КАКО ЈЕ МОГЛО БИТИ, ДОБРО ЈЕ... Жељко Јелкић

Разговор с поводом

Жељко Јелкић, председник Већа Савеза самосталних синдиката града Панчева и општина Опово, Ковин и Ковачица

ЗАХВАЉУЈУЋИ МЕРАМА ВЛАДЕ, АЛИ И „СЕВЕРУ“, ПАНЧЕВО…

• Прошлу годину је, и из угла Савеза самосталних синдиката, обележила пандемија новог коронавируса, а економске последице свега тога ћемо осетити тек ове године
• Током 2020. у Панчеву није било значајнијег пада броја запослених, а добра вест је и да је формиран  Социјално – економски савет

Прошлу годину, из угла Самосталног синдиката, обележила је пандемија и њен утицај на привреду у целом свету, а тиме и код нас, у Србији и Панчеву. Прошла, 2020. година је прошла како је прошла, тек ове године ћемо осетити последице пандемије, сматра председник Већа Савеза самосталног синдиката за град Панчево и општине Опово, Ковин и Ковачица Жељко Јелкић.

  • За сада, последице нису биле тако катастрофалне. Економске мере које је влада преузела су се добро показале, али право питање је како ће се све ово завршити. Држава је ту одиграла своју улогу пошто су њене економске мере стварно значиле за привреду која се нашла у незавидном положају. Негативне последице ће се осетити и по  привреду нашег града, а постоји могућност да се то превазиђе тако што ће фабрике Северне индустријске зоне својим радом помогли да се терцијални сектор у граду одржи. У Панчеву није било ни значајнијег пада броја запослених пошто се десило да је “Бросе” почео да запошљава и на тај начин је амортизовао пад броја радних места у реалном сектору у граду – оцењује Јелкић и даље каже да је и јавни сектор у Панчеву прошао колико-толико добро, где је значајну улогу имала и исплата солидарне запосленима у областима културе, предшколског васпитања и градским јавно-комуналним предузећима крајем прошле године, што је он сам оценио као веома добар потез.

Први човек Већа СССС у Панчеву нас подсећа да током пандемије и ванредног стања неки нису били у могућности да раде, попут запослених у култури док су у комуналном сектору имали чак и више посла како би Град нормално функционисао у тим ванредним околностима. Када је реч о великим привредним системима у граду, Јелкић каже да се пуно очекује и од најављаног решења за проблеме у којима се нашла Петрохемија, а ту мисли пре свега на повећање зарада запослених који, иако су, како каже наш саговорник “десетковани” одласцима високообразованих, раде нормално остварујући велики број прековремених сати што је за синдикат забрињавајуће стање.

Када је Панчево у питању, оно што је обележило прошлу годину јесте и формирање Социјално – економског савета, што је добра вест, сматра наш саговорник. До сада је одржано пет седница Савета, којег чине представници послодаваца, репрезентативних синдиката и локалне самоуправе. Тренутно, до марта ове године Саветом председава представник Синдиката, а у просторијама Већа СССС у Панчеву је смештено и само седиште и канцеларија Савета.

  • За рад Савета издвојена су средства у буџету Града и ми смо део тих средстава искористили да уредимо наше просторије чиме сам веома задовољан, посебно пошто смо средили и нашу салу и тиме побољшали услове за рад синдиката, али и омогућили организовање конференција и других скупова. Савет је имао и пар иницијатива, попут оне којим се тражи да се у овим тешким временима послодавцима помогне како не би губили послове а тиме и своје запослене а иницијатива коју синдикат очекује јесте и иницијатива за формирањем синдикалних организација у приватним предузећима у Панчеву – каже Јелкић и  оцењује да су током пандемије предузећа у граду преузела све могуће мере током ове пандемије како би заштитиле своје запослене, попут “ЗФ” који је реорганизовао рад у својој фабрици, али и свих других који су благовремено набавили заштитну опрему и свој рад организовали како би заштитили здравље својих запослених.

Током прошле године и сам Синдикат је због ванредних околности био спречен да реализује све оно што је било планирано. Са једне стране, пандемија је успорила формирање синдикалних организација у неким панчевачким предузећима које послују у Северној зони па се са тим послом касни, напомиње наш саговорник и додаје да су радници Рафинерије нафте Панчево остварили своја синдикална права током 2020. године. Он наводи да је пандемија ипак спречила реализацију бројних међународних пројеката које је Самостални синдикат планирао за прошлу годину.

  • Како ћемо све то реализовати остаје да се види пошто је у актуелним условима упитно како све то организовати, посебно семинаре, едукације и конференције које се данас могу реализовати једино у форми видео конференција а поставља се и питање неопходних услова за путовања у наредном периоду, иако је масовна вакцинација већ почела. Наша идеја је да у будућности унапредимо рад са младима у више праваца, попут екологије која би могла бити занимљива тема за наш град. Синдикат мора ићи напред а то је најлакше тиме што ћемо привући младе, убацити их у ватру како би стекли неопходно искуство за неки будући синдикални рад – каже председник Јелкић и наводи да је потребна и професионализација рада синдиката и то у склопу реорганизације ових организација у Србији, а како би се приближили синдикалном моделу либералног капитализма у којем данас живимо. Професионализација је по његовим речима веома важна, а посебно у комуникацији руководства синдиката и његовог чланства у чему би независни професионалци били најзначајнији. Што се тиче Синдиката, прошла година се завршила како се завршила, а што се тиче ове, пуно је непознаница кад је у питању наш рад, али са друге стране, пуно је и планова, закључује председник Већа СССС за Панчево Жељко Јелкић.

(Старт 013)