Ковачица

Одржана 10. седница Скупштине општине Ковачица

РЕБАЛАНС БУЏЕТА И СТРАТЕШКИ ПЛАНОВИ

• Оно што је најбитније је да је буџет планиран у реалним оквирима и, сходно томе, све обавезе према буџетским корисницима измириване су на време и у предвиђеним роковима

Пред одборницима Скупштине општине Ковачица, на њиховом десетом заседању у овом сазиву, било је 20 тачака дневног реда. Најважније, мада, свакако, све су важне, била су прва и друга тачка, које се  се тицале пара у општинском буџету.

Пошто су минутом ћутања одали пошту свим грађанима општине Ковачица, који су страдали од пандемије коронавируса, одборници су  разматрали Предлог Одлуке о изменама и допунама Одлуке о буџету Општине Ковачица за 2021. годину, што је значило други ребаланс буџета у овој години. На питање о разлозима новог ребаланса одговорено је другом тачком дневног реда, када су одборници разматрали Извештај о извршењу буџета Општине Ковачица за период јануар – септембар 2021. године, као и консолидовани извештај.

Оно што је најбитније је да је буџет планиран у реалним оквирима и, сходно томе, све обавезе према буџетским корисницима измириване су на време и у предвиђеним роковима.

У првих девет месеци значајан део инвестиционих средстава „отишао“ је за водоводну мрежу у Црепаји, уређење атарских путева, пројекат спортске хале, а остају и планиране инвестиције у наредних месец и по дана, до краја ове године.

Одборници су се потом бавили стратешким питањима, о животној средини, о урбанистичком плану насеља Ковачица, а том приликом изменама Плана, услед техничких неусклађености, а у циљу недвосмислених тумачења појединих одредби, како би се ефикасно и без накнадних проблема пришло реализацији свих будућих пројеката.

Измене се тичу забране изградње индустријских и сличних објеката, који могу негативно  утицати на квалитет живота грађана, и то у појасу од 500 метара од границе суседних зона становања, а преиспитаће се и нека неусклађена планска решења и дефинисати јасни параметри за постојеће објекте, а у складу с тим, разматране су и измене Плана детаљне регулације за ветропарк „Ковачица“.

Као и све претходне, одборници су једногласно усвојили и одлуке које се тичу Плана јавног здравља општине Ковачица за период 2021 – 2025, као и Локални кациони план за младе општине Ковачица за период 2022 – 2026. година.

И, као и обично,  последње тачке дневног реда тицале су се кадровских решења.

Тако су одборници изабрали нови Општински савет родитеља општине Ковачица, а разрешили су  и именовали по једног члана школског одбора  у три образовне установе: Гимназији „Михајло Пупин“, ОШ „Моша Пијаде“ у Дебељачи и ОШ „Свети Георгије° у Уздину.

Пројекат „Општина Ковачица – будућност у огледалу времена садашњег“ суфинансира Општина Ковачица
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.