СЕРВИС... Драгослав Аврамовић

Пландиште

Драгослав Аврамовић, координатор Канцеларије за младе општине Пландиште

У ФУНКЦИЈИ ИНТЕРЕСА  МЛАДИХ

• Наш основни задатак је рад на побољшању свакодневног живота младих и њихово што активније и сврсисходније коришћење слободног времена – каже Драгослав Аврамовић

Општина Пландиште, о томе већ писали, иако „танког“ буџета, и те како води рачуна о младима јер, како то уме често да каже председник Општине Пландиште Јован Репац, „млади су будућност општине Пландиште“. У том смислу бројне су активности  којима се мотивишу млади и да уче, али и да остану да раде у овој општини, која, као и све друге у окружењу, како са негативном стопом раста, тако и са одласком младих после завршетка школовања из родног краја у неке друге крајеве, у потрази за афирмацијом властитих способности и сопственог идентитета.

Једна од институција која је формирана са циљем да омогући што бржу интеграцију младих у оне друштвене токове, који ће им омогућити афирмацију њихове личности на најбржи и најконструктивнији начин, је и Канцеларија за младе општине Пландиште, која је прошлог месеца обележила десет година од свог формирања.

Наш саговорник је Драгослав Аврамовић, координатор Канцеларије за младе, кога најпре питамо који су то основни циљеви рада ове институције за младе у општини Пландиште?

-Оно што је у основи нашег размишљања о начину како најуспешније реализовати Националну стратегију за младе, то је да су млади основни друштвени ресурс развоја и будућности сваке заједнице, па тако и наше општине. У том смислу наш основни задатак је рад на побољшању свакодневног живота младих и њихово што активније и сврсисходније коришћење слободног времена, на што креативнији и друштвено, а и лично, најкориснији начин – каже наш саговорник, додајући да у томе Канцеларија има пуну подршку локалне самоуправе и председника Општине Јована Репца.

Иначе, Канцеларија је оперативно тело које , не само да  обједињује рад свих служби које се баве младима, него и прави дугорочну стратегију и израђује акционе планове као би што ефикасније остварила циљеве, који су јој у „опису посла“, као сервиса за младе у сваком тренутку.

Координатора Аврамовића питамо који су то најважнији циљеви?

-То је брига о најважнијим проблемима младих, а који су тичу квалитета њиховог живота и њихове перспективе, затим,  сарадња са разним организацијима и установама, које се баве положајем и проблемима младих, активност на што већем укључивању младих у све друштвене токове, као и иницирање сарадње са сродним институцијама на покрајинском, републичком, па и интернационалном нивоу – каже Аврамовић.

Када је реч о сарадњи, координатор Аврамовић посебно истиче сарадњу са Црвеним крстом, КОЦ „Вук Караџић“, Центром за социјални рад, Спортским савезом општине, Унијом студената општине Пландиште, Клубом младих „Каспер“ итд.

Канцеларија за младе, како би остварила све своје циљеве, мора да брине и о обезбеђивању финансијских средстава. Није довољно оно што Канцеларија добија од локалне самоуправе и од Министарства за омладину и спорт, тако да активно учествује на свим конкурсима који се баве финансирањем пројеката о младима и њиховој будућности.

-Да, пратимо такве конкурсе, и до сада смо прошли са седам пројеката, намењених младима од 15 до 30 година, чија је вредност близу четири милиона динара – каже наш саговорник, додајући да су тим парама реализовани следећи пројекти: „Клуб младих“, „ЗЕЕК – Зелени едукативни Еко камп“, „Клуб младих – место за све“, „Све је лако кад си млад“, „Теретана на отвореном“, „И ја сам волонтер“, као и Локални акциони план за младе општине Пландиште 2015 – 2020. године.

Када говори о плановима за будућност, координатор Аврамовић, као приоритетне циљеве истиче реализацију Националне стратегије за младе, а то у основи значи све, а то све, значи: развијање и промовисање здравих стилова живота, што квалитетније коришћење слободног времена, активности на заштити животне средине, афирмацији основних културних вредности и садржаја, побољшање социјалног статуса, волонтеризам и активизам као део сопственог опредељења итд. итд.

-А све у циљу да, као њихов сервис,  на најефикаснији начин будемо у функцији интереса младих, и оних свакодневних и оних будућих – закључује Драгослав Аврамовић, координатор Канцеларије за младе општине Пландиште.

СиБ (Старт 013)

Пројекат “Пландиште јуче и данас – оно што остаје”  суфинансиран је из буџета Општине Пландиште.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.