РЕЗУЛТАТИ ЋЕ СЕ ТЕК ВИДЕТИ... Саша Павлов, градоначелник Панчева

Панчево – РЕЧ ИМА…

Саша Павлов, градоначелник Панчева

ДРУГИ СУ ПРИЧАЛИ, МИ СМО ЗАСУКАЛИ РУКАВЕ И…

• Пред Панчевом и његовим грађанима је светла будућност, а у годинама које долазе град ће заблистати у пуном сјају, као модеран, европски административни, културни и привредни светионик наше државе Србије и целог региона

Како бих подвукао значај протекле године у привредном смислу за Град Панчево, морам да кажем да бих волео да свака година буде као 2018. и пожелео бих свима да и 2019. буде као ова година у том сегменту, односно значају за будући економски развој Панчева.

Међу неколико зацртаних приоритета, број један је било унапређење привредног амбијента, односно стварање услова за коначно привлачење страних директних инвестиција, као и отварање могућности за пласирање домаћег инвестиционог капитала. У контексту тога, ми смо у претходне три године уложили значајна средства у опремање Северне пословне зоне, која је требало да буде нешто сасвим супротно од Јужне индустријске зоне, у сваком сегменту. Требало је да буде компензација за запошљавање људи, који су остали без посла због пословне консолидације тј. реконструкције фабрика јужне зоне и такође због лошег периода својинске трансформације, који је у Панчеву оставио тешке последице.

ИНВЕСТИЦИЈЕ

    С друге стране, она треба да буде другачија и у смислу врсте индустрије и под тим мислим у еколошком делу, имајући у виду изузетну еколошку сензибилност града Панчева. Планирано је да се у Северну зону привуку стране и домаће инвестиције које неће бити опасност за животну средину, већ напротив, да еколошку слику и унапреде. Ми смо имали срећу да су већ почетком 2018. завршени сви инфраструктурни радови на опремању Северне пословне зоне и да смо већ почетком фебруара добили једног изузетно значајног инвеститора, као што је немачка компанија ZF, врло важан инвеститор, из више разлога.

Прво, јер је реч о капитално-интензивној инвестицији, а то не значи само једно од највећих улагања у Србији, које износи преко 160 милиона евра, него то значи да је она дошла не стављајући као параметар јефтину радну снагу, што је нама било изузетно важно. И то смо успели, јер с обзиром на то колике ће бити плате новозапослених у ZF-у, које значајно надилазе просек плата у Републици Србији. С друге стране, ова компанија ће у своје три фазе да запосли преко хиљаду људи и то делом високо квалификованих и струковно образованих кадрова из панчевачких школа, где је већ успостављена директна сарадња између инвеститора и школа, пре свега Машинске, а затим и Електротехничке школе. Пуни резултати ове инвестиције у Панчеву ће бити видљиви наредних година, не само у контексту смањења броја незапослених, него и у контексту изузетно квалитетнијег живота, што ће  граду овако једна инвестиција да донесе.

Није ово једина инвестиција, али је најзначајнија у овом тренутку, као прва права директна гринфилд инвестиција, још од изградње фабрика Јужне индустријске зоне, које су изграђене 60-тих и 70-тих година прошлог века, што значи да 40 година нисмо имали тако директну и интензивну гринфилд инвестицију. Споменуо бих и инвестицију аустријске компаније Егстон, која је такође отворила преко 200 нових радних места, као једна браунфилд инвестиција. Оно што је нама такође битно је да ће Град Панчево на простору северне пословне зоне у наредним данима да отуђи још 5 парцела и да за те парцеле постоји изузетна заинтересованост и домаћих и страних компанија из сектора микро и малих предузећа, који отварају стабилна радна места и ових 5 компанија ће у наредној години да отворе пар стотина радних места. Делом је ово и заслуга велике инвестиције ЗФ-а, јер је он привукао одређени број предузећа из сектора који прате ову компанију на неком глобалном нивоу.

Оно што је такође важно рећи, а то је да смо, захваљујући добром односу са постојећим привредним субјектима, а који се не огледају само у проактивном раду Привредног савета, него и много шире, као и задовољењем критеријума брзог издавања грађевинских дозвола, сведоци изградње још две озбиљне фабрике у комплексу постојећих рафинеријских постројења, а то је фабрика дубоке прераде и термоелектране-топлане, где ће у наредних годину до две дана, запослење наћи близу 200 суграђана, а инвестиције износе близу 500 милиона евра, које су обе изузетно значајне и у еколошком смислу, јер много добијамо. Прерада бензина ће бити на једном много квалитетнијем и еколошки прихватљивијем нивоу него што је била до сада, а термоелектрана-топлана ће омогућити да енергетски погони фабрика Јужне индустријске зоне више не користе мазут, него ће за те потребе користити водену пару произведену из гаса, што ће умногоме да промени еколошку слику у граду, а што нам је приоритет.

(Цео текст можете прочитати у новогодишњем броју Старта 013)

Пројекат “Панчево – локална самоуправа у форми самоуправе грађана” су/финансирао Град Панчево