Ковачица

Награђени најуспешнији појединци и колективи на пољу културе у 2021. години

ИЗА ЊИХ ОСТАЈУ ЗНАКОВИ ПОРЕД ПУТА

• Општина ће наставити снажно да подржава све појединце због којих се о Ковачици добро говори у читавој нашој земљи и шире – истакао је Петар Вишњички, заменик председника општине

Савет за културу општине Ковачица расписао је Конкурс за награде за допринос у култури општине Ковачица за 2021. годину.

На конкурс су установе, институције и појединци предлагали појединце, колективе и пројекте који су остварили запажене резултате у области културе у прошлој години, а о пријавама је одлучивала стручна комисија. Према одлуци комисије, коју је верификовало Општинско веће општине Ковачица, у Галерији наивне уметности додељене су награде најуспешнијим појединцима и установама.

Присутнима се обратио Бранислав Атанацковић, испред Савета за културу општине Ковачица, који је истакао да је ове године конкурс протекао у најбољем реду, да су пријаве биле оправдане и поткрепљене резултатима рада оних на кога се односе.

Петар Вишњички, заменик председника општине Ковачица, рекао је да ће Општина снажно да подржава све појединце због којих се о Ковачици добро говори у читавој нашој земљи и шире, а Маријана Мелиш, помоћница председника општине, осврнула се посебно на напоре наших жена да сачувају традиционалну ношњу и предмете.

Награђени Ђурица Крстин прочитао је једну од својих песама. Фуад Табучић је интерпретирао стихове и посебно се захвалио Општини Ковачица, као и Светиславу Закићу, директору Дома културе Михајло Пупин у Идвору, за кога је, шаљивим тоном рекао: “Он ради као да је запослен у Дому, а не као да је директор”, и посебно је изразио захвалност свим запосленима у Дому културе у Идвору, као и свима који раде у култури општине Ковачица на изузетној сарадњи.

Иван Бошњак, који је говорио у име реализатора пројекта Година Пупина рекао је да је Пупин некада био оно што је данас Илон Маск, саоснивач и директор копаније Тесла и саоснивач Пејпала и да је зао важно да ми данас разумемо величину Пупиновог дела. Душица Цвејин Стојановић прочитала је једну од својих песама испред УГ Банатска петица, а Олга Јанковић, испред новнског листа Политика захвалила се информативној служби општине Ковачица на благовременој и лепој сарадњи и изразила наду да ће тако бити и надаље.

Сва обраћања поздрављена су великим аплаузима, каже се на крају саопштења Информативне службе Општине Ковачица.

Ево и ко су награђени:

ПОЈЕДИНЦИ

Адам Мезин, Уздин – ликовно стваралаштво

Ђурица Крстин, Ковачица – књижевно стваралаштво

Јудита Бакатор, Дебељача – књижевно стваралаштво

Маја Јовановић, Дероње – књижевно стваралаштво

Имре Декањ, Дебељача – музичко стваралаштво

Вићентије Атанацковић, Црепаја – музичко стваралаштво

Фуад Табучић, Београд – позоришно стваралаштво

Зденка Обшуст, Падина – изворно народно стваралаштво

Ева Микулаш, Падина – изворно народно стваралаштво

Зуза Ђуриш, Падина – изворно народно стваралаштво

Зузана Масарик Падина – изворно народно стваралаштво

Зузана Котваш, Падина – изворно народно стваралаштво

КОЛЕКТИВИ

Оркестар ДК Доина Уздин – музичко стваралаштво

Банатска петица, Црепаја – књижевно стваралаштво

НАЈБОЉИ ПРОЈЕКАТ

УГ “Година Пупина” Зрењанин

НАГРАДА ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО

Ана Књазовиц Мијаиловић, Ковачица – ликовно стваралаштво

Јанко Коларик, Падина – постхумно за допринос развоју и прмоцији културе општине Ковачица

ПОСЕБНО ПРИЗНАЊЕ

Олга Јанковић, Београд – за промоцију Општине Ковачица

Мојмир, Врлик Словачка – за промоцију Општине Ковачица у иностранству.