ПРВИ САЈАМ КУЛТУРЕ... Оливера Цицовић на Банат Фесту

Алибунар – Три питања за…

Оливерa Цицовић, директоркa Центра за културу општине Алибунар

БОГАТСТВО ЈЕ У НАМА И НАШОЈ РАЗЛИЧИТОСТИ

• Ова година је за нас била једна врло успешна година, али сматрам да увек може бити боље, и биће – обећава Оливера Цицовић

 

• Шта је то што бисте посебно истакли о раду Центра за културу у 2018. години?

– Више од сто разних културних дешавања било је у нашој општини у протеклој години, публика је гледала балет, фолклор, позориште, филмске пројекције, али смо одржавали и песничке вечери, као и самосталне и заједничке изложбе слика, како у новој галерији коју смо направили у Дому културе Алибунар, тако и у осталим објектима културе, посебно у Банатском Карловцу, где и имамо највише сликара.

Ове године организовали смо све манифестације од значаја за општину и свих десет сеоских слава у општини, али смо публици пружили и нове програме, за које смо средства добили на покрајинском конкурсу. Година 2018 година била је заиста једна врло успешна година, али ја, која сам по природи перфекциониста, додала бих да увек може боље и увек може више, само када се има елана и воље.

 На  које бисте  нас манифестације и културне садржаје са задовољством подсетили?

-Ове године добили смо пројекат преко покрајинског Секретаријата за културу на конкурсу за сајмове културе и направили смо први сајам културе под називом „Банат Фест“ који се одржао на платоу испред  Дома културе, 17. августа.

Смењивали су се тамбураши, фолклори свих националних мањина и народа у општини, поете на три језика српском, румунском, мађарском, и на самом крају одржан је и рок концерт, јер рок спаја све нације, а претходно је свака показала своју културну баштину која у нашој општини живи вековима кроз оне који је са колена на колено преносе.

И не само кроз уметничко изражавање, овај фестивал културе је замишљен да презентује културну баштину, стваралаштво и етно традицију свих народа у нашој општини, не само кроз музику већ и кроз презентовање националне кухиње свих народа, јер су ту на платоу све наше националне кухиње биле присутне на штандовима. Чувари нашег сајма су били Лала и Соса, обучени у банатске ношње, маскоте направљене од стиропора за сликање.

Заиста смо на прави начин приказали национални идентитет наших Румуна, Словака, Мађара, Рома, па и Крајишка кухиња је била присутна. Показали смо разноврсност јужног Баната. Учествовала су сва удружења жена наше разнолике мултинационалне општине у тој презентацији, како би кроз овакав сајам културе дочарали сву нашу различитост.

Био је то целодневни ужитак за сва чула наших посетилаца, а било је их заиста пуно у току тог дана. Ово је наш први Сајам културе „Банат Фест , Алибунар 2018“, а већ следеће године планирамо да траје више дана. Имамо жељу да прерасте у једну лепу традицију промоције наше мултиетничке општине. А када кажем мултиетничка општина не могу да не споменем да је један од наших основних циљева једнакост у доступности културног садржаја на свим језицима народа који живе у нашој општини.

Можемо да се похвалимо да су представе на румунском језику једнако заступљене као и оне на српском. Имамо изузетну сарадњу са румунском позоришног групом „Konu Aleku“, која на сцени у Алибунару изводи своје аматерске позоришне представе на румунском “Пун пансион”, али у свом репертоару има и представу на српском, “Пиџаме”, а ове године су запажен резултат имали и на Данима румунског позоришта.

ДАНИ РУМУНСКОГ ПОЗОРИШТА… директорка Цицовић са угледним гостом – румунским конзулом

Оно што је веома важно рећи, и ове и прошле године, то је Затварање дана румунског позоришта, које се одржало овде код нас, у алибунарском Дому културе, и не само то, планирамо да у наредној години буде више премијера румунског позоришта на нашој сцени, како из Алибунара, тако и из суседних општина.

Истакла бих и манифестацију која носи назив „Јесењи песнички маратон“ , која је од 2015. године готово републичког карактера, са пуно учесника са свих страна Србије. Долазе бројни песници од Суботице, преко Новог Сада, Панчева, Пландишта, Вршца,  па до Краљева, Чачка, Ниша, Лесковца, …

Сваке две године издајемо двоброј зборника „Јесењи песнички маратон,  у ком су сви учесници заступљени. Задње две године ова песничка манифестација је наградног карактера, и прво место је награда – издавање књиге песама у 200 примерака.

Ове године прву награду освојио је млади песник из Панчева Милош Диклић.

 Чиме бисте могли посебно да се похвалите у досадашњем раду?

–  Ми се трудимо да децу склонимо са улице и да им приближимо културне садржаје, радионице и секције. Тако да велики фокус стављамо и на аматеризам, а посебно на фолклорно стваралаштво, јер као рурална средина тежимо очувању етно стваралаштва и традиције код наше омладине. Можемо се похвалити да скоро па у сваком месту постоји фолклор који ради у  оквиру наше установе. Ми заиста велика средства одвајамо на овај сегмент културе. Наше секције фолклора домова култура у саставу Центра (Алибунар, Владимировац, Банатски Карловац) освајају и престижне награде, прва и друга места на републичким такмичењима фолклора. Издвојићу Банатски Карловац, којим руководи уметнички руководилац Игор Бокшан, а који је ове године на републичком такмичењу фолкорних ансамбала из целе Србије на „Сусретима села“ у Ћићевцу  освојио престижно друго место, а две године раније прво.

Румунски фолклорни ансамбли такође освајају  награде, а посебно бих издвојила румунски фолклор Владимировца, којим руководи наставник Бенони Букур, а који се може похвалити и вокалним солистима који су међу најбољим у Републици. На последњем Фестивалу музике и фолклора у Овчи освојено је друго место.

Ново у овој области је и то што смо основали оркестар који под окриљем Центра ради са свим фолклорним секцијама у општини. Оркестром Центра за културу општине Алибунар руководи професор Кристијан Ђуђа, а свих дванаест чланова оркестра су музички образовани, у пуном смислу те речи.

Нашим фолкорашима у општини Алибунар, у 2018. години обезбедили смо гостовања ван Србије. Последњих, сигурно, двадесет година нису гостовали нигде ван граница Србије, и то нам је један од битних успеха, јер смо успели да обезбедимо потребна новчана средства за њихова путовања – истиче Оливера Цицовић, која ће нас, уверени смо, као дипломирани менаџер у медијима, разумети што смо је овде прекинули у њеном, надасве убедљивом излагању, биће прилике, поготово за тако елоквентне и амбициозне саговорнице, као што је она, а које не само да  умеју лепо да раде, него исто тако  лепо и да  кажу то што раде.

Нова година тек што је дошла!

СиБ (Старт 013)