У СВОМ ЕЛЕМЕНТУ... Мирослав Лепир

Интервју

Мирослав Лепир, члан Градског већа града Вршца задужен за образовање

ДОБРО ЗНАМО ШТА НАМ ВАЉА ЧИНИТИ, А ЗНАЈУ ТО И УЧЕНИЦИ!

• Образовне установе у Вршцу функционишу у складу са препорукама Кризног штаба и Министарства просвете
•  Град Вршац је у претходном периоду реализовао бројне пројекте с циљем побољшања услова рада школа у граду

Како у овим условима пандемије функционишу образовне установе у Вршцу? На који начин је локална самоуправа помогла да овај период прође без значајнијих проблема у раду школа и посебно по питању безбедности ученика?

  • Установе образовања на територији Града Вршца функционишу у складу са препорукама, мерама и упутствима прописаним од стране Кризног штаба и Министарства просвете науке и технолошког развоја. Вратили смо се на модел наставе који је важио и на почетку школске године. Ученици су подељени у групе од по највише 15 ученика. Нижи разреди основних школа (од првог до четвртог разреда) наставу похађају свакодневно, виши разреди (од петог до осмог) имају комбиновану наставу тако да су сваког другог дана у школи, а средњошколци такође имају комбиновану наставу с тим да се групе смењују недељно, једне недеље група има наставу у школи а друге онлајн.

Епидемиолошко стање се поправља, али још увек морамо бити опрезни и поштовати све прописане мере. Град Вршац организовао је дезинфекцију свих установа образовања како на почетку школске године  тако и сада пре почетка другог полугодишта, тако да су се ученици безбедно вратили у своје школске клупе. ЈКП „Други октобар“ је извршило дезинфекцију објеката предшколских установа, основних и средњих школа како градских тако и сеоских и зграду Високе школе за васпитаче „Михаило Павлов“. Такође Град од почетка школске године школама обезбеђује средства за заштиту и дезинфекцију како би ниво безбедности у школама био на највишем нивоу.

• Који су најзначајнији пројекти које је Град Вршац реализовао у области образовања у претходном периоду а шта је оно што је у плану а што ће допринети бољем раду школа у граду?

  • У Предшколској установи „Чаролија“ реновиран је објекат „Звончица“ средствима Града Вршца у износу од 7 милиона динара. Урађено је централно грејање и замењена столарије у Школском центру „Никола Тесла“ за шта је утрошено преко 22 милиона динара из Градског фонда за заштиту животне средине. Такође, у Школском центру „Никола Тесла“ реновиран је комплетан кров средствима Покрајине и Града Вршца, у износу од 6 милиона динара. У Гиманазији „Борислав Петров Браца“ урађена је нова електроинсталација и обновљено централно грејање, у шта је уложено више од 13 милиона динара од градског самодоприноса.
ВРХУНСКА ОПРЕМА… специјализовани информатички кабинет у СШ „Никола Тесла“

У наредном периоду планирају се изградња спортске сале у Гудурици, увођење централног грејање, замена столарије и постављање термоизолације и фасаде у ОШ „Паја Јовановић“, као и израда пројектнотехничке документације и реализација пројекта реконструкције објеката ОШ „Вук Караџић“ и доградња фискултурне сале као и доградња и надградња објекта „Бамби“ у Улици Султане Циук.

   Колико ученика је ове школске године уписано у вршачким школама а посебно колико ђака првака? Да ли и на који начин Град Вршац помаже најбоље ученике школа у граду?

  • У основним и средњим школама уписан је укупно 6221 ученик, а ПУ “Чаролија” има 1044 малишана. Први разред ове године похађа 464 ученика, а у септембру ћемо имати 20 првака више у односу на текућу школску годину што нас све радује.

Град Вршац је недавно наградио талентоване ученике основних и средњих школа који су учествовали на семинарима и боравили у Истраживачкој станици Петница са по 15.000 динара по учешћу, а укупно за ову намену је издвојено 270.000 динара. Прилику да учествују у раду ИС Петница имају само најбољи, а из наших школа ту част је имало чак 15 ученика од којих неки чак и по два пута у току 2020. године. Поносни смо и на наше ученике генерације. Њихове фотографије красиле су наш град у протеклом периоду, а сваки од њих награђен је и новчаном наградом од 30 хиљада за шта је укупно издвојено 630 хиљада динара.

БАШ ТАКО… свака додатна реч је сувишна

У августу је исплаћена и материјална помоћ најбољим студентима и ученицима. Ове године награда за најбољих 47 студената износила је 56 хиљада а за најбољих 19 ученика 30 хиљада динара. Студенти и ученици који су конкурисали, а нису задовољили услове конкурса, тј. били „испод црте“ такође награђени са половином износа (32 студента и 11 ученика). За ову намену издвојено је 5.075.000 динара.

Град Вршац брине о својим ученицима и студентима и у 2020. години издвојили смо укупно шест милиона динара за награде и помоћ најбољима. Наставићемо да их подстичемо да постижу што боље резултате и да на прави начин представљају своје школе и свој град.

  Функцију члана Градског већа задуженог за образовање сте преузели практично на почетку школске године. Можете ли нам рећи нешто о себи, шта вас је препоручило за функцију коју данас обављате?

  • Тако је. На ову функцију именован сам 21. августа 2020. године пред сам почетак школске године. Рођен сам 1982. године, живим у Павлишу, а по образовању сам мастер дипломирани инжењер машинства. Од 2009. до 2012. године радио сам за компанију TCS S.E. Europe, на радном месту машински инжењер конструктор, а од 2012. године запослен сам у Школском центру „Никола Тесла“ у Вршцу као професор машинске групе предмета. То је посао који волим и који сам посвећено обављао током претходних година. Учествовао сам у неколико међународних образовних пројекта, најзначајнији су Еразмус плус пројекат Европске комисије, који се односи на увођење технологије 3-Д штампе у наставни процес средњих стручних школа и ИПА пројекат „Знањем до посла и паметног развоја Баната“ који је реализован у партнерству са Универзитетом „Политехника“ из Темишвара. Члан сам Савета Високе струковне школем за образовање васпитача „Михаило Палов“ Вршац и председник  Савета за безбедност саобраћаја Града Вршца. Ожењен сам и имам два сина.

(Старт 013)