У недељу је 8. март

УДРУЖЕЊА ЖЕНА ГРАДА ПАНЧЕВА – ТАКО ТО ЖЕНЕ РАДЕ!

• „Жена стоји, као капија, на улазу као и на излазу овога света“ (Иво Андрић)

У граду Панчеву, али и у селима око њега, постоје удружења жена, која су својим радом и својим активностима изашла из уобичајених оквира и постала индикативан део, не само свакодневице, него и јучерашњег и сутрашњег дана.

Њихово умеће превазилази оквире на које смо навикли, а њихово стваралаштво досеже домете који су недокучиви за оне који живе само у данашњем дану. Свако од тих удружења има своје особености по којима се препознаје, има свој почетак и свој циљ, онај који могу да препознају само они који о њему не размишљају као о циљу, већ као о средству да се до циља стигне, не са једне, него са више страна.

Култура, традиција, обичаји, оно што је било и оно што остаје и што ће остати, то су вредности које обогаћују људски дух у његовом успећу ка висинама са којих се узлеће у недоглед, ка путу обасјаним сјајем непролазности, упркос пролазности сваког живота понаособ, тамо негде покрај њега.

ДЕВЕТ ВЕЛИЧАНСТВЕНИХ, ПЛУС… Катица Смиљковић (потпредседница „Доловки“) и председнице: Сања Бели, Маја Ерић, Јелка Ђорђевић, Снежана Баба, Зора Чубрић, Снежана Марјанов, Слађана Богдановић и Ержебет Варга у друштву са Иваном Росић (шеста с лева)

Поводом 8. марта, Међународног дана жена, замолили  смо девет жена, које су на челу девет удружења, да дођу у центар Панчева, у Градски парк, да стану једна поред друге, да се иза њих види културна установа за сва времена, Народни музеј, јер оно што оне раде то и јесте за сва времена, и она бивша, и она будућа.

Па да кренемо. Ево тих девет величанствених, у неколико речи, јер иза њих не остају речи, остају дела.

„ПАНЧЕВКЕ“ – ГОРЊИ ГРАД

Удружење је основано 1. марта 2016. године. Бави се разним активностима, као што су: осликавање на стаклу, израда накита, вез, израда сувенира, украса… као и кулинарством, праве домаћа јела и колаче, на свој начин, традционални, свакако. „Панчевке“ организују две манифестације:  Ускршњи базар и на Преображенске дане. Своје штандове увек декоришу у складу са поводом због којег се постављају, и то делује, збиља, импресивно.

Председница“Панчевки“   је Снежана Марјанов.

„ЕТНО КУТАК“ – КАЧАРЕВО

„Етно кутак“ је основан 4. новембра 2015. године, а са циљем очувања културе, традиције, и обичаја Качареваца,  као и промоције туристичких потенцијала Качарева. Сем тога, Удружење се бави и хуманитарним радом и врло је активно у размени искустава са другим удружењима. Организују „Етно дан“ – сајам рукотворина, традиционалних јела и колача.

Председница „Етно кутка“ је Зора Чубрић.

„ВЕШТЕ РУКЕ“ – ПАНЧЕВО

Удружење жена „Веште руке“ основано је 9. маја 2016. године, с циљем да очува и негује народну културу, традицију и старе занате, а кроз израду ручних радова, али и одржавањем едукативних семинара и учествовањем на разним манифестацијама. Удружење активно сарађује са свим организацијама, чији су чланови особе са потешкоћама у интелектуалном развоју, а њихова фешта су „Пролећни дани“.

Председница „Вештих руку“ је Јелка Ђорђевић.

ДРУШТВО ЗА ПОМОЋ…

Друштво за помоћ ментално недовољно развијеним особама основано је давне 1975. године као непрофитабилно удружење родитеља, који су желели да активностима Друштва омогуће својој деци, и не само својој, бољи и квалитетнији живот. Удружење је до сада успешно реализовало више пројеката. Чланови су Удружења МНРО Нови Сад, а под покровитељатвом су Града панчева у области социјалног старања. Њихова је манифестација „Шарендан“.

Председница Друштва је Сања Бели.

СЕКЦИЈА ВЕЗИЉА…

Секција везиља, која делује у оквиру МКУД „Тамаши Арон“ Војловица – Панчево, делује од 1961. године, када је основан и Мађарско културно-уметничко друштво. Секција везиља претежно негује традиционални секељански вез, који потиче од предака досељених из Буковине давне 1883. године. Учествују на „Жетелачким данима“.

Председница Секције везиља је Ержебет Варга.

„ОМОЉЧАНКЕ“

„Омољчанке“ су се самоорганизовале 27. септембра 2014. године. Оно чиме се оне баве односи се на очување традиционалних техника израде одевних предмета и старих заната, а баве се и израдом сувенира са локланим карактеристикама и обележјима Омољице, рукотворинама на везу и златовезу, штрикањем, хеклањем, ткањем на ручном разбоју, кројењем и шивењем делова народних костима, али и стилизацијом са применом атрактивних предмета у свакодневном коришћењу. Етно базар „Циповка“ је њихова главна промоција.

Председница „Омољчанки“ је Маја Ерић.

„ЗЛАТНА ЈАБУКА“

Удружење жена „Златна јабука“ основано је 15. маја 2016. године у Јабуци као непрофитно удружење. а ради остваривања циљева о области едукације жена на селу, афирмациј женског стваралаштва у сеоској средини, као и на очувању кулурне баштине, традиције и обичаја становника Јабуке. Њихова препознатљива манифестација је „Свратите на кафицу“.

Председница „Златне јабуке“ је Слађана Богдановић.

„ДОЛОВКЕ“

„Доловке“ су као удружење жена почеле са радом још тамо 1977. године и њихов најпрепознатљивији бренд је „Доловачка штрудла“, а манифестација која окупља велики број учесника и посетилаца је позната  „Штрудлијада“.

Удружење је од пре седам година у програму здраве хране, и то бавећи се органском производњом, при чему су оствариле и посебну сарадњу са Институтом „Тамиш“ Панчево.

Председница овог удружења је Драгана Марић.

„НОВОСЕЉАНКЕ – BOBOACELE“

Удружење је основано крајем новембра 2014. у Банатском Новом Селу, с циљем очувања и промовисања културних и традиционалних вредности, као и обичаја Срба и Румуна. Бави се везом, ткањем, израдом предмета од папира, а њихова бренд манифестација је „Банатски хлеб“, која се одржава већ пет година и окупља бројна удружења, не само из Града Панчева, него и она која постоје и делују широм јужног Баната.

Председница „Новосељанки“ је Снежана Баба.

С. Батало

Пројекат „Град Панчево – будућност у огледалу садашњости“ суфинансира(о) Град Панчево