САМИ НЕ МОЖЕМО... Мишо Марковић

Интервју

Мишо Марковић, директор ЈКП “Хигијена” Панчево

БЕЗ ПРОМЕНЕ СВЕСТИ У ПОНАШАЊУ ГРАЂАНА НЕМА…

• ЈКП “Хигијена” је спремно дочекала зиму, али ту је и даље проблем бацања врућег пепела због чега страдају контејнери за смеће
• “Хигијена” ће и надаље реализовати акције одношења кабастог отпада
• Расписан је тендер за израду пројекта који ће омогућити затварање Старе депоније

 

 – Реците нам нешто о раду „Хигијене“ у зимским условима, посебно о проблемима с бацањем врућег пепела из кућних ложишта у контејнере?

  • С почетком грејне сезоне, нажалост, почињу и стандардни, вишегодишњи проблеми уништавања контејнера, јер поједини несавесни грађани врео пепео и жар бацају у посуде за смеће. Протеклих дана поједини житељи Мисе, Стрелишта, Тесле и осталих насеља, где је индивидуално становање заступљеније, бацали су врео пепео у пластичне и металне контејнере, проузроковали пожаре и оштећења посуда за смеће. Служба за гашење пожара „Хигијене” у зимским данима је у стању приправности тако да одмах по пријави горења посуда за смеће успева брзо да реагује. Нажалост, у великом броју случајева на лицу места затекну само гомилу истопљене пластике код пластичних контејнера. Делимично оштећени метални контејнери се крпе и тако им се продужава век трајања. И поред свих апела да се врео пепео никако не баца у контејнере, већ да се остави поред њих у џаковима или неким другим посудама како би га радници нашег јавног предузећа однели специјалним возилима, сваке зиме имамо исту слику: поражава статистика да током једне грејне сезоне изгори сваки пети контејнер. За набавку нових контејнера ЈКП „Хигијена” и Град сваке године издвоје милионске износе. Још једном апелујемо на грађане да буду одговорни, да нам помогну да одржимо комуналну хигијену града, јер само таквим понашањем можемо спречити уништавање контејнера.

 Како је дочекан први снег?

  • Довољан број радника погона ,,Чистачи“ ЈКП-а ,,Хигијена“ чистио је снег. Чишћење снега вршено је уз помоћ два утоваривача са пешачких стаза и прелаза, аутобуских стајалишта и прилаза свим градским институцијама – школама, вртићима, домовима здравља, болници… Посао чишћења почео је у трећој смени, а наставила је прва и друга смена, очишћене  су улице првог приоритета, односно ужег центра града како би град нормално функционисао. Истовремено, се укљањао снег са пешачких стаза и прелаза у насељима Котеж 1, Котеж 2, Тесла, Стрелиште и Младост. Током 24 часа  очишћена су и друга градска насеља.
ПОТРЕБНО ЈЕ САМО…
    • Како да грађани помогну да град буде чистији?
     – Потребно је само да се придржавају начина на који треба да третирају комунални отпад, дефинисаног градском одлуком о одржавању чистоће и управљању отпадом. То значи да грађани који живе у објектима за колективно становање, у зградама, користе контејнере, а суграђани који живе у индивидуалним домаћинствима да комунални отпад одлажу у своје канте и износе га према важећем распореду одношења.

Редовна припрема возног парка за зимски период омогућила је да сва механизација ЈКП-а ,,Хигијена“ Панчево буде спремна, како за обављање редовних послова, тако и за уклањање већих снежних наноса са улица. Благовремено су набављене потребне количине соли и агрегата, те се не очекују било какви проблеми и у случају поледице, односно нижих температура и већег невремена.  Уз чишћење града редовно  се одржава проходност приступног пута до нове депоније, као и путева на телу старе депоније. И, ниједног момента није дошло  до застоја у раду погона „Изношење смећа”.

Које активности је ЈКП “Хигијена” предузела током актуелне пандемије?

  • Уз обављање редовних послова, уз помоћ осталих јавно-комуналних предузећа, вршимо дезинфекцију простора испред Опште болнице, Дома здравља, ковид-амбуланте, амбуланте у Жарка Зрењанина и Хитне помоћи, и то натријум-хипохлоридом.

   Да ли Панчево и даље има проблема с дивљим депонијама?

  • Упркос нашим апелима да се стари намештај, каде, прозори и шут не бацају у контејнере предвиђене за комунални отпад или поред њих, слика на градским улицама, нажалост, говори да се многи наши суграђани оглушују о молбе „Хигијене”. Дивље депоније настају баш на местима где су постављени контејнери и чине вишеструку штету. Прво, за њихово уклањање је потребно ангажовати додатни број радника и радних машина. Друго, бачени шут оштећује контејнере, па тако доводи до тога да сваки четврти контејнер на крају године мора бити отписан. Поједини суграђани и фирме оваквим понашањем стварају ружну слику у граду и обезвређују труд и залагање радника овог комуналног предузећа, који поред обављања редовних послова на прикупљању и одвожењу комуналног отпада, стижу да са бројних локација и више пута недељно уклоне на десетине тона шута. Пример, дивља депонија на углу Новосељанског пута и Шарпланинске улице која се чисти свакодневно, као и депонија поред Војловачког гробља, коју су радници „Хигијене“ чистили у августу, у новембру када је за  три дана одвежено 16 камиона смећа на Нову депонију. У децембру је одвежено 10 камиона смећа на Нову депонију. На овој локацији је неколико пута уклоњена дивља депонија, али се смеће и даље баца.

 Панчево је једна од ретких локалних самоуправа која редовно, два пута годишње има организовану акцију одношења кабастог отпада из домаћинстава, у пролеће и јесен. Шта нам можете речи о томе?

  • Више од деценије ,,Хигијена“ с пролећа и јесени организује акцију изношења кабастог отпада у граду, а у последњих неколико година и у Долову и Старчеву. Из године у годину све је већи одзив грађана. Годишње се кроз те две акције покупи и до две хиљаде кубика   кабастог отпада. У јесењој акцији „Октобар месец чистоће”, која је почела првог и завршила се последњег дана тог месеца, радници ЈКП-а „Хигијена” са панчевачких улица и из Старчева и Долова, сакупили су и одвезли на депонију близу 700 кубних метара кабастог отпада. Највише је било баштенског отпада, па затим намештаја. Најмање је било беле технике, вероватно због тога што је све више сакупљача ових секундарних сировина. Већ пету годину заредом много бољи одзив бележимо у Долову и Старчеву него у граду. Треба похвалити велики број грађана који су се придржавали утврђеног распореда за изношење кабастог отпада и тако нам олакшали да акцију успешно спроведемо. Највише посла је било када се ради ревизија терена – петком; у питању је дан у коме они суграђани који су били спречени да отпад изнесу у одређеном термину, учине то. Чињеница је да током јесењег „великог спремања града” нису трпели редовни послови, што сведочи да је акција била добро испланирана и организована.

Каква је ситуација с контејнерима за смеће у нашем граду?

  • Сагледавањем стања на терену понудиће се и конкретна решења за уређење стајалишта за контејнере, њихово измештање или отварање нових, као и потребан број и тип контејнера за набавку. Тренутно је у току изградња нових и уређење старих стајалишта и замена оштећених контејнера. Такозвана „зелена острва” и стајалишта за контејнере су се у пракси показала као добра решења за јавну хигијену. Из тог разлога ћемо и убудуће ићи у смеру, с можда модификованим димензијама, да уредимо сва сабирна места за комунални отпад у граду. Из буџета града и из сопствених средстава „Хигијена” за занављање тих контејнера и канти годишње издваја милионске суме. Поред тога, због врелог пепала настају озбиљна оштећења на нашим возилима. Контејнер кошта око 40.000 динара. Пластични контејнери изгоре одмах, а метални након што два пута горе заврше у старом гвожђу. Нека лакша оштећења успевају да санирају наши радници, но то се дешава у малом броју случајева. Велики проблем представља и крађа металних точкова које сакупљачи сировина продају на отпаду у потрази за зарадом. На крају, све то плаћају грађани као порески обвезници.

   Шта нам можете речи о планови за ову годину и сарадњи са локалном самоуправом?

  • У овој години планирамо радове на Новој депонији (четврта етажа бедемана на А фази депоније и пројктовање Б фазе депоније), уређење стајалишта за контејнере, замену оштећених контејнера и стубних канти, постављање стубних канти на новим локацијама, куповини аутосмећара, повећање обима посла у РЈ „Екосировина“.

Град Панчево расписао је тендер за израду пројекта рекултивације, санације и затварања Старе депоније, која се налази на два километра од центра града. Шта ће се тиме добити? Са израдом наведеног Пројекта престаје се са одлагањем комуналног чврстог отпада на Старој депонији. Под термином потпуна санација-ремедијација најчешће се подразумева метод за санацију одлагалишта комуналног отпада (депонија или сметлиште) који подразумева: ископавање отпада како би се искористили одређени материјали као секундарне сировине, елиминисало стварања процедних вода,  зауставило генерисање депонијских гасова из  отпада и повољан естетски изглед локације за даље коришћење.

(Старт 013)