ЗНАЊЕ И ОДГОВОРНОСТ... Немања Богданов

Интервју

Немања Богданов, директор Културног центра Панчева

ВИСОКИ СТАНДАРДИ ИДУ У НОВЕ ВИСИНЕ

• Џез фестивал, Класик фест, Бијенале уметничког дечијег израза… само су неке од значајних и бројних културних манифестација иза којих стоји Културни центар Панчева
• Систематски се ради на стварању новог језгра неке будуће публике

Протекла година била је веома успешна за Културни центар Панчева. Ова институција већ деценијама доноси публици не само највећи број уметничких програма, већ и фестивале и манифестације које позиционирају Панчево као један од најзначајнијих домаћих центара на мапи културних дешавања. Утолико је и већи изазов и одговорност руководити овако значајном установом, што најбоље зна актуелни директор КЦ Панчева Немања Богданов. Са њим разговарамо о догађајима и успесима који су обележили прошлу сезону, али и о актуелностима и плановима за 2020. годину.

• Како бисте оценили прошлогодишње активности у Културном центру Панчева? Које су то биле најзначајније манифестације и догађаји, по вашем мишљењу, у овој установи?

   – Панчевачки Џез фестивал је 2019. ушао у своју 22. годину постојања и овом приликом је још једном угостио највећа светска имена ове музике, као што су легендарни басиста Дејв Холанд, талентовани бубњар Марк Ђулијана, легенда италијанског џеза Паоло Фресу, и многи други. Посебно смо поносни што смо на отварању угостили нашег пијанисту, Панчевца Драгана Ћалину, који је представио свој нови ауторски материјал и потврдио оно што одавно знамо – да је Панчево, уз Београд, вероватно „најџезерскији“ град у Србији. Овом приликом је промовисано и капитално издање, монографија штампана за двадесетогодишњицу фестивала.

Веома смо поносни и на Класик Фест, као манифестацију која живо сведочи о томе да је у Панчеву и класична музика веома популарна и прихваћена, и да може допрети до великог броја публике. У том смислу је значајан и наставак аутентичне програмске линије овог фестивала, у коме се изводи музика из највећих филмских хитова у класичарским аранжманима. Осмо по реду Бијенале уметничког дечијег израза БУДИ прошле године је за домаћина имало Амбасаду Израела, па смо тако између осталог могли да погледамо изложбу Водич кроз хипстерски Израел Амбасаде Израела, као и дечју изложбу „Уметност и душа мира кроз хумор“ у оквиру ауторског пројекта Маурин Кушнер.

 Какви су планови центра за 2020. годину?

  • У 2020. нас очекује ново, 19. издање Бијенала уметности, које је осмислио ауторски тим у саставу др Ивана Башичевић Антић, Сања Латиновић, др Селман Тртовац и Стеван Вуковић, а носиће назив “Смрт уметности, живела уметност!”. Ово је једна од неколицине манифестација па којој је Панчево препознато у читавој земљи, а ове године ће се бавити преиспитивањем наслеђа друге линије у уметности на подручју бивше Југославија.  Иако се на први поглед чини да су све те појаве већ виђене и теоретски обрађене, ауторски тим им је пришао другачије, уз ново виђење представљених појава, обогаћено новим материјалима, које публика није имала досад прилике да види.

Панчевачки џез фестивал сигурно је једна од најпрепознатљивијих манифестација не само наше установе, већ и у читавом Панчеву и Војводини. По свом буџету, обиму и релевантности данас је један од три најзначајнија џез фестивала у земљи, а о томе да је препознат и у глобалним оквирима сведоче бројни текстови најцењенијих иностраних новинара који долазе у Панчево и пишу о овој манифестацији. Ми имамо велику одговорност, али и ресурсе и знање, не само да одржимо високе стандарде које смо поставили последњих неколико година, већ и да их стално подижемо до нових висина. То нам је свакако циљ за ову, 2020. годину. Класик Фест ће сигурно наставити у истом маниру под руководством уметничког директора Огњена Поповића, нашег Панчевца, који из године у годину налази прави баланс у представљању оног најбољег што домаћа сцена класичне музике пружа, и реномираних гостију из иностранства.

 Када говоримо о раду Културног центра, битан сегмент о коме се често мање говори је онај за најмлађе суграђане. Како ви видите значај овог програма и његово место унутар установе којом управљате?

  • Овакви програми су од изузетног значаја јер се, захваљујући њима, формира и језгро неке будуће публике која ће пратити програме намењене свим узрастима. Битно је већ у најранијем узрасту изградити навике код деце и младих људи да прате културне догађаје. Веома озбиљно схватамо програме за децу, а једна од најбољих потврда је сјајна премијера коју смо имали у фебруару – ради се о представи „Ретро Боки и Сајбер Оки у лету спасавају планету“ по тексту Јасминке Петровић и у режији Петра Пејаковића, која је изведена у распродатој дворани Културног центра Панчева. Представа је резултат сарадње Културног центра Панчева и дечје сцене „Пођи туда“ са продуцентском кућом ЕТМ, глумаца и продуцената Ненада Окановића и Бојана Ивковића.  Такође, ту је и редовни матине за позоришне програме, само у фебруару, уз већ поменуту представу, имали смо и имаћемо извођења представа “Храбри кројач”, “Спаса досада” и “Краљ Мајмун”.

В. И.

Пројекат „Град Панчево – будућност у огледалу садашњости“ суфинансира(о) Град Панчево