Баваниште

Одржани традиционални  „Дани ћирилице“, 18. пут

О ЗЕМЉИ, АЛИ САМО НА ЋИРИЛИЦИ!

• Ове године на тему „Земља“пристигло је 3.500 радова, од којих је  105 награђено и 96 похваљено

 

Баваништански „Дани ћирилице“ одржани су 25. маја, по 18. пут.  Под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије расписан је конкурс за ученичке литерарне и ликовне радове, а ове године тема је била „ЗЕМЉА“. У три узрасне категорије награђени су најбољи литерарни радови, минијатуре, илустрације, калиграфски преписи текстова, иницијали и лутке у ношњама.

Стручни жири за литерарне радове, у саставу: др Миодраг Матицки, др Рајка Уљмански и Љиљана Симић, а за ликовне: др Сузана Полић, мр Драган Боснић, мр Вјера Медић и Милица Марковић, доделио је укупно 105 награда и 96 похвала, у конкуренцији више од 3.500 пристиглих радова.

Сада већ традиционално, централна свечаност доделе награда, уметнички и пратећи програми одвијали су се испред, у холу и учионицама ОШ „Бора Радић“. Присутне је, у име локалне самоуправе, поздравио председник СО Ковин Зоран Брадањи, а у својству организатора, директор школе домаћина, Васа Симичић. О овогодишњим радовима у име жирија обратиле су се Љиљана Симић и др Сузана Полић.

Уметнички програм извели су најмлађи фолклораши КУД „Аца Обрадовић“ Баваниште, а сви су великим аплаузом поздравили наступ фолклора ученика Руске школе са Новог Београда. Децу су поздравили песници Божидар Пешев, Рајко Лукач и Моша Одаловић.   Поводом „пунолетства“ манифестације, припремљена је посебна торта, а за слатки део приредбе побринуле су се жене из актива „Дуга“ Баваниште са својим гошћама. Црквена општине Баваниште духовни је пратилац Сабора, па је тако и ове године, на крсну славу – Дан светих Ђирила и Методија 24. мај, освештан славски колач.

Иначе,  и у години пунолетства мајска свечаност је била заправо први део Сабора, који ће се наставити почетком августа, кад стигну учесници из дијаспоре и почетком новембра, када ће се одржати завршна свечаност под називом Велико Ацино коло.

(Према: Општински портал)