ИЗ АКЦИЈЕ У АКЦИЈУ... Милица Тодоровић

Разговор с поводом

Милица Тодоровић, секретарка Организације Црвеног крста у Панчеву

УВЕК У ДРУШТВУ С ОНИМА КОЈИ НЕ МОГУ САМИ

• Панчевачка организација Црвеног крста је током ванредних околности услед пандемије коронавируса била у великој мери ангажована у помоћи, посебно онима којима је таква помоћ била непоходна, а све те активности, поред оних редовних, и даље се реализују

Организација Црвеног крста у Панчеву је током пандемије коронавируса била веома активна у помоћи грађанима Панчева, посебно онима старијим којима би без помоћи волонтера ове организације пандемија била велико искушење. Како је пандемија, у овој или оној варијанти, још увек присутна, Црвени крст је и даље активан у пружању помоћи, каже за Старт 013 Милица Тодоровић, секретарка панчевачког одељка ове хуманитарне организације.

  • И даље постоји велики број наших старијих суграђана којима и даље потребна помоћ попут оне коју смо им пружали током 54 дана ванредног стања. Наши редовни волонтери су и даље ту да им помажу, а они се уз нас осећају сигурно и безбедно, навикли су на нас. То јесте суштина рада Црвеног крста. А током овог зимског периода имали смо и одређен број грађана без пребивалишта и бескућника којима увек указујемо помоћ, како у топлој гардероби тако и у намирницама који они могу користити у том начину живота који су изабрали – каже Милица Тодоровић и додаје да је током овог периода Црвени крст доста урадио на помоћи људима из угрожених социјалних категорија, а посебно оних који из различитих разлога тренутно не могу остварити своја права и добити помоћ на други начин. Како она каже, уз помоћ ланца маркета Лидл прикупљене су намирнице које су грађани донирали и то ће током наредних дана бити подељено као пакети помоћи онима којима је то потребно, попут удружења која окупљају особе са инвалидитетима. Поред тога, с почетком новог полугодишта, а у сарадњи са панчевачким школама, ученицима који су у стању социјалне потребе биће подељена гардероба и обућа која је прикупљена уз помоћ продавница “Waikiki” и “Safran”.

  • Током прошле године смо поделили велики број пакета помоћи који смо добили од виших организација Црвеног крста којима су направљени пакети намирница и кућне хемије обезбеђених из робних резерви.  И ових дана очекујемо око 500 таквих пакета обезбеђених из робних резерви које ћемо дистрибуирати социјално угроженим категоријама грађана – наводи наша саговорница и подсећа да је Црвени крст ту за све грађане па тако и оне који се овој организацији сами обраћају за помоћ, уз сарадњу са Центром за социјални рад и другим установама у граду.

Поред тога, панчевачки Црвени крст, у склопу својих редовних активности током године реализује и 10 програма уз помоћ и подршку волонтера, а ту спадају различите вршњачке едукације намењене ученицима у основним и средњим школама, а којима се обрађују теме попут прве помоћи,  промоције хуманитарних вредности, опасности трговине људима. За панчевачки Црвени крст је карактеристично да су ови програми унапређени тако да се те едукације прилагођене узрасту деце а захваљујући управо раду волонтера који су обучени за то.

  • Захваљујући подршци републичког Министарства културе урадили смо велику ствар, волонтери су прошли обуку да сами праве лутке, тако да смо успели да реализујемо пројекат „Превентивног позориштанцета“, како га ми зовемо, а који је намењен деци узраста трећег и четвртог разреда основне школе којима кроз позоришну представу и разговор са њима у оквиру радионица успевамо да приближимо све опасности трговине људима – каже секретарка Црвеног крста и наводи да је Град Панчево подржао један значајан програм у оквиру кога се ради са децом на промоцији хуманитарних вредности кроз одржавање креативних радионица, а које се тренутно реализују у ОШ “Јован Јовановић Змај” у Панчеву.

Једна од редовних активности Црвеног крста је и обука из Прве помоћи. Како каже секретарка ове организације, у складу са одредбама Закона о безбедности на раду одређен број запослених мора имати завршену обуку из прве помоћи и ту наступа Црвени крст и волонтери ове организације. За ову годину у плану панчевачког Црвеног крста јесте и процес релиценцирања волонтера за предаваче из Прве помоћи, као и обука за већи број грађана, али и запослене у Црвеном крсту и нове волонтере, а ова организација је отворена за сарадњи са свим удружењима која раде у Панчеву, наглашава наша саговорница.

Иначе, једна од редовних активности Црвеног Крста јесте и добровољно давање крви.

  • Прошлу годину обележиле су осцилације у броју оболелих што у смислу добровољног давалаштва крви значи да је цела година била година мањка јединица крви и то је утицало и на активности Црвеног крста у Панчеву којима је ситуација поправљена тако да смо успели у томе да крв чека пацијенте, а не да пацијенти чекају крв, што и јесте наш циљ. На нама је да обавестимо и подсетимо добровољне даваоце, али не само њих, на наше редовне акције прикупљања крви које организујемо сваке среде у нашим просторијама од 9 да 12 часова, осим последње среде у месецу када је акција померена на послеподневни термин, од 13 до 16 часова. Прва овогодишња акција је успела што се тиче броја давалаца, али је већ код следећа одзив био слабији – каже Милица Тодоровић и објашњава да узрок томе лежи делом у великом броју оболелих од ковида, а делом у празницима што се понавља сваке године. Она додаје да је број добровољних давалаца крви у Панчеву константан и да се сви они редовно одазивају на акције прикупљања крви али да се дешава да, због различитих разлога, они не могу увек дати крв. Зато секретарка Црвеног Крста Панчево позива Панчевце да се укључе у акције прикупљања крви.

  • Хајде да сада ми помогнемо даваоцима крви који тренутно не могу дати крв, а неки од њих су то урадили и преко сто пута и да подржимо здравствени систем како би обезбедили довољно крви јер без ње не може бити лечења и операција, а без неопходних јединица крви је теже реаговати у случајевима саобраћајних несрећа или код рађања деце. Посетите Црвени крст и дајте крв, помозите, и пацијентима и даваоцима којима тешко пада кад нису у могућности сами да помогну – напомиње наша саговорница и подсећа да на светском нивоу број добровољних давалаца креће око три посто становништва док је у Панчеву тај проценат нижи, између два и два и по процента што опет не умањује значај који њихова добра воља да помогну свима нама и целом здравственом систему.

ВОЛОНТЕРИ

   А све ове активности Црвеног крста не би биле могуће без волонтера ове организације. Како каже наша саговорница, волонтери су основа сваке активности Црвеног крста, без којих ова организација не би била препозната, која улива сигурност својим суграђанима. Иако су окружени различитим искуђењима, млади људи који се укључују у рад Црвеног крста стасавају у другом духу, сматра Милица Тодоровић.

СВАКА ЧАСТ… волонтери и волонтерке Црвеног крста заједно за њихов дан – 6. децембар
  • Кроз обуке и рад у нашој организацији, млади људи се усмеравају на правилан став према животу и стасавају у одговорне људе увек спремне да помогну онима којима је помоћ потребна. Цело друштво се узда у њих, а они за то не траже ништа заузврат већ се ангажују за корист своје заједнице. Било би лепо када би се више младих укључило и ја их позивам да дођу у просторије Црвеног крста уторком после 20 часова када је састанак наше теренске јединице и да се прикључе. Родитељи могу да буду сигурни да ако своју децу пошаљу у Црвени крст да ће она изаћи као добри, хумани и способни људи – напомиње секретарка панчевачког Црвеног крста и даље додаје да у Панчеву има довољно волонтера посебно што, како  каже, иако они обично после завршетка средње школе одлазе из организације, али се никад стварно не искључују из њених активности већ се  придружују када за тим постоји потреба. У Црвеном крсту се труде да одрже константан број волонтера и у том изазову успевају, а како каже наша саговорница, најважније је да што више младих људи прође кроз обуке и рад у Црвеном крсту јер тиме постају ресурс на који ова организација увек може да рачуна.

  • Нико од њих стварно не одлази из Црвеног крста, вредности којима се овде науче остају за цео живот па су зато спремни увек да нам помогну, а тиме и целој нашој заједници која се управо због тога увек може ослонити на Црвени крст – закључује Милица Тодоровић, с уверљивошћу која отклања сваку сумњу, на већ њој својствен начин.

(Старт 013)