ПРАВИ СЕРВИС ГРАЂАНА... мр Слободан Стевановски

Ковачица

Мр Слободан Стевановски, директор Општинске библиотеке

ЧУЈТЕ И ПОЧУЈТЕ – ДАЈЕ СЕ НА ЗНАЊЕ!

• На сајту Општинске библиотеке  могу се видети  бројне  публикације које описују живот овог банатског места, али и неке значајне личности које су обележиле време у којем су живели, али и много тога још што…

Општинска библиотека у Ковачици позната је по томе што је далеко одмакла у дигитализацији, али и по томе што својим суграђанима, осим у оном делу што јој у „опису активности“ припада, помаже својим корисницима и посетиоцима и у разним другим стварима, кад год им је помоћ потребна.

Са мр Слободаном Стевановским разговарали смо не само о томе, него и о особеностима ове изузетне културне установе, и ван регионалних оквира.

Као један део тог занимљивог материјала који може открити некадашњи живот житеља Ковачице, директор Стевановски наводи и скенирану збирку прогласа ковачичког добошара „Чујте и почујте – даје се на знање“ што је права реткост да је сачувана, а која обухвата и године током Другог светског рата, што може бити веома занимљиво у смислу живота у Ковачици у условима нацистичке окупације. Поред свега тога, на сајту Библиотеке  могу се видети и бројне друге публикације које описују живот овог банатског места, али и неке значајне личности, а да би се сав овај материјал прегледао, потребно је много времена што довољно говори о његовом обиму, напомиње директор Стевановски.

Општинска библиотека Ковачица данас функционише кроз своја четири огранка, централног у Ковачици, као и огранака у Дебељачи, Падини и Црепаји. И за рад у њима, у две смене, директор на располагању има седморо запослених, укључујући ту и њега самог. Ипак, уз труд запослених то није никакав проблем и установа функционише како и треба.

  • Ми имамо фонд који броји око 100 хиљада књига у сва четири огранка и ту нам прави проблем представља недостатак простора, посебно у самој Ковачици где смо помало скучени, али без обзира на то, успевамо свима омогућити да у библиотеци обаве оно што желе. А када је реч о нашим корисницима, њих има око 2400, што је скоро десет посто становништва наше општине, а то је далеко боље од српског просека. Наравно, како дозвољавамо да на исту чланску картицу наше услуге користи више лица, тако рачунамо да стварних корисника има још више. Такође, у те наше услуге рачунамо само оне које морамо евидентирати, док било какву помоћ суграђанима или њихов боравак у библиотеци и читање књига и часописа ту не рачунамо.

Ми смо тако успели да постанемо прави сервис грађанима Ковачице и морам рећи да смо задовољни тиме – каже на крају разговора за Старт 013, мр Слободан Стевановски, први човек ковачичке Општинске библиотеке.

И. Владан