БАЛОН САЛА... Њ.Е. Ивана Хлавсова (у средини) Дарко Богосављевић, председник општине (с њене леве стране) и Драгутин Јовановић (с њене десне стране) и гости из региона Храдец Кладове

Месне заједнице јужног Баната

Драгутин Јовановић, председник Савета Месне заједнице Крушчица

ИНФРАСТРУКТУРНО СМО НАЈСРЕЂЕНИЈЕ  СЕЛО У РЕГИОНУ

• Захваљујући помоћи чешке Владе,  једног чешког региона и једне општине, као и других донатора, али и подршци Општине Бела Црква и активностима Савета МЗ, Крушчица има што многи немају, а то је…

Ево нас у Крушчици, малом селу у белоцркванској општини, непосредно уз границу са Румунијом. За почетак да кажемо, а после ћете сазнати и зашто, да је ово село једно од инфраструктурно најсређенијих села у Јужнобанатском управном округу. То смо сазнали од Драгутина Јовановића, председника Савета Месне заједнице.

Крушчица има нешто мање од 1000 становника. Половина њих су Срби, трећина Чеси, а  остало су Бугари, Мађари и Роми.

Како каже наш саговорник, становници Крушчице се, углавном, баве пољопривредом, али и воћарством и виноградарством. Организовани су у задругу, али и поред тога доста се муче да продају, а онда и да наплате своје производе. У овом малом селу има и неколико успешних предузетничких фирми, као што је „Бирограф“, која се бави графичком делатношћу, затим фарма „Лекић“, а има и малих предузетника у области трговине и грађевинарства.

У селу постоји Основна школа, са предшколским одељењем, једна од 60 у Србији које се пионири програма е-просвета, и од ове школске године нема папирног, него функционише електронски дневник.

-За почетак, посебно бих истакао изузетно значајну помоћ институција и организација из Чешке Републике у циљу побољшања квалитета живота и рада у нашем селу, и у финансијском и у логистичком смислу. Захваљујући томе успели смо да реализујемо низ пројеката, набројаћу неке: адаптација учионица у Основној школи, реконструкција терена за мале спортове, реконструкција пута Крушчица – Бела Црква, пројекат заштите животне средине „Прва канта“, изградња котларнице у Основној школи итд.

КРАЈ МАЈА 2019… Улица цара Душана у Крушчици (Фото: БЦИнфо)

Капитални пројекат, или како га ми у селу називамо историјски, је реализација пројекта  „Изградња канализационе мреже са ППОВ за насељено место Крушчица. То је први међународни пројекат, који су заједничким снагама реализовали Влада Чешке Републике, и Амбасада Чешке у Београду, Влада Србије, Покрајинска влада, Општина Бела Црква и Месна заједница Крушчица, с друге стране, уз посебну подршку Националног савета Чеха, чије је седиште у Белој Цркви, као и донацију шведске организације СИДА, с треће стране.

Реализацијом овог пројекта, у томе је његов историјски значај, Крушчица је постала инфраструктурно најопремљеније насеље у региону – истиче, с посебним задовољством, Драгутин Јовановић.

Сем тога, од нашег саговорника сазнајемо да је у току и реализација Стратегије развоја села, пројекат који је финансиран од стране региона Храдец Кралове, уз подршку Министарства иностраних послова Чешке, а у оквиру плана комуналног опремања села, у сарадњи са националном заједницим Чеха у Србији.

  • Захваљујући помоћи из Чешке, региона Храдец Кралове и општине Чермна над Орлици, реконструисане су и трибине на терену малих спортова у Основној школи, набављени мобилијари за децу, постављена ограда, опремљене свлачионице, урађено осветљење спортског терена, постављена вештачка трава, набављена косачица за траву, поста – набраја наш саговрник, додајући томе значај успостављених пријатељских односа и за будућу сарадњу.

Али ту није крај.

-Октобра 2016. године посетили су нас Лубомир Франц, начелник округа Храдец Кралове и Њена екселенција Ивана Хлавсова и свечано нам на коришћење предали спортску балон салу, коју сем  ученика Основне школе, користе и спортски клубови и рекреативци – напомиње Јовановић, додајући да сем набројаног, било је и значајне помоћи у сфери културе и очувања и афирмације обичаја и традиције Чеха.

Председник Савета МЗ каже да је Савет поставио високе стандарде у у реализацији свих пројектних активности које се тичу квалитетнијег живота свих становника Крушчице и да је Савет, на свој начин,  дао значајан допринос да се изврши реконструкција регионалног водовода Вршац  – Бела Црква, што је такође исфинансирано уз помоћ Владе Чешке Републике. – До сада је реализована прва фаза, у вредности 600.000 евра, која снабдева водом око 20.000 потрошача.

-Искористио бих прилику да се у име мештана Крушчице и своје лично име захвалим, пре свега, Влади Чешке Републике, Амбасади Чешке у Београду, региону Храдец Кралове, општини Чермна над Орлици и свима другима који су, на овај или онај начин, помогли реализацију свих поменутих и непоменутих пројеката, а који су допринели знатном подизању квалитета живота наших мештана, што је Крушчицу сврстало у ред инфраструктурно и комунално најопремљенијих села у региону – каже за крај разговора наш љубазни саговорник, коме захваљујемо на предусретљивости и ангажованом приступу нашем разговору.

С. Батало

Пројекат „Општина Бела Црква – локална самоуправа у функцији самоуправе грађана“ суфинансира Општина Бела Црква.