ПРВАК БАЛКАНА И... Миладан Поповић и његова посластичарница (Фото: сајт посластичарнице „Поповић“)

Панчевачки незаборавник

Миладин Поповић, познати панчевачки спортиста, мецена и посластичар

ПРВАК БАЛКАНА У РВАЊУ, АЛИ И…

• Миладин Поповић је својим радом у спорту, али и помоћи коју је указивао својим суграђанима, заслужио да буде први панчевачки спортиста који је добио своју улицу у овом граду

   Предлог да предратни панчевачки спортиста и спортски мецена Миладин Поповић добије своју улицу формално је предложио Зоран Рајачић, одборник панчевачке скупштине и председник Удружења спортиста и љубитеља спорта “Српска Спарта”, који нам је рекао да иза тог предлога не стоји само ово удружење већ и бројни други Панчевци, спортисти, лекари, новинари, уметници, сви они деле мишљење да је Поповић заслужио своју улицу у граду.

– Мени је била част да испред “Српске Спарте” и свих других грађана будем тај који је изнео овај предлог пошто сматрам да је Миладин Поповић својим спортским успесима, својим радом и помоћи коју је пружио бројним панчевачким спортистима, RV али и другим људима којима је помоћ потребна, заслужио да буде један од ретких, ако не и први спортиста чије име ће понети једна улица у нашем граду. Морам рећи да сам посебно задовољан тиме што је у Скупштини овај предлог добио подршку свих одборника, и из власти и из опозиције, што говори да сви они сматрају да је потребно исказати поштовање свима онима који су својим радом задужили наш град – каже  Рајачић за Старт 013 и подсећа да током свих спортских дешавања иза којих стоји “Српска Спарта” увек видљив и банер овог удружења на којем се налази слика управо Миладина Поповића.

ОДЛУКА
 Скупштина града Панчева је на недавној седници донела одлуку о промени имена две панчевачке улице чиме је овај град исказао поштовање двојици, свакако значајних, Панчеваца који су, сваки на свој начин, оставили трага у друштвеном животу па и историји овога града: Миладину Поповићу и Драгутину Илкићу Бирти.

Иначе, Миладин Поповић је већи део свог живота провео у Панчеву где је почео да се бави рвањем у чему је остварио изузетан успех, 1933. године је био првак тадашње Краљевине Југославије, као и првак Балкана. Ипак, већини Панчеваца он је познат као оснивач најпознатије панчевачке посластичарнице која и данас носи његово име, а као веома успешан угоститељ, био је и један од иницијатора оснивања занатских удружења у Панчеву. Са друге стране, за оне старије Панчевце који су се некада бавили спортом, он је познатији као мецена панчевачких спортиста и бројних спортских клубова у чијем оснивању и раду је одиграо значајну улогу. Поред тог свог ангажовања у спортском животу Панчева, Поповић је увек био спреман и да помогне сваком свом суграђанину, а посебно онима најсиромашнијим којима је помоћ најпотребнија. Све то говори да Градска скупштина није погрешила када је донела одлуку да Миладин Поповић добије своју улицу у граду који је он, својим радом задужио.

(Старт 013)

Пројекат “Панчево – локална самоуправа у форми самоуправе грађана” су/финансирао

Град Панчево