БРОЈНЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ... а све како би се ишло у сусрет потребама грађана и града и села

Панчево

Одборници Скупштине града усвојили буџет за 2023. годину

БИЋЕ ТО ДОМАЋИНСКИ И РАЗВОЈНИ БУЏЕТ

Ово што имамо данас је заиста буџет који је феноменалан. Ово је буџет континуитета, али и један домаћински и развојни буџет који се односи на сваку сферу друштва у нашем граду, на свако место, на сваку тачку у граду – истакао је Александар Стевановић, градоначелник Панчева

На свом последњем овогодишњем заседању одборници Скупштине града Панчева усвојили су буџет за 2023. годину, који је Градско веће пројектовало у износу од близу седам милијарди динара, односно, 6.908.000.000 динара.

Пошто је истакао да ће то бити буџет континуитета, ево шта је о њему још рекао Александар Стевановић, градоначелник:

-Ово што имамо данас је заиста буџет који је феноменалан. Ово је буџет континуитета, али и један домаћински и развојни буџет који се односи на сваку сферу друштва у нашем граду, на свако место, на сваку тачку у граду, али се односи и на оно о чему смо причали на самом почетку нашег мандата, а то јесте да смо комуницирали са свим нашим суграђанима који су били заинтересовани да кажу, да предложе. Ми смо били ту да их подржимо и да уврстимо њихове прелоге у буџет града за наредну годину”, рекао је градоначелник Стевановић, напомињући да је буџетом предвиђен велики број капиталних инвестиција: – – Током 2021. и 2022. године смо радили на реконструкцији Улице Цара Лазара и један таква саобраћајница нам је веома битна. Улица Димитрија Туцовића је друга таква улица која је једна од главних градских жила и улица која води ка Северној индустријској зони, која нам добрим делом омогућава да радимо све ово што радимо. Планирали смо да Улицу Димитрија Туцовића почнемо да радимо током 2022. године, али нисмо је започели јер смо решавали имовинске правне проблем, решавали смо упис поџемних инсталација, тачније применили смо сва она искуства која смо стекли на реконструцији Улице Цара Лазара и предупредили све оно што смо могли како би реконструкција улице била што бржа и ефикаснија и како би та улица била стављена на располагање нашим суграђанима у што краћем року. Добили смо молбу од наших суграђана да уђемо у реконструкцију Улице Михајла Обреновића која је један од главих улица у насељу Тесла. Ми смо током ове године уговорили прву фазу реконструкције улице а у 2023. години је предвиђено почетак друге фазе реконструкције улице. То је инвестиција у износу од 180 милиона динара и радови ће се одвијати у току две календарске године – рекао је Стевановић.

Осим овога, буџетом 2023. године планирани су и радови на је и реализација у на кишној и фекалној канализацији:

-Током 2023. године ћемо ући у радове који ће омогућити становницима насеља Караула да се повежу на фекалну мрежу. Становници Карауле годинама нам указују да немају те елементарне услове за живот и да је то веома битно да се уради. То ми знамо, али сада смо смогли финансијску снагу да изађемо у сусрет и да кренемо са радовима. Ти радови ће бити обимни и трајаће две календарске године, а радови су процењени на око 290 милиона динара. Поред фекалне канализације имали смо велики број захтева за ширење мреже кишне канализације и током 2022. године ЈКП “Водовод и канализација” је урадило низ пројеката за изградњу мреже кишне канализације у нашем граду. Одлучили смо да ове године уложимо и новац из буџета града Панчева за изградњу дела мреже кишне канализације у насељу Стрелиште, и то у Улици Душана Петровића Шанета, која је једна од главних улица у том насељу, а годинама у њу није улагано. Изградњом кишне канализације створиће се услови за даље уређење те улице и надам се да ћемо успети све то да урадим током 2023. године. Кишну канализацију смо планирали да урадимо и у још неким улицама на Стрелишту, у Прешерновој улици, Улици Иве Андрића, Стевана Сремца, код трафостанице Панчево 1, месту где је, можда, овај проблем и најизраженији рекао је Стевановић.

Буџетом града Панчева за наредну годину, опредељена су средства за изградњу новог објекта Гимназије „Урош Предић“.

-Гимназија је једна од најважнијих образовних институција у нашем граду и дошли смо до сазнања да Гимназија има велики проблем са простором, да због тога има проблем са организацијом и унапређењам свог рада и да је веома неопходно изградња новог простора, нових кабинета и нових учионица. Због тога желим да вас обавестим да након 159 година колико Гимназија функционише у нашем граду, први пут ће се изградити нови објекат који ће бити у истом маниру као што су и постојећи објекти и да ће Гимназија добити нови простор за пријем нових ученика, за формирање нових оделења које се односе на информационе технологије и то ће омогућити гиманзији да буде једна од најбољих школа у Србији. Поред ових инвестиција, наставља се и са улагањима у насељена места. У буџету за 2023. годину обезбеђена су и средства за инвестиције које ће се односити на изградњу капела у насељеним местима Иваново и Долово. Банатско Ново Село ће добити следеће године вртић, део школе ће бити адаптиран за две вртићке групе, па малишане родитељи неће морати да доводе у Панчево – истакао је градоначелник Панчева Александар Стевановић, образлажући буџет за 2023. годину.

Пројекат „Град Панчево данас – оно што остаје и сутра“ су/финансирао Град Панчево