ПОЧЕТАК... Јарослав Хрубик отвара Ковачички октобар

Ковачица

Ковачица на сребрној кованици Народне банке Словачке

А ЗА 220 ГОДИНА, КАКАВ ПОКЛОН МАТИЦЕ!

• У Ковачици је протеклог викенда започео Ковачички октобар, а отворен је и 71. Октобарски салон у Галерији наивне уметности, али је посебну ноту свему томе дала је једна сребрна евро кованица…

Протекли викенд у општини Ковачица био је посебан. Јединствен, без сумње. Тек, кулминација обележавања 220 година од доласка Словака на ово подручје, и њихов останак, уз сачувани идентитет и све оно што чини обележја једног народа, од традиције и обичаја до свакодневице, таква каква је особена, опет, на свој начин.

Тог викенда, под покровитељством Општине,  почела је традиционална манифестација Ковачички октобар, а у Галерији наивне уметности отворен је  71. Октобарски салон. А после отварања тога…

Ипак, све је почело је полагањем венаца на споменик палим борцима за време Другог светског рата, а онда су се гости, у пратњи Јарослава Хрубика, председника општине, и његових најближих сарадника, преселили у просторије Месне заједнице Ковачица. А тамо је све било спремно за свечану седницу. А на свечаној седници говорио је др Петер Прохаска, потпредседник Канцеларије за Словаке у дијаспори, који није пропустио прилику да подсети на најзначајније моменте из историје Словака на овом подручју, на значај очувања културних садржаја у нсвој њиховој свеобухватности, али и да захвали Општини на свему што чини и у том и у сваком другом правцу на афирмацији словачке културе и националног идентитета.

Иначе, овогодишњи Ковачички октобар обележиће чак 44 манифестације са разноврсним садржајима и то за све узрасте.

НАСТАВАК… Ана Жолнај Барца отвара 71. Октобарски салон

Сем Ковачичког октобра, протеклог викенда отворен је и Октобарски салон, 71. по реду, а у, где друго, Галерији наивне уметности, где је присутне госте поздравила директорка Ана Жолнај Барца, која је подсетила на историјат ове културне манифестације, једне од најстаријих на просторима Србије. А онда је следило посебно изненађење. Поклон Словацима Ковачице за њихових 220 година на овом подручју. Поклон, и те како вредан, значајан и трајан, а то је сребрна евро кованица са мотивом који управо на то подсећа.

А ОНДА… какав поклон, али ред је да прво колегиница види

Општини Ковачица овај изузетан поклон, који је много више од поклона, уручио је Петер Кажимир, гувернер Народне банке Словачке, а у присуству своје српске колегинице, Јоргованке Табаковић, гувернерке Народне банке Србије, која није штедела речи похвале на рачун Ковачичана и Ковачичанки, подсећајући да међу њима има бројне пријатеље и прујатељице.

Све у свему, протекли викенд у Ковачици био је викенд који ће оставити значајне трагове, и у наредних 220 година живота Словака и Словакиња на простору општине Ковачица!

(Фото: ФБ Општине)

Пројекат „Општина Ковачица данас – оно што остаје и сутра суфинансира Општина Ковачица.
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.