Култура

Објављена нова књига Александра Чотрића, књижевника из Панчева

ТО ЈЕ ТО, МИСЛИ У ПОКРЕТУ!

• Афоризми у књизи „Мисли у покрету“ су тематски сврстани и говоре о религији, животу, смрти, мудрости, народу, политичарима, изборима, странкама…

„Мисли у покрету“ назив је нове, управо објављене, осме по реду, књиге сатиричних афоризама књижевника и преводиоца из Панчева Александра Чотрића.

У овој збирци, чији је издавач „Српска реч“ из Београда, налази се око три стотине афоризама који су написани у претходних пет година. Избор је, између више хиљада Чотрићевих афоризама, сачинио сатиричар Слободан Симић.

Рецензент збирке књижевник и књижевни критичар Витомир Теофиловић сматра да се Чотрићево сатирично стваралаштво, које траје три и по деценије „може сажети у две ставке: непрестано ширење тематског дијапазона и тежња ка максималној концизности“.

Други рецензент,  румунски афористичар Валерију Бутулеску указује: „У сатири Александра Чотрића видљива је ауторска умешност, с тежиштем на максималној озбиљности, што га пре сврстава у моралисте него у хумористе. Аутор се ослања на терапеутски ефекат својих записа“.

Афоризми у књизи „Мисли у покрету“ су тематски сврстани и говоре о религији, животу, смрти, мудрости, народу, политичарима, изборима, странкама, криминалу, правосуђу, привреди, здравству, медијима, књижевности, сатири…

Аутор насловне стране књиге је познати карикатуриста и илустратор Тошо Борковић.

Прву књигу сатиричних афоризама „Даћемо ми вама демократију“, Александар Чотрић је објавио 1993. године, а затим су следиле нове, за које је, поред осталих, добио признања: „Радоје Домановић“, „Јован Хаџи-Костић“, „Вибова награда“, „Раде Јовановић“, „Златна кацига“, „Драгиша Кашиковић“, „Стеван Сремац“, као и „Типар“ у Црној Гори, „Наџи Наман“ у Либану, „Алеко“ у Бугарској, „Златна јабука“ у Румунији, „Торино ин синтези“ у Италији, „Златна плакета“ у Северној Македонији…

Афоризми за децу Александра Чотрића уврштени су у читанке од првог до четвртог разреда које се користе у настави у основним школама у Србији.