ПОЧЕТАК... Драгана Митровић, др Трајан Качина и Виорел Балађан

Куштиљ

Одржана је још једна, 14. по реду, манифестација „Дани Куштиља“

ПРАВО ИЗДАЊЕ РУМУНСКЕ КУЛТУРНЕ БАШТИНЕ

Град Вршац са поносом баштини своју мултиетничност, као и богату културу наших села. Значај румунске националне заједнице у нашем граду је веома велики, а локална самоуправа то доказује сталним улагањима у активности и институције које су важне за живот Румуна – истакла је Драгана Митровић, градоначелница Вршца

Другог августовског викенда, село Куштиљ је било централно место културних догађања у овом делу јужног Баната. Била је то манифестација „Дани Куштиља”, 14. по реду, на којој су мештани овог села, као и бројни уважени гости, имали су прилику да присуствују разним културним, спортским и кулинарским дешавањима.
Првог дана, на летњој позорници одржан је богат културноуметнички програм, уз учешће оркестра Националног Савета румунске националне заједнице у Србији, КУД-а „Михај Еминеску“ из Куштиља и гостујућих културноуметничких друштава из Дете и Оравице, места у суседној Румунији.

Поздравни говор, најпре је одржао Виорел Балађан, председник Савета МЗ Куштиљ и  председник КУД-а „Михај Еминеску“, који се захвалио Граду Вршцу на сталној подршци манифестацијама у овом селу, док се, у име Националног Савета румунске националне заједнице у Србији присутнима обратио потпредседник др Трајан Качина, иначе и  члан Градског већа Града Вршца, задужен за културу, који је подсетио да назив села Куштиљ (рум. Cоştei) потиче од латинског „castel“ што значи  тврђава, а да је ових дана село постало тврђава културе Румуна у Банату.

Част да отвори овогодишње издање манифестације припала ја Драгани Митровић, градоначелници Вршца:
„Град Вршац са поносом баштини своју мултиетничност, као и богату културу наших села. Значај румунске националне заједнице у нашем граду је веома велики, а локална самоуправа то доказује сталним улагањима у активности и институције које су важне за живот Румуна. Управо због тога, трудимо се и радимо на стварању још бољих услова за живот у свим нашим насељеним местима. Улагали смо и увек ћемо улагати у очување културе, али и инфраструктуре у нашим селима и то ће остати један од наших приоритета.
Заиста смо поносни на Куштиљ, али и на комплетну румунску заједницу, јер нас сваки пут дочекају у врхунској организацији и добром расположењу на свим својим догађајима, чувајући на тај начин културну баштину, не само Куштиља и Вршца, већ и целокупне румунске заједнице у нашој земљи“
истакла је у свом обраћању градоначелница Митровић.
Другог дана, у Дому културе одржан је омаж прерано преминулом диригенту Петру Пуренди, који је дуги низ година предводио фанфару КУД „Михај Еминеску“ и оставио неизбрисив траг у култури села. 

У вечерњим сатима одржана је ентографска изложба више удружења жена. Учествовало је 13 удружења жена из града Вршца, као и из Месића, Јасенова, Уљме, Избишта, Гудурице, али и из села ван Града Вршца, претежно насељеним Румунима, из Гребенца, Уздина, Овче, Сутјеске и Николинаца.

Одржана је, први пути, и манифестације под називом „Куштиљска корпа са плодовима лета“ у организацији новооснованог удружења жена „Долина Липе“ из Куштиља. А вече је завршено фоклорним спектаклом, који јее приредио фолклорни ансамбл из румунских Решица.

Трећи, завршни дан манифестације, уз меморијални фудбалски турнир, протекао је у надметању у кулинарским вештинама, у којима је највише успеха имала екипа из Војводинаца.