Женски део МКУД-а на кулинарским пословима

Удружења јужног Баната

Удружење грађана  „Мађарски културно-уметнички центар“ Дебељача

НЕГОВАЊЕ ТРАДИЦИЈЕ И ОБИЧАЈА МАЂАРА

• МКУЦ организује позоришне представе, наступе хора, изложбе ручних радова, балове, чајанке… и учествује на бројним манифестацијама, а поводом жетве, бербе грожђа и кукуруза, на кулинарским сусретима… Шта раде „Корени“ и какав је то „Фонтош колач“?

Удружење грађана „Мађарски културно-уметнички центар“ (МКУЦ) основано је пре седамнаест година. Оснивач Центра био је Мергеш Шандор који, нажалост, више није међу живима, али кога чланице и чланови Центра не заборављају, већ га се увек с посебним пијатетом сећају и њега и свега онога што је урадио како би МКУЦ био то што јесте.

Активности овог удружења, у којем има подједнако и жена и мушкараца, и оних млађих и оних средњих година, су изузетно садржајне, а све са циљем обнове традиционалних сеоских обичаја.

Председник МКУЦ-а је Нађ Јанош, а оперативне послове секретара ефикасно обавља Јудит Каланка, с којом смо, приликом недавне посете Дебељачи, разговарали о активностима овог удружења и свему ономе што га чини посебним, не само што се тиче мултикултуралности, по чему је општина Ковачица и те како позната и далеко ван граница Србије.

Госпођа Каланка нам је са посебним задовољством истакла да је Мађарски културно-уметнички центар оно што Дебељачу чини посебном, како у културолошком, тако и у оном значењу које подразумева афирмисање традиције и обичаја Мађара, изражене кроз разне активности, било у виду специфичних ручних радова или кулинарских специјалитета.

Традиција и обичаји – отргнути од заборава

-Унутар нашег удружења постоји и једна, али вредна, група, која се зове „Корени“, Зашто „корени“? Зато што из корена ископавају заборављене старинске обичаје. Исти назив носи и наш хор, који својим учешћем на бројним смотрама, широм Војводине, из „корена“ враћа мађарску певачку културну заоставштину тамо где јој је место и где се не заборавља – напомиње наша љубазна саговорница.

Бројне су активности МКУЦ-а. Они организују позоришне представе, на свој, специфичан начин, учествују у жетелачким данима (Жетелачки бал је нешто посебно, заиста), затим, берби грожђа, берби кукуруза, организују изложбе ручних радова,  а изузетно су препознатљиве на различитим манифестацијама где се презентују најразноврснији специјалитети из најразличитијих кухиња.

МКУД организује и разна пригодна дружења, тзв. чајанке, затим, балове, и то бесплатно,  али и активна дружења са децом, а поводом државних и верских празника, и то са најлепшим бајкама за децу тог узраста.

Од кулинарских специјалитета, госпођа Каланка као посебан специјалитет  истиче

свадбени колач, тзв „Фонтош колач“, који се у Дебељачи прави већ сто година. За тај колач везан је и посебан обичај. Он мора да се унесе у кућу до шест сати, а после тога… они који знају тај обичај – знају шта им (ни)је чинити.

Сем свадбеног колача, из Дебељаче је познато и тзв. чига тесто за супу, које се традиционално прави ручно, и има посебне карактеристике, које кулинари знају и те како да препознају.

СиБ