Уз подршку НИС-а

Објављен уџбеник за руски језик “Ни пуха ни пера”

ЗА СТУДЕНТЕ И ЗА СВЕ ОДРАСЛЕ

• Намењен брзом савладавању почетног нивоа руског језика, уџбеник садржи  10 лекција и 30 дијалога, преко 300 разноврсних вежби, граматички прилог, руско-српски речник, као и аудио-материјале

Више од 260 милиона људи широм света говори руски језик, што је скоро дупло више од броја говорника немачког и четвороструко више од броја говорника италијанског језика. Руски језик је тако један од најраспрострањенијих језика света – шести је по броју говорника и осми по броју матерњих говорника. У многим земљама Европе (нарочито Централне и Источне), Азије, у земљама бившег Совјетског Савеза, руски језик је језик међународне комуникације. Један је од шест радних језика ОУН и Унеска. Други је по популарности на интернету после енглеског, а испред немачког језика – заступљен је са 6,4% укупног садржаја.

У западним земљама руски се сматра једним од најтежих језика за учење. С обзиром на заједничко, словенско порекло српског и руског, нама је ипак лакше да га савладамо. Како би нам овај језик био још ближи, Центар Руског географског друштва у Србији издао је уџбеник под називом „Ни пуха ни пера!“, намењен брзом савладавању почетног нивоа овог језика. Издавање уџбеника подржала је компанија НИС.

“Ни пуха ни пера” намењен је одраслима и студентима и први је ове врсте у Србији. Издељен је на 10 лекција и 30 дијалога, преко 300 разноврсних вежби, граматички прилог, руско-српски речник, али и аудио-материјале и пример међународно признатог TRKI теста за ниво А1.

»Ослањајући се на наше дугогодишње искуство у раду са студентима и ученицима, проучавању методике наставе руског језика као страног, теорије уџбеника као једне од њених дисциплина, али и коришћењу читавог низа уџбеника различитих аутора, трудили смо се да у сваком од тих уџбеника уочимо недостатке и предности и да то искористимо као своју предност у креирању новог, савременог уџбеника руског језика.“, истакла је доц. др Наташа Ајџановић, са Филозофског факултета у Новом Саду, један од аутора уџбеника.

На уџбенику су радили професори Филолошког факултета у Београду, Филозофског факултета и Академије уметности Универзитета у Новом Саду, као и новосадских гимназија „Јован Јовановић Змај“ и „Лаза Костић“. Лектуру је урадио Институт «Пушкин» у Москви.

Доц. др Јелена Гинић, са Филолошког факултета у Београду, такође један од аутора уџбеника, осврће се на бенефите познавања овог страног језика. Каже да Руска Федерација даје огроман број места за бесплатно студирање: 15.000 дипломаца из преко 200 земаља света сваке године започне студије на више од 400 универзитета у Русији. Србија сваке године добије преко сто места за бесплатно студирање. У Русији је 2018. године било око 300.000 страних студената, а планирано је да до 2025. године око 700.000 странаца бесплатно студира у Русији

Све наведено су само неки од разлога зашто учити руски језик: руски је језик науке, културе, језик књижевности, образовања и може у свим овим областима живота бити вишеструко користан“, наводи професорка Гинић.

PDF верзија уџбеника, као и аудио материјали, доступни су за преузимање на сајту НИС-а, на линку https://www.nis.eu/ruski-jezik-udzbenik/