Бела Црква

„Ноћ музеја“, девети пут,  на седам локација

ГРАНИЦЕ СЛОБОДЕ, СЛОБОДНА ПРИРОДА…

Пише: Милица Кнежевић

Манифестација ‘’Ноћ музеја’’ одржана је 19. маја 2019. године,  девети пут у општини Бела Црква. Ове године садржаји су били на седам локација. Покровитељ манифестације била је Општина Бела Црква, а главни организатор Канцеларија за младе општине Бела Црква, а све у сарадњи са Националним Саветом чешке националне мањине, Белоцркванском гимназијом и економском школом и Техничком школом ‘’Сава Мунћан’’.

Пре свега, на локацији у Чешком дому у Белој Цркви организована је изложба ”Границе слободе”где су приказани радови у комбинованој техници – фото колажи, инспирисани појмом границе слободе и видео презентације репрезентативних утврђења, тврђава и замкова на територији Републике Србије и Републике Чешке. Овогодишња изложба заснива се на свеприсутној и актуелној теми освајања, успостављања и очувања слободе, постављања, померања и брисања граница у сваком смислу. Појам границе слободе, контрадикторан, истовремено ограничава и ослобађа, представља линију раздвајања и повезивања и подручја и људи и култура. Граница, дакле, дели простор и време. Граница слободе може бити наслеђена, наметнута, договорена.  Концепт и мотив граница слободе везују се за појам утврђења, тврђаве, замка у различитим уметничким формама и медијима.

У Етно-музеју Чеха,у Чешком Селу одржана је изложба слика “Замек-храд” у оквиру које је било представљено 12 слика у техници уље на платну сликарке Терезе Стаменковић.

На локацији у Чешком дому у Крушчици одржана је интерактивна ликовна радионица под називом “Изгради свој замак- чувај своју слободу”. То је радионица у којој су се на рачунару и у простору израђивале макете утврђења.

У оквиру пројекта Завода за културу војвођанских Русина, у сарадњи са Националним саветом Чеха као и Националним саветима Влаха, Рома и Буњеваца, настала је изложбена поставка „Културно наслеђе кроз мој објектив“ која је била постављена у Градској галерији.

Изложбена поставка настала је као плод заједничког дружења и рада младих из шест националних заједница: русинске, чешке, влашке, српске, ромске и буњевачке. Учесници радионица су кроз омиљени медиј младих- фотографију, настојали да забележе све оно што они доживљавају као своје културно наслеђе и са чиме се у том смислу идентификују. На овај начин кроз фотографију је подстакнуто њихово креативно изражавање. Циљ је био да се путем ових радионица допринесе формирању властитог идентитета младих и очувању сопственог културног наслеђа. Такође, млади су подстакнути да изграде проактиван однос према институцијама културе кроз учешће у културним садржајима што је умногоме допринело и развоју будуће публике.

Своју улогу Национални савет Чеха остварује кроз допринос очувању националног идентитета чешке националне заједнице у Републици Србији и поносан је на то што сваки Чех у Србији поседује слободу да искаже своју националну припадност и промовише своје културно наслеђе.

Додатни садржај представљао је дебитантски наступ дечијег хора „Радост“, насталог као плод заједничког рада ‘’Школе плус’’ и Националног савета чешке националне мањине. Деца школског узраста имала су прилику да први пут наступе и отпевају традиционалне дечије чешке песме на свом матерњем језику. Овај садржај инспирисан је поштовањем традиције, али истовремено слави и слободу изражавања чешког културног идентитета, пошто Чеси као национална заједница опстају на овим просторима готово две деценије.

Изложба ‘’Слободна природа’’ је конципирана тако да прикаже оно шта нас окружује напосредно око нас. Наиме, сведоци смо свакодневних непромишљених потеза које људи чине не мислећи на животну средину. Овом приликом скренута се пажња на многобројне дивље депоније које нас угрожавају на сваком кораку. Изложба је била постављена у свечаној сали Белоцркванске гимназије и економске школе. Дивље депоније и сметлишта не угрожавају само нас, већ и живи свет око нас. Али индиректно, штетне материје могу допрети и до људског организма путем отпадних вода, цеђењем отпада, упијањем штетних супстанци (најчешће тешких метала и отровних материја) кроз биљке путем корена, као и кроз водене екосистеме, уградњом у ткива водених организама које човек користи у својој исхрани.

Једна од забрињавајућих чињеница је да само 1 литар моторног уља може да загади милион литара воде и то је довољан разлог да се више поведе рачуна о животној средини и о поступцима који доводе до њеног угрожавања. Један део изложбе биле су и слике живог света који је директно угрожен несавесним и намерним одлагањем отпада у природи, а такође су се приказале и неке значајне заштићене и строго заштићене биљне и животињске врсте које су веома важне за очување глобалног биодиверзитета, а регистроване су на територији општине Бела Црква.

Аутор изложбе је Емануел Веверица, аматер орнитолог и љубитељ лептира и вилиних коњица. Пар година уназад се активно бави бележењем значајних података за општину Бела Црква када су у питању птице, лептири и вилини коњици, али и фотографисањем дивљих депонија и сметлишта која у знатној мери нарушавају изглед и квалитет животне средине.

‘’Белоцрквански олдтајмери’’ је био назив изложбе старовременских мотоцикала (олдтимера) где су били изложени различити типови и модели мотоцикала преко 50 цм.

Богдан Јовановић је у Техничкој школи “Сава Мунћан“ у Белој Цркви представио ретроспективну изложбу- ‘’15 година стваралаштва’’, а додатни садржај био је скеч „Ординација“, и извођењу чланова драмске секције.

Богдан Јовановић је слободан уметник са аутизмом, а ова изложба сведочи управо о лепоти живота, изражавању, начинима доживљаја света и људи у њему током Богданових 15 година стваралаштва. ТШ “Сава Мунћан“ из Беле Цркве ове године подржава особе са аутизмом и подиже значај развоја инклузивног друштва уз подршку Ученичког парламента школе.

Сасвим сигурно ће се ова важна културна мнанифестација и даље одржавати на територији наше општине јер се култура изузетно цени и поштује и потенцира као врло важан сегмент савременог друштва.

(Ауторка је координатор Канцеларије за младе општине Бела Црква)

Пројекат „Општина Бела Црква – локална самоуправа у функцији самоуправе грађана“ суфинансира Општина Бела Црква.