ЖУРКИЦЕ СПРЕМНЕ... Драгослав Глигоријев

Лето у Долову

Богат летњи програм за децу и младе и ове године

КАД ПРЕДСЕДНИК РАЗУМЕ ПОТРЕБЕ МЛАДИХ

• Миљана Вуковић, председница Актива пладих, посебно захваљује Драгославу Глигоријеву, председнику Скупштине МЗ, на свему што ради за младе Доловчане и Доловчанке

Актив младих Долово је током прошле  године осмислио садржај намењен најмлађим Доловцима. Готово свакодневно на тргу испред Дома културе, током августа, у предвечерје, одржавале су се „журкице“, у оквиру којих се пуштала музика, износио шанк са сокићима, а нису изостали ни светлосни ефекти својствени дискотекама. Родитељи и деца су обилато користили ту прилику за излазак из куће током летњих дана.

На радост најмлађих и њихових родитеља, слично ће бити и овог лета. У плану је одржавање „журкица“. Председница Актива младих Миљана Вуковић не крије задовољство резултатима ове активности и посебно захваљује Скупштини Месне заједнице и њеном првом човеку, Драгославу Глигоријеву, на свесрдној подршци. Заједничким снагама, организацијом „журкица“, и у овој години, трг испред Дома културе, биће место, где ће најмлађи становници Долова проводити радосне тренутке.

Председница Комисије за протокол и информисање Месне заједнице Долово, Сузана Јовановић, оцењује да је нови трг постао место свакодневног окупљања деце, младих и одраслих Доловаца и похваљује Актив младих, чији чланови, уз помоћ запослених у Дому културе, улажу приметан напор у оживљавање центра села.

ДЕЦА
    Деца се навикавају на простор Дома културе као простор у ком се друже са својим вршњацима. Деци се на овај начин од малих ногу усађује потреба за дружењем, тако да свеприсутни проблем замене правог дружења, комуникацијом путем друштвених мрежа на интернету,  решава се тако што деца од малих ногу уче како да организују своје време у ком има места и за дружење и коришћење интернет друштвених мрежа.

 

Тако је 17. и 18. маја 2019. године, у Великој сали Дома културе, одржан  8. Фестивал румунског фолклора деце Војводине. Долово је овом приликом угостило око 800 учесника из места у Војводини где је настањено румунско становништво. Претходни фестивал румунског фолклора деце Војводине у Долову  одржан је 1999. године. У овој години, у августу месецу, очекује нас и организација 59. Великог фестивала фолклора Румуна Војводине – Република Србија, који је  у Долову први пут одржан 1979. године, тако да је ова 2019. година, за Долово јубиларна – 20 година од одржавања дечијег и 40 година од одржавања Великог фестивала фолклора Румуна Војводине.

Током лета, у јулу, у Дому културе се одржавају Студентске летње праксе, које подржава Град Панчево, а у оквиру којих студенти различитих професионалних опредељења, одржавају радионице са децом основног школског узраста. Радионице садрже предавање, у оквиру којих студенти, водитељи радионица, ближе представљају сопствену будућу професију, деци, полазницима радионица, обрађујући одређену тему из своје области. Други део радионица представља практичан део у оквиру којег деца имају прилике да креативно изразе свој доживљај теме која се обрађује. Овакав вид рада са децом током летњих месеци у Дому културе траје у континуитету од 2013. године.

Дом културе од 2015. године организује „дружионице“ за децу узраста од 3 до 6 година, у којима деца пролазе кроз основни облик социјализације и оспособљавају се да сарађују са својим вршњацима. Кроз дружионице у Дому културе најмлађим мештанима је пружена прилика да остваре прве контакте са својим вршњацима, с обзиром да у Долову не постоји вртић. На овај начин ради се на неговању публике од малих ногу и стварање будућих делатника у друштву и култури.

М. П.