ЗА НЕЗАбОРАВ... Драгана Купрешанин полаже венац на споменик црвеноармејцима

Панчево

Обележана 76. годишњица ослобођења Панчева у 2. светском рату

ЦРВЕНОАРМЕЈЦИ СУ ДОШЛИ С ИСТОКА И…

• У име Града Панчева, венац на споменик погинулим црвеноармејцима положила је Драгана Купрешанин, заменица градоначелника

Свечаним полагањем венаца на споменик палим борцима Црвене армије, на углу улица Лава Толстоја и Ослобођења, обележена је 76. годишњица ослобођења Панчева од фашистичке окупације у Другом светском рату.

У име Града Панчева венац је положила Драгана Купрешанин , заменица градоначелника, а венце су положили и Денис Кругов, аташе за културу Амбасаде Руске Федерације у Београду, као и Александар Варнавски, испред Газпром енергохолдинга, представници Војске Србије, удружења грађана и сами грађани.

Иначе, тог 6. октобра 1944. године  Панчево су, после жестоких борби, ослободили  војници 49. дивизије Црвене армије под командом генерал мајора Василија Маргелова, који су у град ушли са његове источне стране и сконцентрисале се баш на месту где су данас положени венци на споменик тада погинулим борцима Црвене армије.

Шести октобар је све до 2001. године прослављан и као Дан општине, да би одлуком тадашњих одборника Градске скупштине за Дан града устанољен 8. октобар, дан када је српска војска, под командом Петра Арачића ушла у Панчево, пошто су се из њега већ повукли сви аустроугарски војници.

(Фото. Градски сајт)

Пројекат „Град Панчево – будућност у огледалу садашњости“ суфинансира(о) Град Панчево