БИЋЕ ТОГА ЈОШ... др Биљана Шинжар

Разговор с поводом

Др Биљана Шинжар, в.д. директора Специјалне болнице за плућне болести “Др Будислав Бабић” Бела Црква

СВЕ ВИШИ НИВО ДИЈАГНОСТИЧКИХ УСЛУГА

• Специјална болница за плућне болести “Др Будисав Бабић” набавком новог скенера значајно ће унапредити дијагностику, а тиме позитивно утицати на рано откривање канцера плућа, што је велики корак ка смањењу смртности од ове болести

Специјална болница за плућне болести “Др Будислав Бабић” из Беле Цркве, са капацитетом од 200 регистрованих болничких постеља, бави се лечењем пацијената оболелих од болести плућа и једина је установа овог типа у Јужнобанатском управном округу. Осим стационарног лечења, у овој здравственој установи обављају се и специјалистичко-консултативни прегледи из области пулмологије, каже за Старт 013 др Биљана Шинжар, в.д. директора ове специјалистичке болнице.

– У оквиру дијагностике, имамо микробиолошку и биохемијску лабораторију, рендген и ултразвучни кабинет, кабинет за функционалну дијагностику плућа са спирометријом и боди плетизмографијом, а радимо и алерголошке тестове и гасне анализе крви.
У последњих годину дана знатно смо унапредили дијагностику у нашој установи. Од републичког Министарства здравља добили смо нови мобилни дигитални рендген апарат, као и нови, савремени ултразвучни апарат, који је донација Блиц фондације, док смо од Републичког фонда за здравствено осигурање добили нови гасни анализатор. Наравно највећи успех и унапређење наше установе је скенер апарат који нам је недавно додељен од стране Покрајинске владе, односно Покрајинског секретаријата за здравство – каже наша саговорница и даље објашњава да се. ради о 128 слајсном скенеру који ће знатно унапредити дијагностику ове специјалне болнице, а тиме свакако и степен услуга пацијентима ове установе.

Инсталирање скенера је од великог значаја не само за ову белоцркванску болницу и њене пацијенте, већ и за све становнике Беле Цркве и околних насељених места, којима ће, такође, бити доступна ова дијагностика, сматра др Шинжар.

– Тренутно завршавамо процедуре које су неопходне за извођење радова односно монтажу скенера и његов безбедан рад, што обухвата адаптацију самог простора за смештај скенера, комплетни електро радови, укључујући ту и нову трафо станицу. Почетак радова очекујемо крајем овог месеца, док је рок за њихов завршетак 30 дана. Средства за извођење ових радова обезбеђена су по конкурсу Покрајинског секретаријата за здравство, и то у износу од 18.842.335,24 динара.
Како је за ову врсту дијагностике потребно обезбедити и адекватно обучен кадар, наша докторка, специјалиста радиологије, тренутно се налази на едукацији из ЦТ дијагностике у Институту за плућне болести у Сремској Каменици, установи терцијалног нивоа са којом највише и сарађујемо. Такође, радићемо на проширењу кадровског плана за рендген техничаре како би адекватно обезбедили и помладили кадрове за ову врсту дијагностике – додаје наша саговорница.

А на питање зашто је ова дијагностика важна за ову установу, она каже да је
добијање скенера за ову болницу заиста од великог значаја, јер ће се тиме, пре свега, допринети повећању броја рано откривених карцинома плућа, а самим тим и утицати на смањење смртности од ове опаке болести у јужнобанатском региону. Само рано постављена дијагноза карцинома плућа је један од најважнијих предуслова успешног лечења, напомиње др Биљана Шинжар, в.д. директора Специјалне болнице за плућне болести “др Будислав Бабић” Бела Црква и најављује да установа, коју она води, у наредном периоду планира увођење и бронхоскопије као нове методе, чиме би се, уз инсталацију новог ЦТ апарата, заокружила дијагностика плућа на нивоу ове здравствене установе.

(Старт 013)