СРЕЋНИЈА НОВА ГОДИНА... са 7. седнице Скупштине града Панчева
СРЕЋНИЈА НОВА ГОДИНА... са 7. седнице Скупштине града Панчева

Панчево

Одржана 7. седница Скупштине града Панчева

ОЧУВАТИ СИСТЕМ, ТО ЈЕ НАЈВАЖНИЈЕ

Буџет за 2021. годину износи 5.838.390.000 динара и садржи све оно што је неопходно за нормално функционисање Града Панчева, истакао је Александар Стевановић, градоначелник

Одборници Скупштине града Панчева данас су, на 7. седници од конституисања новог сазива, усвојили предлог одлуке Градског већа о буџету Града за 2021. годину.

Образлажући буџет, Александар Стевановић, градоначелник, најпре је подсетио „да смо у 2020. години, од 21. августа, у два наврата имали ребаланс буџета и тим ребалансима смо реаговали у складу са ситуацијом, јер ово је заиста једна тешка година“.

итуација са којом се боримо, а то је непријатељ у виду пандемије корона вируса, јако утиче на све нас у сваком погледу, али утиче и на финансијска средства са којима буџет Града Панчева располаже. Ми смо и претходним ребалансима и приликом израде буџета покушали да предвидимо што више ствари, иако је то било заиста тешко предвидљиво у постојећим околностима.

Радећи одлуку о буџету за 2021. годину, наставили смо да радимо оно што смо почели ребалансима и сматрам да смо то урадили добро, пре свега у смислу очувања нашег система. Обезбедили смо средства за све оне функције које су неопходне, како би наши суграђани што мање трпели последице пандемије вируса ковид-19.

Одлука о буџету Града Панчева, морам да напоменем, први пут је донета у складу са буџетским системом и календаром који прописује буџетски систем, а то је пре 20. децембра што је јако важно, јер сам приликом ступања на дужност рекао да ћемо инсистирати на већој ефикасности у раду локалне самоуправе и то смо на овај начин и доказали.

Буџет је програмски, од 2015. године се тако формира, буџет Панчева је увек био транспарентан и данас је такав, има мање позиција него што је било у 2020. години, али је врло транспарентан по програмима. Оно што је важно, то је да смо успели да изворне приходе Града Панчева подигнемо и да их доведемо на ниво отприлике исти као у претходној години и поред смањених уступљених прихода са републичког и покрајинског нивоа.

Буџет за 2021. годину износи 5.838.390.000 динара и садржи све оно што је неопходно за нормално функционисање Града. Прва ствар којом смо се руководили била је да обезбедимо примања свим запосленима у ПУ „Дечја радост“, како би предшколска установа несметано функционисала у овом ситуацији, као и све установе образовања. Поред тога предвидели смо средства и за установе културе, социјалне заштите, јавних и јавно-комуналних предузећа, месних заједница и то на истом или чак и већем нивоу него у претходној години. Буџет је жив организам, имали смо чак пет ребаланса у 2020. години, ми ћемо активно пратити реализацију буџета и у складу са потребама и препорукама Кризног штаба, ребалансирати га у складу са ситуацијом.

У буџету за 2021. годину, предвиђено је кредитно задужење Града Панчева у износу од 564 милиона динара и то је намењено спровођењу инвестиција од великог значаја. То се, пре свега, односи на почетак уређења Потамишја и Градског кеја, у износу од 250 милиона динара, јер Панчево има две реке и грађани треба да имају ту простор и садржаје у пуном капацитету. Друга важна инвестиција је наставак уређења централног градског језгра. Видели смо сада, када се завршила прва фаза радова, да они који су протестовали и негодовали нису били у праву, јер смо добили део градског језгра, достојан најуређенијих европских градова и наш циљ је да наставимо у том правцу и да уредимо комплетно градско језгро, да Панчево заиста добије центар града какав грађани заслужују да има и да буде најлепши град у Србији. За наставак радова одвојили смо 150 милиона динара и то ћемо радити током целе 2021. године.

Поред тога, настављамо да радимо најаважнији пројекат за све нас, а то је израда пројектно-техничке документације за реконструкцију и изградњу Опште болнице. У договору са председником Александром Вучићем, Владом Републике Србије и са колегама из Канцеларије за јавна улагања, имамо план који већ активно реализујемо. Претходним ребалансима смо обезбедили средства за израду пројектно-техничке документације, чија израда је јако комплексна и дуго траје. У 2021. настављамо израду и идемо ка грађевинској дозволи, тако да ће Панчево, надам се, брзо да добије клиничко-болнички центар какав Панчеву и јужном Банату заиста треба. Јако се радујем што је наша Општа болница у овом тешком времену показала колико је важна и колико су то добри радници и Општа болница у Панчеву је једна од најбољих болница која се налази у ковид систему.

Поред овога, из кредитног задужења финансираће се и пројекат у којем смо већ две године, а то је побољшање безбедности наших суграђана. Ми смо у пројекту постављања видео надзора, намењеном праћењу саобраћајних прекршаја, али и праћењу саме безбедности у нашем граду. До сада су покривене све школе и сви вртићи, тренутно се поставља опрема намењена раскрсницама и у сарадњи са Полицијском управом у Панчеву, реализацијом овог пројекта, који завршавамо 2021. године, безбедност ћемо подићи на максималан ниво и Панчево ће бити један од најбезбеднијих градова.

И ПОРЕД СВЕГА, НЕМА СТАЈАЊА... Александар Стевановић
И ПОРЕД СВЕГА, НЕМА СТАЈАЊА… Александар Стевановић

Наравно, када говоримо о Панчеву, ту су и инвестиције у индустријске зоне, сада три, а имаћемо четири, јер су ове зоне, поред свих ствари између осталог, допринеле да услед смањених примања од Републике, можемо да креирамо овакав буџет Града у овој тешкој ситуацији, а да није угрожена његова стабилност. Настављамо да улажемо у наше индустријске зоне и овим буџетом смо из кредита обезбедили 24 милиона динара за наставак изградње Улице 7. Нова, а све за потребе инвеститора „Бросе“, који ће у јуну отворити своју фабрику у Панчеву.

Поред ових инвестиција из кредита, ту си инвестиције за реализацију пројеката јавно-приватног партнерства. По питању изградње путне инфраструктуре, пројекат се наставља и ми ћемо имати интензивне радове у градском језгру. Радиће се на тоталној реконструкцији шест улица у граду Панчеву, настављамо даље са рехабилитацијом путева, доста је урађено и у насељеним местима и у самом граду. Поред тога определили смо средства да превоз путника задржимо на овом нивоу и можемо рећи да и поред пандемије имамо најбољи јавни превоз и обезбедили смо средства да то тако и остане. Настављамо да радимо на свему ономе што смо започели и да у условима пандемије чувамо и развијамо даље наш град, рекао је, образлажући буџет за 2021. годину, у свом обраћању одборницима Скупштине града, Александар Стевановић, градоначелник Панчева.

                                                          (Према: Градски сајт)

Пројекат „Град Панчево – будућност у огледалу садашњости“ суфинансира(о) Град Панчево