ЖИСЕЛ, 49. ПУТ... Никола Ђукановић

Једно питање – један одговор

Никола Ђукановић, в. д. директора Дома културе у Омољици

ДА НЕМА „ЖИСЕЛА“, ТРЕБАЛО БИ ГА…

• Манифестција о животу села одржаће се од 2. до 4. августа, уз учешће 30 филмских аутора и 150 уметничких фотографа, уз богат и разноврстан пратећи програм

 

За  Николу Ђукановића, в. д. директора Дома културе „Вук Караџић“ Омољица, имали смо само једно питање: Шта да очекујемо од овогодишњег „Жисела“?

–  Најпре, нешто о самој манифестацији.  „Жисел“ спада у ред градских манифестација. Финансира се средствима Министарства културе и информисања Републике Србије и Града Панчева.  Дом културе “Вук Караџић“  манифестацију “Жисел“- Међународни фестивал аматерских филмова, организује  од 1971. године, а  Међународни салон фотографије од 1973. Од самог почетка је изабрано да јединствена тема  фестивала  буде живот села.

Циљ  манифестације је да окупи све филмске аматере и фото аматере, као и професионалце, чије је интересовање везано за живот села и који својим камерама и фото- апаратима бележе све што се односи на село. Фестивал афирмише културне вредности, промовише аматерско стваралаштво у области филма и фотографије и обогаћује туристичку понуду места.

Међународна манифестација филмског и фото- стваралаштва на тему – живот села –  “Жисел“  традиционално се одржава првог викенда у августу. Ове године ће се одржати од 2. до 4. августа.

План овогодишњег „Жисела“ биће реализован кроз редован и пропратни програм. У редовном програму је 49. Међународни фестивал аматерског филма, где очекујемо учешће 30 аутора,  и 47. Међународни салон уметничке форографије, на којем ће учествовати око 150 аутора.

У пратећем делу програма наши посетиоци моћи ће да посете Изложбу фотографија највиших звања у ФСС за 2019. годину, затим, три ауторске изложбе фотографија, представљање монографије о Омољици, аутора Александра Танасијевића, као и етно радионицу старих заната. Ни овогодишњи „Жисел“, наравно, неће проћи без разноврсног музичког програма

Рок за пријем радова је 16. 7.2019. а жирирање се планира за 17. и 18. јул 2019. године.

Отварање изложбе планирано је за 2. 8. 2019, у 19,30 часова, у галерији Дома културе Омољица.

Пројекција филмова, који буду ушли у званичну конкуренцију, предвиђене су  за 3. и 4. август 2019. у 21 час, на летњој позорници Дома културе.

Најуспешнијим ауторима биће додељене награде: “Gran Prix“ фестивала, “Златни сунцокрет“, “Сребрни сунцокрет“ и “Бронзани сунцокрет“, награда за анимирани филм “Благоје-Буца Лупа“, плакете, дипломе, новчане награде.