ЖЕНЕ ТО РАДЕ... Зорана Братић

Алибунар

Зорана Братић, председница општине, о раду Мреже градоначелница и председница општина

НАМА МРЕЖА МНОГО ЗНАЧИ, ЈЕР ЖЕНЕ…

• У Јужнобанатском управном округу, од осам локалних самоуправа, на челу њих четири  су жене, а жена је и на челу округа

Петог марта 2021. године, на иницијативу Марије Обрадовић, министарке за државну управу и локалну самоуправу, уз подршку УНДП (Програма УН за развој) на чијем је челу у Београду гђа Франсис Пикап, формирана је Мрежа градоначелница и председница општина у Србији.

Повељу женске равноправности потписале су тада 22 жене, које се налазе на челу 22 градске и општинске локалне самоуправе,  од  укупно 169, колико их има у Републици Србији.

Последњег дана септембра, у Аранђеловцу је одржана 3. радионица, на којој је разговарано о лидерским вештинама, али и о мотивацији, управљању кризним ситуацијама и превазилажењу стреса.

„Стаклени плафон је када вам не дају да идете горе, а стаклени под је ефекат који вас кочи, страх да ће вас повући на дно. Ту смо да изградимо атмосферу где се ниједна од вас неће плашити ни стакленог пода ни стакленог плафона, јер ће нас први резултати ојачати. Способне смо и јаке, а само наша ћутња нас може учинити неспособнима. Ко је храбар и упоран, он ће направити резултат макар трпео и озбиљне ударце и зато нам је важна међусобна подршка“, истакла је министарка Марија Обрадовић, на радионици у Аранђеловцу.

„Када су времена тешка онда жене буду постављене на важне позиције како би на њих пала одговорност. Показало се да жене и те како могу да се носе са тим изазовом и успешно воде своје локалне заједнице и у кризама. Зато ће УНДП наставити да подржава ваше удруживање и сарадњу, поручила је стална представница УНДП-а у Србији Франсис Пикап.

Иначе, од 22 жене које се налазе на челу градова и општина у Србији, четири су са подручја Јужнобанатског управног округа, од којих је једна градоначелница (Вршац), а три су председнице општина (Бела Црква, Ковин и Алибунар). И то није све. И на челу Округа је – жена.

Ево шта о досадашњим искуствима у раду Мреже каже Зорана Братић, председница Општине Алибунар, прва жена на челу те јужнобанатске општине:

„Изузетно ми је драго што је формирана Мрежа градоначелница и председница општина, јер нам она омогућава непосредни контакт, простор за размену искустава и тиме лакше решавање проблема сеа којима се свакодневно суочавамо. Мрежа посебно значи мањим и неразвијенијим јединицама локалне самоуправе, с обзиром да су нам искуства колегиница које су на челу већих и развијенијих локалних самоуправа и те како драгоцена.“

Напомињући да се Општина Алибунар, са десет насељених места и недовољном развијеношћу, сусреће са разноврсним проблемима, али да су сви они решиви „уколико постоји добар и једнинствен тим, који жели да ради и реализује визију развоја локалне заједнице, из дана у дан“.

„Као прва жена на челу Општине Алибунар, заједно са својим тимом, у којем су углавном жене, трудим се да својим радом пружим пример младим женама да својим залагањем и енергијом могу много тога постићи за средину у којој живе. Одговорност у руковођењу  је велика, често је потребна  брзина у доношењу одлука, а уз све то треба константно радити на унапређењу рада свих служби и установа, како би што ефикасније сви они били у служби интереса грађана“ – каже Зорана Братић, председница Општине Алибунар, напомињући да се често чује и консултује са својим колегиницама из суседних локалних самоуправа и да има одличну сарадњу, опет, женом,  Марином Томан, начелницом Јужнобанатског управног округа.

Пројекат „Општина Алибунар – грађанин у функцији актера локалне самоуправе општине“ суфинансира Општина Алибунар.
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове јединице локалне самоуправе која је доделила средства.