СЛЕДЕ НОВЕ СТРАНИЦЕ... Јован Репац

Срећна 2023.

Јован Репац, председник Општине Пландиште

НАСТАВЉАМО УТАБАНИМ И СИГУРНИМ ПУТЕМ ЈЕР ТО ГРАЂАНИ ОЧЕКУЈУ ОД НАС

Улагања у инфраструктуру, у образовање, улагање у нашу децу, представља залог за будућност, сигурну инвестицију у боље сутра, јер ће на њима да се ослања будућност Општине Пландиште – истиче за Старт 013 Јован Репац, председник општине

Током 2022. године, уз све изазове које је са собом ова година носила, трудили смо се да радимо марљиво, упорно, да покушамо да направимо велике кораке у свим сферама друштвеног живота наших суграђана и да оправдамо поверење грађана које су нам указали. Залагање, рад и упорност колектива са собом су донели много позитивних резултата и велику подршку Владе Републике Србије и наших суграђана, да на том путу развоја и напретка истрајемо.

Као круна тог рада дошла је и реализација великих пројеката у области уређења саобраћајне и комуналне инфраструктуре, санације и уређења објеката школства, здравства, домова културе и других објеката јавне намене. Током реализације ових пројеката у потпуности смо уредили објекат Дома културе у Великом Гају, у оквиру кога је саниран и део објекта здравства. Тако је насеље Велики Гај након много година добило комплетно уређену зграду школе, Дома културе и дечијег игралишта. Упоредо с тим активно смо радили и на санацији, обнови и реконструкцији објекта здравства и у насељима Хајдучица, Банатски Соколац, Стари Лец, Јерменовци и Велика Греда, а све са циљем да нашим суграђанима обезбедимо уређенији и потпунији систем здравствене заштите.

Захваљујући одличној сарадњи коју имамо са покрајинским и републичким органима власти, успели смо да наставимо са пројектима изградње и санације објеката комуналне инфраструктуре, кроз реализацију пројекта санације водоводних чворишта у насељу Маргита. Реализација ових капиталних пројеката, заједно са санацијом водоводне мреже у насељима Пландиште, Велика Греда и Хајдучица, представља једну од најзначајнијх инвестиција у погледу унапређења квалитета водоводне мреже и дистрибуције воде. Реализација ових пројеката је добар показатељ одговорне и смерне политике коју водимо, политике развоја, напретка и сигурне будућности за све грађане Општине Пландиште.

У сарадњи са Министарством рударства и енергетике успешно смо реализовали конкурс за суфинансирање програма унапређења енергетске ефикасности на кућама и породичним стамбеним зградама и кроз мере суфинансирања помогли нашим суграђанима у решавању великог проблема уштеде енергије и санације објеката. Захваљујући успешно спроведеном конкурсу санирано је више од шездесет објекта, на које је стављена нова пвц и алу столарије, угражени енергетски штедљиви котлови и инсталацији, као и соларни панели, а све са циљем заштите животне средине, уштеде енергије и унапређења мера енергетске ефикасности објекта.

Одлична сарадња са нашим суграђанима, свакодневни разговори, умногоме нам помажу да сагледамо проблеме који постоје у нашој општини, да саслушамо предлоге и савете и да заједничким снагама радимо на развоју наше општине. Захваљујући таквом приступу завршили смо изградњу објеката комуналне инфраструктуре – капеле у насељима Барице, Купиник, Милетићево, Маргита и Велики Гај, док се изградња капеле у насељу Хајдучица тренутно налази у завршној фази.

ТО ЈЕ НАЈ… НАЈ… двадесет породица добило је свој кров над главом

Велике пројекте које смо врло успешно реализовали претходних година дали су нам подстрек да наставимо са радом са још више жеље и енергије. Међу тим пројектима издвојио бих оне који се тичу заштите и унапређења животне средине. С обзиром на чињеницу да општина Пландиште спада у подручја са најмањим процентом шумовитости у Србији, сарадња са Министарством заштите животне средине допринела је да за само 4 године пошумимо више од 30 хектара деградираног и ерозивног земљишта са аутохтоним садницама. Садња ових површина подразумевала је неколико фаза, пре свега припрему земљишта, уклањање дивљих депонија, чиме смо јасно показали да водимо рачуна о заштити животне средине и повећању површина под засадом шума. Оваквим пројектима ствара се могућност формирања својеврсних зелених оаза и значајно се унапређује животна средина и природни биодиверзитет. Споменуо бих и реализацију пројекта изградње трим стазе, који представља својеврсну зелену оазу за одмор и разоноду, заједно са изградњом и уређењем дечијих игралишта.

Сарадња са Министарством за бригу о селу и реализација конкурса за куповину сеоских кућа са окућницом омогућила нам је да обезбедимо кров над главом за 20 породица на територији Општине Пландиште, на шта сам јако поносан. Ових двадесет породица, са више од 60 чланова домаћинства, добиле су могућност да свој заједнички живот започну у новом дому, који могу назвати својим. И могу рећи да је ово један од најлепших пројеката на ком смо радили, а који се тиче унапређења и побољшања статуса наших суграђана који се налазе у стању социјалне потребе.

Кроз програме подршке систему образовања, локална самоуправа сваке године издваја значајна средства за стипендије и новчане помоћи ученицима и студентима основних, мастер и докторских студија, јер они су наша будућност, сигурна инвестиција која значи да ће у наредном периоду ти студенти као емациповани грађани имати прилику да сва своја стечена знања и идеје примене у развоју своје општине.

Све што смо до сада изградили и постигли треба и мора да буде добар темељ за неке будуће пројекте и велике инвестиције. У наредном периоду зацртали смо себи велике циљеве, између осталог, уређење саобраћајница и тротоара, санације објеката за спорт и физичку културу, изградња дечијих игралишта, наставак реализације друге и треће фазе пројекта изградње пута Банатски Соколац Милетићево Стари Лец, изградња и аутоматизација система пијаће воде и изградња објекта за пречишћавање пијаће воде, као један од највећих пројеката у општини Пландиште, за чију реализацију ћемо се борити. Привлачење инвеститора подразумева да имамо спремне радне зоне које можемо да понудимо за изградњу фабрика и постројења, стога је у плану и изградња и комунално опремање радне зоне Север у насељу Пландиште, затим и опремање радних зона у Старом Лецу, Великој Греди и Барицама.

Како бисмо могли да спроводимо политику привлачења инвестиција и улагања у нашу општину ми морамо константно да радимо на обнављању комуналне и путне инфраструктуре, да опремамо и градимо радне зоне, да кроз пројекте јавно-приватног партнерства додатно унапредимо економски статус наше општине. Дугорочно посматрано, радимо и на припреми пројектнотехничке документације за санацију пута Пландиште -Велики Гај Купиник, санације локалних саобраћајница и најфреквентнијих улица у насељеним местим у Општини Пландиште. Привлачење инвестиција значи и нова радна места, значи и сигурност за наше суграђане. Повољан географски положај представља и значајну карику у процесу развоја туристичке промоције наше општине и на том пољу морамо се трудити да искористимо сав потенцијал за унапређење ове привредне гране.

Улагања у инфраструктуру, у образовање, улагање у нашу децу, представља залог за будућност, сигурну инвестицију у боље сутра, јер ће на њима да се ослања будућност Општине Пландиште. Подршка коју нам грађани пружају је круна марљивог и доброг рада, сигурне и одговорне политике коју водимо, политике напретка, истрајности и борбе за све наше суграђане, борбе за боље сутра, за успешнију будућност свих наших суграђана. У наредном периоду морамо да радимо још више, морамо да остваримо све зацртане циљеве, да постављамо нове, да наставимо добрим и сигурним путем, јер то грађани очекују од нас. Уз њихову пуну подршку наставићемо све оно што смо започели и отворити нека нова поглавља, нове пројекте, заједничким снагама исписаћемо нове странице у развоју наше општине.

(Старт 013)

Пројекат „Општина Пландиште данас – оно што остаје и сутра“ суфинансира Општина Пландиште, а на основу Решења бр. 401-68/2022-II од 29. 4. 2022. године.
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.