МЛАДОСТ, ЛЕПОТА, СПОСОБНОСТ... Зорана Братић

Интервју

Зорана Братић, в. д. директора ЈКП „Универзал“ Алибунар

БОЉЕ СУТРА СТВАРА СЕ ВЕЋ ДАНАС

• Реорганизација на нивоу руководства предузећа већ даје резултате
• Опоравак и развој предузећа и задовољство грађана услугама, то је идеја водиља од које нема одустајања
• Вратити сјај улицама, парковима, као и осмехе на лица грађана

 

• Шта је за Вас био највећи изазов када сте одлучили да преузмете директорску функцију једног комуналног предузећа?

-Први пут сам одговорно лице, директор и то директор јединог комуналног предузећа у општини Алибунар. Преузела сам велику одговорност, свесна да ће људи кроз сваку пружену комуналну услугу оцењивати и моју способност. Највећи изазов је управо то, показати да сам способна да предузеће учиним што организованијим, да побољшам услове за рад запослених, а грађанима повећам квалитет комуналних услуга које им пружамо.

     • Који су били Ваши први кораци када сте се упознали са стањем у колективу?

-Стање није било идеално, заостајало  се са наплатом, а потраживања од предузећа била су велика. Нешто тако сам и очекивала, јер је слична ситуацвија са свим комуналним предузећима, чији је превасходни циљ да раде у интересу грађана. Основни циљ ми је био да такву ситуацију што пре превазиђемо, разуме се, не на уштрб квалитета наших услуга. Прво што сам урадила је заказивање састанка са оснивачем, општином Алибунар и разговор на конкретне теме. Инсистирала сам  да предузеће добије што више послова који спадају у поверене делатности комуналним предузећима, као и да се обезбеде финансијска средства за те сврхе. Треба уложити у нове машине и опрему, и то ћемо реализовати до краја године. Такође, урађена је одређена реорганизација на руководећим позицијама у предузећу, која се врло брзо показала као изузетно корисна и сврсисходна.  Након дуго година промењен је и ценовник, што је била значајна ствар за ефикасније пословање, јер су дотадашње цене биле испод сваког економског критеријума.

Какве су биле реакције радника?

-Радници су прихватили идеју да се заједнички боримо са проблемима и радимо у интересу предузећа, а самим тим и грађана.  Сваки радник који поштено и савесно одрађује свој део посла, има моју подршку и може рачунати на моју помоћ. Ако се пак испостави да појединац ради на штету предузећа, без размишљања ће бити адекватно санкционисан. Сви морамо да радимо на опоравку и јачању предузећа и једино заједничким напорима можемо да успемо у тим намерама.

    • Да ли сте задовољни оним што сте до сада постигли?

-Никада нисам у потпуности задовољна и увек желим више. Анализирам ствари и трудим се да се око свега консултујем са руководиоцима, комуналном инспекцијом и водећим људима из општине. Ако баш морам да кажем, можда је та подршка оснивача нешто, на шта сам највише поносна. Предузеће такву и толику подршку у прошлости није имало.

С. Батало

Цео интервју можете прочитати у штампаном издању Старта 013

Пројекат „Општина Алибунар – локална самоуправа у функцији самоуправе грађана“ суфинансира Општина Алибунар.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове јединице локалне самоуправе која је доделила средства.