ЈАБУКА... центар је сређен, иде се даље

Представљамо…

Месна заједница Јабука

НЕ СЛУЧАЈНО ПРВИ НА „СУСРЕТИМА СЕЛА СРБИЈЕ“

• Месна заједница је у свакодневном контакту с грађанима који се обраћају, не само због проблема, већ и са идејама о унапређењу живота у селу, а све одлуке Савет  МЗ доноси једногласно, што најбоље говори да су сви Јабучани искрено окренути побољшању квалитета живота у свом селу – каже Слободан Илић, председник Савета МЗ
  • Савет Месне заједнице Јабука има 15 чланова и могу слободно да кажем да је свака наша одлука донета једногласно и то зато што сви радимо у циљу интереса села и наших грађана. Приоритет изнад свих приоритета Савета данас је завршетак канализације, на чему сви ми озбиљно радимо и надамо се скором решавању овог проблема, уз помоћ Града Панчева и Републике. Поред тога, надамо се да ћемо успети да дођемо и до трајног решења по питању депоније у селу – каже Слободан Илић, председник Савета Месне заједнице Јабука. Он оцењује да се претходних година Јабука много инфраструктурно изградила, почев од градског водовода, лед расвете, нове пијаце, реконструкције улица и стаза, реконструкције Дома културе, уређења дечијих игралишта и приобаља.
РЕЧ-ДВЕ О…
  Први писани подаци о месту Јабука датирају из 1385. године.
  Године 1717, само годину дана након ослобађања Баната од Турака, Јабуку насељавају српски рибари, који су наишли на једно стабло јабуке и ои њему су целу територију назвали Јабука.
 У доба Марије Терезије извршена је немачка колонизација овог села и након 2. Светског рата почела је поновна колонизација, највише из Македоније.
  Године 1955. Јабуци се укида статус општине, којој су територијално припадале Штиркара, Јабучки рит и Јабука.
 Основна школа изграђена је 1912. а од 1946. године настава у школи се похађа на српско-хрватском, односно, српском и македонском језику.
 У Јабуци је 1935. године формиран ФК „Југославија“ а 1984. ово село добија најпопуларнији спортски тим у историји у надвлачењу канапа „Џинови из Јабуке“ који су били прваци на сеоским играма Србије, које су организоване у Нишу, када су савладали репрезентацију Србије.
 Сеоска слава Јабуке је Свети Илија, када и највећа македонска национална мањина у овом селу обележава највећи државни празник Македоније, Илинден.
  • Јабука је мултинационално место, које тренутно има око 6500 становника и око две хиљаде домаћинстава. Што се тиче инфраструктуре, Јабука данас има комплетну водоводну и гасну мрежу, око 36 километара асфалтираних улица, а око 70% села је покривено канализационом мрежом. У Јабуци функционишу све установе које су потребне за нормално функционисање једног насељеног места: локална самоуправа, реновирани Дом културе „Кочо Рацин“ са биоскопском салом од 240 места, нова здравствена станица, пошта, нова пијаца, спортска хала са 400 седишта, дом пензионера и инвалида рада, ватрогасни и ловачки дом… – напомиње Илић и даље каже да у овом насељеном месту постоји и установа ЛОМР „Срце у јабуци“, која има око 200 штићеника из целе Србије. Он додаје да је Јабука је једно од ретких места које има и индустријску зону и наглашава да географски положај Јабуке не може бити бољи: приградско је насеље Панчева а надомак је и Београду и Дунаву. Уз само место протиче међународна река Тамиш, па тако Јабуку краси чак четири километара обале ове прелепе реке на којој је направљено више плажа, а МЗ Јабука се труди да, заједно са сеоским удружењима, приобаље увек буде уређено.

  • У Јабуци данас функционише 14 удружења грађана разних националности и разноврсних делатности која међусобно сарађују, а све то уз помоћ и подршку МЗ Јабука. Тим поводом једном годишње организујеmo пролећни ручак на којем учествују сва поменута удружења као и привредници на којем спремају своје специјалитете за све мештане. Наша МЗ Јабука је посебно веома поносна на своје Удружење жена „Златна јабука“, које се веома активно бави афирмацијом и едукацијом жена на селу, као и очувањем наше културне баштине  – наводи први човек Савета месне заједнице Јабука и даље додаје да у овом панчевачком нсељеном месту такође раде и многа бројна мала предузећа. Он подсећа да се становништво Јабуке углавном бави разним гранама пољопривреде, као и да у Јабуци постоји веома успешно Удружење пољопривредника „Први клас“ као и једна од највећих ергела коња у Србији „Величковић“ која броји око стотину разних грла, од којих су највећи број липицанери.

ЈЕДНА ОД НОВИНА… нова зграда Здравствене станице

Кад је реч о свакодневном функционисању Савета, Слободан Илић каже да Месна заједница функционише буквално као једна мала општина, где се сви грађани често обраћају не само са својим проблемима, већ и са својим идејама како унапредити живот у селу и, како каже наш саговорник, Савет МЗ свима њима увек излази у сусрет. Наравно, као и све друге локалне заједнице, и Јабука има своје проблеме. По речима председника Савета МЗ највећи проблеми  су, поред недостатка канализационе мреже, на чему се већ ради, појава дивљих депонија, као и пси луталице. Ипак, и по питању ових проблема наш саговорник је оптимиста и уверен је да ће и они убрзо, уз помоћ градских власти, бити трајно решени. А када је реч о плановима, Илић напомиње да је за наредни период у плану завршетак рада на канализационој мрежи, реконструкција још неких улица и стаза, сеоског парка, као и реконструкција зграде Обданишта и замена столарије у ОШ “Гоце Делчев”.

Наш саговорник, говорећи у име Савета МЗ Јабука, оцењује да је сарадња са Градом Панчевом и градским установама и предузећима одлична, а као доказ за то, он подсећа да је на недавно одржаној манифестацији “Сусрети села Србије” Јабука освојила прво место по питању развоју села и то у категорији села са преко пет хиљада становника. На то признање су у Савету МЗ Јабука посебно поносни, а оно је, како каже Илић, најбољи доказ колико локална самоуправа и Град Панчево воде рачуна о насељеним местима.

(Старт 013)