УВЕК НЕШТО НОВО... Никола Јовановић

Једно питање – један одговор

Новица Јовановић, директор Туристичке организације општине Бела Црква

ЈОШ ЈЕДНА УСПЕШНА ТУРИСТИЧКА СЕЗОНА

• И овог лета тражио се „кревет више“, следи период сајмова, а за сам крај године и „Дочек подводног Деда Мраза“ на Градском језеру

Директора Туристичке организације општине Бела Црква Новицу Јовановића питамо  како је протекла овогодишња туристичка сезона у Белој Цркви и шта је то по чему је  ова јужнобанатска општина препознатљива на туристичкој мапи Србије?

-Иако се резултати туристичке сезоне и даље сабирају, већ сада се може рећи да је она била успешна. О томе сведоче пуни смештајни капацитети, како у вилама и апартманима, тако и у домаћој радиности, где се, нарочито викендом, тражио кревет више. Што се тиче структуре гостију највише је било оних из окружења  (Београд, Нови Сад, Зрењанин), а што се тиче страних гостију, убедљиво је највише било румунских држављана. Белоцркванска језера су синоним за туризам Беле Цркве. Наши гости су, како породице са децом, тако и млади људи који могу наћи различте врсте рекреације током дана, купање на језерима, коришћењем различитих садржаја, а новина за љубитеље активног одмора била је и могућност организовања пешачких или бициклистичких тура на заштићеним подручјима у околини Бела Цркве (Делиблатска пешчара, Лабудово окно, Загајичка брда, ПИО Караш-Нера, као и околни национални паркови у Румунији). Оно што такође привлачи младе током лета у Белу Цркву, јесте и богат ноћни провод на самом језеру. Што се тиче старије генерације, они најчешће бирају наше кампове, којих постоји три, један на Градском и два на Врачевгајском језеру.

ДАН ТУРИЗМА… 27. септембар у Белој Цркви

Највише посетилаца било је на најуређенијем, Градском језеру, као и на Врачевгајском, док одређени број купача бира неурбане плаже Шаранског и језера Шљункара. Ту су и наше реке, планинаска лепотица Нера, Караш са својим слаповима на плажи Гат Јасеново, канал ДТД, као и највећа река Дунав, која се код Старе Паланке разлива на неколико километара, стварајући дивне пејзаже који подсећају на Боку Которску. Стара Паланка је најпознатија по добрим рибљим ресторанима, које масовно посећују румунски држављани, као и по редовном путничко-транспортном скелском превозу који повезује Паланку и Рам, односно Браничево и Банат.

Што се тиче манифестација, свакако је најпосећенији био наш Белоцрквански карневал, али и нова манифестација „Лето у парку“, која је током продуженог викенда, у вечерњим часовима забављала како децу, тако и старије генерације. Током лета је био посећен и „Кил куп“ (Keel kup) турнир у бич ватерполу, затим Белоцркванске игре на води, фестивал „Лепота различитости“, као и гастрономске манифестације, „Паприкашијада“ у Чешком Селу, „Паланачки котлић“ у Банатској Паланци, „Црвеначко опасуљивање“ у Црвеној Цркви, као и скорашњи „Октобарфест“ у Јасенову, и… има тога још.

Одржан је по први пут и „Lakes & dance“ фестивал латино плесова, као и Рок фестивал „Српски Банат“ (Srbský Banát) у Чешком Селу, који је окупио неколико бендова из Србије и Чешке, уз посетиоце из обе земље.

НАЈПОСЕЋЕНИЈЕ… Градско језеро у Белој Цркви

Што се тиче егзактних података, они су још увек у обради, али прецизне податке очекујемо тек од следеће сезоне. Разлог томе је прелазак издаваоца смештаја са домаће радиности, којима су посредници биле агенције, на самосталне делатности, односно на паушално плаћање, како пореза, тако и боравишне таксе, те цифра коју добијемо ове године неће бити реална слика броја гостију. Од 1. јануара 2020. године очекује се старт државног портала Е-Турист, који ће бити својеврсна електронска „књига гостију“, коју ће издаваоци смештаја имати обавезу да попуњавају, те би и подаци требали да буду у реалном времену доступни.

Оно што нас до краја године очекује, то је, пре свега, сезона сајмова на којима промовишемо Белу Цркву, а од манифестација, за сам крај године (30.12.) „Дочек подводног Деда Мраза“ на Градском језеру – каже Новица Јовиновић, директор ТО општине Бела Црква.

СиБ