УКЉУЧИТИ МЛАДЕ... Мирјана Дренча

Удружења жена

Мирјана Дренча, председница Удружења „Вредне руке жена Ковина“

КУЛИНАРСКЕ ВЕШТИНЕ  ОТРГНУТЕ ОД ЗАБОРАВА

• За само три године постојања – преко 50 пехара, у разним категоријама
• На овогодишњој „Штрудлијади“ у Долову освојиле су две прве награде
• Хуманитарне активности за децу са посебним потребама

Ево нас и у Ковину, да упознамо још једно удружење жена са територије јужног Баната. Једно од бројних у овом округу, округа,  чији је и начелник– жена. А, кад смо већ на том терену, у овом округу, у њему је жена и градоначелница једног од два града, а једна је председница општине, од шест колико их има у Јужнобанатском управном округу. И то, баш – Општине Ковин.

Наша саговорница је Мирјана Дренча, председница Удружења „Вредне руке жена Ковина“, које је основано пре три године и за сада има 14 чланица.

Већ први утисак је да се ради о изузетно предузимљивој жени, која зна шта ће да каже и како да то каже на начин који оставља најјачи утисак на саговорника. Узгред, то је жена која говори три језика.

-Основни циљ којим смо се руководили када смо решили да оформимо једно удружење жена које ће иза себе остављати трајне трагове, био је неговање и афирмисање традиције заборављених занатских вештина, али и хуманитарне акције, јер су и оне неизоставни део нашег опредељења да будемо уз наше суграђане, на начин на који ми то умемо и можемо – започиње причу наша саговорница, на прави начин, рекли бисмо.

Од Мирјане даље сазнајемо да свега тога не би било да нема помоћи локалне самоуправе, посебно Сање Петровић, председнице Општине Ковин, али и Удружења занатлија, као и Туристичке организације, на чијем је челу, такође, жена, Дивна Кирилов.

Јасно је. Локална самоуправа помаже јер схвата значај женског активизма, посебно у сфери у којој „Вредне руке жена Ковина“ делују, занатлије, јер те „вредне руке“ афирмишу заборављене или маргинализоване занате, а Туристичка организација, јер те исте „вредне руке“ на свакој од туристичких манифестација афирмишу општину Ковин на посебан начин, и њихов штанд је увек атракција за посетиоце у ма ком делу земље Србије.

„Вредне руке жена Ковина“, за само три године постојања, освојиле су преко 50 пехара, у разним категоријама.

Шта њихове „вредне руке“ све раде и шта умеју да направе. Треба рећи да се, за разлику од већине других удружења жена, Ковинке баве само кулинарским вештинама. Оне праве специјалне крофне, кифле, пихтије, сарме, свињске репове у сафту, слатке и слане колачиће, штрудле… И за све то нема за шта нису освајале награде. Не само за квалитет, него и за своје мајсторство, па и за најлепше уређени штанд.

КОВИНКЕ… на Данима Војводине у Београду

А учествовале су разним манифестацијама широм Србије, у Купинову, Сурчину,  Деспотовцу, Старим Бановцима, где су, ето и то, освојили награду за најстарији предмет на манифестацији „Лавор и бокал“.  А кад смо код награда, најсвежије су оне освојене ове године на доловачкој „Штрудлијади“, и то две прве награде: прва награда за гостинску штрудлу и прва награда за необичну штрудлу. Такође,  Ана и Шаренац их нису могли заобићи, ни случајно.

Што се хуманитарних активности тиче, ово удружење жена обилази децу са посебним потребама, поклањајући им при том свеске, прибор за рад, али и своје слатке производе.

Ове жене, на свој начин, помажу и ковински Коњички клуб, који има педесетогодишњу традицију, али, ето, помоћ женских вредних руку и те како добро дође.

„Вредне руке жена Ковина“ организују две манифестације: Ускршње посне дане (два викенда пре Ускрса) и „Сармијаду“, која ће ове године бити одржана 23. новембра, а од идуће године одржаваће се увек у октобру.

Неостварене жеље, за сада?

-Формирање радионице и етно куће, као и укључивање што више младих жена у наше друштво, јер то је оно што нам као друштву треба, из много разлога, знате већ – истиче наша љубазна саговорница, прва дама „Вредних руку жена Ковина“. Знамо!

С. Батало

Пројекат „Ковин јуче и данас – оно што остаје“ суфинансира Општина Ковин.

Ставови изнети у подржаном медијсском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.