ПРАВО ДРУШТВО... за пут у иновацијско друштво

Идвор

„Октобарски сусрети“ у знаку иноватора, професора, учитеља и младих талената

УВЕК НА  ПУТУ У ИНОВАЦИЈСКО ДРУШТВО

• Идвор јесте мало место, територијално гледано,  али у њему живе људи великог срца и душе – истакла је, поздрављајући скуп,  Маријана Мелиш, помоћница председника општине

Поводом 9. октобра, дана када је 1854. рођен велики Михајло Пупин Идворски, у  његовом родном месту Идвору се сваке године одржавају „Октобарски сусрети“, на разне теме из света будућности, тако да је и тема овогодишњег скупа иноватора, професора, доктора наука и младих талената била на том путу, баш како је и названа „Пут у иновацијско друштво

Учеснике репрезентативног скупа поздравила је Маријана Мелиш, помоћница председника Општине Ковачица, која је, изражавајући пуну подршку организаторима аи учесницима скупа, истакла да је Идвор „можда мало место, територијално гледано, али у њему живе људи великог срца и душе.“. Ми бисмо томе само додали – и живели су!

Овогодишње сусрете отворио је Милан Божић, а у радном председништву, поред њега, били су и проф. др Бранко Ковачевић, др Вера Павловић, Драгиша Матић и Никола Стојшић.

Сем радног дела, и оног креативног, разуме се, на скупу су додељена и признања, онима који су их својим ардом заслужили, али и као подстицај за даље корачање у будућност.

Најзначајније признање, Пупинове медаље, ове године  додељене су: проф. др Радовану Пејановићу, редовном професору Универзитета у Новом Саду, Момчилу Станићу, једном од оснивача Друштва „Михајло Пупин“, доц. др Бобану Ковачевићу, новинару, који је у оквиру програма за дијаспору афирмисао великане српске науке, РТВ Општине Ковачица, за редовно и квалитетно извештавање са Октобарских сусрета, као и дневном листу Вечерње новости, за афирмисање лика и дела Михајла Пупина.

Селакове новчане награде за најперспективније даровите ученике додељене су Вељку Радићу, Матеји Вукелићу, Александру Цуцићу и Алекси Мађаревићу.

Почасне грађане Идвора прогласио је Светислав Закић, председник Савета Месне заједнице Идвор, а убудуће то ће бити: др Владимир Цизељ, за изузетне резултате у афирмацији Пупиновог дела и др Драгољуб Цуцић, за изузетне резултате на афирмацији дела Михајла Пупина, више десетина научних радова, књига, изложби и предавања о Михајлу Пупину. Осим тога, др Цуцић је оснивач и  руководилац  Регионалног центра за таленте, који је организатор 11 едукативних кампова за даровите и мотивисане ученике у Идвору.

Награде је доделио и Регионални центар за таленте, и то младим ученицима средњих школа за изузетне успехе на такмичењима. У овом делу, додељено је 15 награда ученицима који су освојили прва места на републичким такмичењима из математике, физике, српског и енглеског језика, информатике и програмирања, хемије, историје.

Награде су добили  ученици: Хелена Делић и Петра Витомиров – дуо Фантастико, Огњен Петров, Ђурђија Ђорђевић, Веселин Врачар, Јарослав Весели, Анастасија Тошић, Александар Цуцић, Дуња Бркић, Никола Демјаненко, Лена Кужић, Селена Гвозденовић, Ања Шушњар, Андреј Почуча, Теодора Ђорђевић и Угљеша Кузманов.

На крају овог скупа, како то и приличи,  положени су венци на споменик Михајлу Пупину у његовом  Идвору.

(Фото: ЕPA.rs)

Пројекат „Општина Ковачица – будућност у огледалу времена садашњег“ суфинансира Општина Ковачица
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.