ПРОМОЦИЈА МУЛТИКУЛТУРАЛНОСТИ И... Александар Стевановић на отварању Сајма

Панчево

Одржан 12. Сајам стваралаштва сеоских жена у Војводини

ДАН ЗА ДИВЉЕЊЕ ЖЕНАМА СА СЕЛА

• Оваква манифестација има за циљ да промовише уметност, очување културног наслеђа и мултикултуралности, али пре свега да укаже на предузетнички дух жена из различитих подручја Војводине – истакао је Александар Стевановић, градоначелник Панчева

Данас је град Панчево био град промоције женског стваралаштва и предузетничког духа жена из целе Војводине. На платоу испред зграде Градске управе, од 11 до 15 часова,  своје умеће показале су чланице чак 140 удружења жена Војводине, чије су рукотворине и умотворине још једном, на Сајму стваралаштва сеоских жена у Војводини, по 12, пут, заблистале  пуним сјајем, не остављајући никога равнодушним. Напротив, била је то манифестација за уживање, како у мултикултуралности, тако и у креативном искораку из обичаја у обичај, из традиције у традицију.

Сајам су отворили, у име домаћина – Александар Стевановић, градоначелник Панчева, у име сурганизатора – Јужнобанатског управног округа – Марина Томан, начелница округа, а име најстаријег удружења жена са територије јужног Баната – Ана Стано, председница Удружења жена из Ковачице. Поред Града и  Округа, организатор манифестације је и Покрајински завод за равноправност полова, чија председница Станислава Малић Гостовић није могла да дође, али је зато прочитано њено инспиративно писмо подршке свим женама учесницама Сајма, и не само њима.

Изражавајући велико задовољство што се ова традиционална манифестација женског стваралаштва одржава баш у Панчеву, Александар Стевановић, градоначелник, између осталог је рекао:

ТО ЈЕ ТО… имало се шта видети, али и купити као изузетан раритет

– Оваква манифестација, попут „Сајма стваралаштва сеоских жена у Војводини“, има за циљ да промовише уметност, очување културног наслеђа и мултикултуралности, али пре свега да укаже на предузетнички дух жена из различитих подручја Војводине, њихову креативност и могуће привредно-економске и туристичке капацитете. Зато смо се данас окупили овде како бисмо погледали и пружили подршку свим удружењима и њиховим изложеним оригиналним производима. Желео бих да се захвалим Заводу за равноправност полова и целом тиму који је учествовао у организацији овако једног лепог догађаја у нашем граду. Такође, желим вам да уживате у припремљеном културно-уметничком програму, али и традиционалној војвођанској храни, рукотворинама и сувенирима –поручио је свим присутнима Александар Стевановић, који је изразио захвалност и свим волонтерима који су учествовали у припреми организације ове манифестације, а посебно Дејану Трифуновићу и КУД „Станко Пауновић“ НИС-РНП на креативности у припреми културно-уметничког програма.

У пратећем програму манифестације организовано је такмичење у брзом плетењу, као и такмичење у брзом прављењу переца. Најбржа у плетењу била је Савка Максић из Удружења “Креатива С” из Панчева. Њеном удружењу, као награда, уручен је телевизор. Награду им је уручио Марко Младеновић, народни посланик Српске напредне странке.

Најбржа у прављењу переца била је Милкица Живанов из Удружења “Хуманитарне жене” из Ковачице. Као награду и овом удружењу уручен је телевизор. Награду им је уручила Марија Јевић, чланица Градског већа за културу.

Уручене су и три награде за најлепше уређени штанд.

Трећу награду, и веш машину, добило је Удружење жена “Свилен конац” из Обровца код Бачке Паланке, другу награду, и фрижидер, добило је удружење жена “Аска” из Врбаса, а прву награду,  и шпорет, добило је удружење жена “Добра воља” из Избишта.

(Фото: EPA.rs)

Пројекат „Град Панчево – грађанин као кључни атер локалне самоуправе града“ су/финансирао Град Панчево