СЕДНИЦА СО... Марјан Алексић за председавајућим столом, са замеником и секретаром СО

Бела Црква

Марјан Алексић, председник Скупштине општине Бела Црква

РЕКОРДНА 2019. ГОДИНА, ПО МНОГО ЧЕМУ

• Приоритет буџета за 2020. годину, што се инвестиција тиче,  јесте завршетак индустријске зоне, како би се отвориле могућности изградње нових производних погона за запослење становника наше општине, пре свега младих

Марјана Алексића, председника СО Бела Црква, питали смо шта сматра најцвећим успехом овог сазива СО, као оно што остаје као трајна вредност за будућност која долази, али и још понешто.

  • Шта сматрате највећим успехом овог сазива Скупштине општине, оно што остаје као трајна вредност за будућност која долази?

    – То су свакако одлуке које су везане за изградњу нове Агрико пијаце, затим одлуке о изградњи нове спортске сале и реконструкцију постојеће мале сале и одлуке везане за комунално и инфраструктурно опремање индустијске зоне. Издвојио бих и Одлуку о мрежи основних школа на територији општине Бела Црква, којом се предвиђа исти број школа и исти број одељења, што је од велике важности за нашу општину, имајући у виду да се одређене школе налазе у пограничним селима и да се настава у Гребенцу одвија на румунском језику, у Добричеву на мађарском, а у Kрушчици се чешки језик изучава факултативно. Успели смо да у општини  Бела Црква задржимо све постојеће школе, сва одељења, узимајући у обзир све наше компаративне предности, а то су близина границе и велика разноликост која нас краси.

УРЕЂЕНА, НЕМА ШТА… зграда локалне самоуправе у Белој Цркви

 Овај сазив СО усвојиће и буџет за 2020. годину. Можете ли нам нешто рећи о томе који ће  бити најважнији приоритети тог буџета?

    –  Приорити буџета за 2020. годину у области инвестиција су завршетак индустријске зоне, за стварање могућности изградње нових производних погона за запослење становника наше општине, пре свега младих.  У области туризма планирамо издвајање средстава за додатно уређење и унапређење туристичких садржаја на Врачевгајском и Главном језеру.  Затим, завршетак изградње и привођене намени спортске и фискултурне сале у Белој Цркви, као и процес постепеног увођења родно одговорног буџетирања,  започет у области спорта,  прошириће се на више спортских удружења, а биће обухваћена и област културе. Део средстава из општинског буџета определиће се у већем обиму него раније за активности удружења жена, посебно жена на селу.

Како оцењујете рад председника Општине, Општинског већа и Општинске управе и њихову сарадњу са Вама и одборницима СО, и у чему се она посебно огледа?

 – Многобријни пројекти који су реализовани на територији општине Бела Црква говоре у прилог чињеници да је сарадња са председником Општине, Општинским већем и Општинском управом на завидном нивоу. Председник општине, чланови Општинског већа као и начелници одељења Општинске управе активно учествују у припреми скупштинских материјала и Предлога Одлука из њиховог домена рада. Присуствују на свим седницама локалног парламента и пружају одборницима потребне информације и обавештења у оквиру разматрања предложених одлука и кроз конструктиван дијалог увек се долази до позитивних резулата, у интересу свих становника општине Бела Црква.

А рад одборника?

 – Суштина рада локалног парламента је да створимо што боље услове живота у Белој Цркви, на томе радимо и резултати су видљиви, а очекујемо још више инвестиција у наредном периоду. Одборници Српске напредне странке су на свакој седници показали своју одговорност према грађанима који су их бирали, радећи у циљу привредног развоја наше општине, што ће допринети да грађани остану у Белој Цркви и живе боље, са већим стандардом.

 Шта ћете поручити одборницима СО на последњој седници овог сазива, а шта грађанима општине Бела Црква уочи предстојећих избора  на свим нивоима?

     – Одборницима ћу  захвалити на учествовању у раду Скупштине, а посебно одборницима Српске напредне странке, на јединству и тимском раду, који смо показали протеклих година. Захвалићу и скупштинској служби, секретару СО Бела Црква и мом заменику на преданом и посвећеном раду.

ОНО ШТО СЕ ВИДИ
    Завршен је нови блок специјалне болнице за плућне болести „Др Будислав Бабић“, изграђена је нова затворена Агрико пијаца, почела је изградња нове спортске сале као и реконструкција постојеће мале сале. Урађена је реконструкција четири  улица у граду као и  изградња једне улице у насељеном месту Крушчица. Веома важна инвестиција је и партерно уређење улице Јована Поповића, где је замењена комплетна водоводна, канализациона и електро инсталација. Изграђени су нови тротоари, нов коловоз, нова паркинг места као и зелене површине. Коначно је урађен локални пут Јасеново – Добричево, у дужини нешто више од 6 км, као и нови пут од Добричева ка румунској граници у дужини од 1,8 км. У току су и радови на путу од Јасенова према Стражи, а у нередном периоду следе радови на реконструкцији и изградњи још пет улица у општини Бела Црква.
    Радови су видљиви на сваком кораку, то је наш резултат. Наша најбоља предизборна кампања су нове улице и путеви, индустријска зона и нова фабрика, нова болница и пијаца, ново рухо наших школа, изградња нове спортске сале, унапређена социјална и здравствена заштита и још мого тога. Велику захвалност дугујемо председнику Александру Вучићу, који је иницирао реализацију многих радова, као и Влади Србије и Покрајинској влади, на свесрдној помоћи и подршци.
    Наставићемо и у наредном периоду да радимо на побољшању и унапређењу свих сегмената који су од важности за нашу локалну заједницу.

У последње три и по године урађено је више него за претходних 50, и то је оно што мене, као председника СО Бела Црква посебно радује. Након посете председника Републике Србије Александра Вучића, који је и први председник Србије који је икада посетио Белу Цркву, почели су и обимни радови на реконструкцији и изградњи путне мреже на територији наше општине. Ова 2019. година била је рекордна по вредности и значају инвестиција и могу рећи да је Бела Црква претворена у једно велико градилиште.

(Старт 013)

Пројекат „Општина Бела Црква – локална самоуправа у функцији самоуправе грађана“ суфинансира Општина Бела Црква.