што је тренутно у фази израде пројеката. То су планови за ову годину, што се тиче инфраструктурних пројеката.

А  о програмским садржајима, и њиховој разноврсности, сазнаћете ускоро.

(Старт 013)

Пројекат “Панчево – локална самоуправа у форми самоуправе грађана” су/финансирао Град Панчево