ВРАЋАЊЕ ИЗГУБЉЕНОГ СЈАЈА... Јадранка Ђапа Ђурђевић

За Старт 013 пише…

Јадранка Ђапа Ђурђевић, Служба за односе с јавношћу општине Алибунар

ЗНАЛА ЈЕ МАРИЈА ТЕРЕЗИЈА ГДЕ…

• Бројне су манифестације које се током године одржавају широм општине Алибунар, а које привлаче све већи број посетилаца

Несумњиво, највећи туристички потенцијал општине Алибунар је Делиблатска пешчара, која једним својим делом припада овој општини. Делиблатска пешчара, специјални резерват природе, представља јединствену пешчару у целој Европи, која је настала пошумљавањем Панонске низије за време Марије Терезије, пре 200 година. Овде постоји преко хиљаду биљних врста, од којих су неке заштићене, а многе лековите. Ово је дом и многим животињским врстама, вуковима, јеленима, срнама и дивљим свињама, затим и птицама и инсектима. На излетишту Девојачки бунар, традиционално се за 1. мај окупља много људи, који нерадне дане желе да проведу у природи.

Викенд насеља у Делиблатској пешчари представљају уточиште људима из града, и као оаза мира, пружају одмор од цивилизације и градске буке. Спортске екипе радо овде долазе на припреме, а школе организују едукативне и спортско-рекреативне екскурзије. „Дани пчелара“ сваког лета окупљају произвођаче меда добијеног од испаше пчела са овог локалитета. У августу се сада већ традиционално, у режији Туристичке организације Алибунар, на базену са геотермалном водом, одржавају „Игре без граница“. У организацији Културно-просветне заједнице Панчево и Града Панчева, ове године је одржана 50. по реду, Ликовна колонија „Делиблатски песак“. Изградња бициклистичке стазе од Ковина до Вршца, преко Делиблатске пешчаре, повољно ће утицати на целокупан развој туризма овог подручја, као и побољшање путне инфраструктуре од Банатског Карловца и Владимировца до Девојачког бунара.

ЈЕДАН ОД БРЕНДОВА… Девојачки бунар – недовољно искоришћени потенцијал

Туристичка организација општине Алибунар, у сарадњи са Центром за културу, а уз подршку општине Алибунар, организује различите манифестације током целе године. „Изађи ми на теглу“, такмичење у пржењу ајвара, одржава се већ неколико година уназад у нашој општини, сваке године на другом локалитету, па је тако пре две године ово надметање одржано на Девојачком бунару, прошле године у Банатском Карловцу, а ове у Алибунару.

ИЗАЂИ МИ НА ТЕГЛУ… једна од бројних „женских“ манифестација

„Летњи дани Алибунара“, у периоду од 15-28. августа, окупљају такмичаре у малом фудбалу, а Центар за културу општине Алибунар од ове године организује „Банат фест“, који окупља уметнике из целог Баната, негујући традицију, ликовну и музичку уметност, као и писану реч. Не смемо заборавити да поменемо “Дане Милоша Црњанског“ у Иланџи, који се сваке године приређују у част и славу овог великана наше књижевности. „Јесењи песнички маратон“ у Банатском Карловцу афирмише младе песнике, а Дан библиотеке општине Алибунар увек угости занимљиве и актуелне књижевнике. У Селеушу се организује такмичење у аутентичним крајишким играма „Селеушки вишебој“, а ловачка удружења сваке године организују „Хајку на банатску лисицу“ са циљем контролисаног одржавања и регулације бројности лисица.

Алибунар заиста има много тога да понуди у туристичком смислу, од историјских прича, преко нетакнуте природе, па све до различитих манифестација и културних догађаја током целе године. Уз дугорочну стратегију и вредан рад, општина Алибунар може у потпуности да искористи своје туристичке потенцијале и да се афирмише као туристички бренд. С обзиром на све недаће наше општине, можда ће баш туризам општини Алибунар донети дуго очекивани развој, и коначно јој вратити давно изгубљени сјај.