СЛЕДИ ИЗАЗОВНА ГОДИНА, АЛИ... Сања Петровић

Срећна 2023.

Сања Петровић, председница Општине Ковин

ОД ОНИХ МЛАЂИХ ДО ОНИХ СТАРИЈИХ, ЗА СВАКОГ ПО НЕШТО

• Грађани су ти који треба да кажу јесмо ли добро радили, а на нама је да из године у годину ослушкујемо њихове потребе и у складу са тим планирамо издвајања из буџета
Наставак изградње базена свакако ће бити приоритет свих приоритета – истакла је за Старт 013 Сања Петровић, председница Општине Ковин

И ове године смо посебно мислили на најугроженије категорије: обезбедили смо бесплатан превоз на територији општине Ковин за пензионере са најнижим примањима, бесплатан превоз за све средњошколце који живе у нашој општини, а путују до школе (до Београда, Панчева, Смедерева), као и пакете солидарности за наше најугроженије грађане. Кроз одличан пројекат јавно-приватног партнерства у овој години заменили смо стару, дотрајалу расвету новим ЛЕД осветљењем на територији целе општине и тиме обезбедили не само уштеду у општинском буџету, већ смањили најпре потрошњу електричне енергије, смањили емисију штетних гасова у складу са стандарима ЕУ, а са друге стране повећали безбедност наших грађана. Посебно ми је драго што смо на овај начин заправо усвојили сугестије многогобројних наших суграђана који су нам, приликом анкетирања о пројектима које треба реализовати, указали на небезбедне јавне просторе због недостајуће или неквалитетне уличне расвете, а све то смо уградили и у донети Локални акциони план за родну равноправност до 2025. године.

Најзначајнија инвестиција, која је обележила и ову годину, свакако је вишегодишњи пројекат изградње затвореног полуолимпијског базена на Шљункари, који реализујемо у сарадњи са Управом за капитална улагања АП Војводине. У 2022. години Општина је, поред радова на изградњи централног објекта и трибина, обезбедила и додатна средства, у износу од 33 милиона динара, за допремање гасне, водоводне и канализационе мреже до целог комплекса.

Болнички комплекс у Ковину током године је комплетно уређен, што је резултовало и новим сертификатом о акредитацији, са највишом оценом за ову психијатријску установу. Захваљујући држави и бројним донаторима, у опрему и инфраструктуру инвестирано је више од 42 милиона динара. Урађена је нова фасада на најстаријем објекту у болничком комплексу, комплетно је реновирано Одељење за непсихотичне поремећаје и гранична стања, обезбеђена су два нова амбулантна возила, лабораторијска опрема и комплетна опрема за болничку кухињу.

Нешто ново направили смо за наше најмлађе суграђане у Ковину, на месту некадашњег дома ЈНА. Сада је то популарно названо „дечије село“– кутак за игру, забаву и за уживање са другарима и родитељима.

У потпуности је завршена и реконструкција потровља зграде Библиотеке „Вук Караџић“ у Ковину, а овај простор сада је уређено одељење за децу и ђачки узраст, е-читаоница и место за књижевне сусрете.

Радили смо и на валоризацији туристичких атракција у нашој општини, и путем конкурса обезбедили средства за изградњу две шајке за вожњу Дунавом, које су уочи летње сезоне упловиле у ковински Дунавац, нашу марину и зимовник на ободу града. Такође, трећу годину заредом, наша Туристичка организација заједно са Заводом за заштиту споменика културе Панчево ради археолошка истраживања на остацима тврђаве града Ковина, а након комплетних истраживања и овај локалитет биће адекватно вреднован и доступан посетиоцима.

Као и сваке године, водили смо рачуна о равномерном улагању у развој и лепши изглед свих насељених места на територији наше општине, па смо тако изградили летњу позорницу у Гају, асфалтирали делове четири улице у Ковину, плато око Дома здравља у Ковину, тротоар дуж најдуже улице у Другој месној заједници Ковин, асфалтиране су две улице у Баваништу, по једна у Мраморку и Скореновцу, уређени су паркинзи на две локације у Ковину, затим у Гају и Мраморку и још доста тога.

ПРИМЕР ДОБРЕ ПРАКСЕ… укључивање грађана у доношење одлука о коришћењу буџета

Реновирали смо општинске просторије у свим насељеним местима, које ће бити на услузи нашим суграђанима, удружењима, за потребе изложби и различитих манифестација.

Буџет за наредну, 2023. годину, биће развојни, али рационалан, а све у складу са потребама и могућностима за улагање. Усмеравања ћемо вршити заједно са грађанима које и иначе ослушкујемо путем годишњих анкета о пројектима у које треба инвестирати на територији наше општине. Наставак изградње базена свакако ће бити приоритет свих приоритета, јер очекујемо завршетак радова на овом капиталном пројекту, који ће у потпуности оправдати очекивања грађана.

Признање Сталне конференције градова и општина (СКГО) која је општину Ковин издвојила као пример добре праксе у руковођењу буџетом и то кроз пројекте укључивања грађана у доношење одлука, кроз функционисање Буџетског портала и кроз примену родно одговорног буџетирања приликом формирања буџета – све то управо нас обавезује да наставимо да планирамо и радимо одговорно и убудуће. Тако смо, на пример, на сајту општине, на www.kovin.rs, објавили „Грађански водич кроз нацрт Одлуке о буџету општине Ковин за 2023. годину“, то је сјајна поједностављена презентација трошења новца свих грађана – како би сви разумели на шта се све распоређују средства из „локалне касе“ и све о томе одакле стижу приходи.

Свакако је пред нама још једна изазовна година, с обзиром на све околности у којима живимо и радимо, али смо ту да изазове решавамо и да оно што смо обећали грађанима урадимо на најбољи начин.

(Старт 013)

Пројекат „Општина Ковин данас – оно што остаје и сутра“ суфинансира Општина Ковин.
Ставови изнети у оидржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.