МУЛТИ... Мирослав Првуљ

Интервју

Мирослав Првуљ, в. д. директора Дома културе “25. мај” Долово

ВИНАРИЈАДА, ФИЈАКЕРИЈАДА, ШТРУДЛИЈАДА, ГУЛАШИЈАДА…

• Дом културе “25. мај” из Долова активан је у организацији и подршци бројним културним програмима,  тешко да има неко село са више манифестација, а не недостају ни идеје за неке нове, оригиналне манифестације

• По чему је карактеристичан доловачки Дом културе, од када постојитe и на шта се из његове историје најпоноснији? Којим програмима се највише бавите а шта је оно што би волели као ново увести у рад ове установе?

  • Већину Домова културе, па тако и овај наш у Долову карактерише културни аматеризам, поготово у фолклору, а постоји и дуга традиција фолклорне секције и секције румунске фанфаре. Дом културе је активан и као суорганизатор или институционална подршка већине манифестација које се одржавају у Долову, међу којима су: Винаријада, Штрудлијада, Фијакеријада, манифестација „У смирај дана“, Гулашијада, Хајка на лисице и шакале, Такмичење у гађању глинених голубова.

Са Удружењем пензионера из Долова, постоји сарадња на плану организације трибина и књижевних вечери, као и сусрета пензионерских друштава и мањих окупљања и прослава. У сарадњи са Удружењем „Србија мој дом“, реализована су два документарна филма која су освајала признања на фестивалима у земљи и региону: „У доловима равнице“ и „Колевка времена“. Урађен је и тизер за трећи филм по реду са радним насловом „Ако традиција нестане“. Једном годишње, током лета  се организује „Румунско вече“, које се најчешће одвија у периоду непосредно пре одржавања Великог фестивала фолкора Румуна Војводине. Оркестар фанфара КУД „Јон Креанге“ наступа два пута годишње на фестивалима фанфаре, а Дом културе, уз помоћ Националног савета румунске националне мањине, подржава ово друштво у настојању да негује културу Румуна из Долова. Национални савет румунске националне мањине је помогао да се набави опрема за просторије КУД „Јон Креанге“, која је претходно уређена уз помоћ Града Панчева. Током 2019. године у Долову је након 40 година поново организован Велики фестивал фолклора Румуна Војводине, а исте године је, након 20 година, организован Фестивал румунског фолклора деце Војводине.

ЈЕДАН ОД… Велики фестивал румунског фолклора

Што се тиче нових програма имамо нацрте за неколико фестивала које би организовали: Фестивал паровних игара, Фестивал фасада, Филмски фестивал и Фестивал јавне уметности. У оквиру Фестивала паровних игара, такмичили би се парови који би играли фолклорне игре и плесове који су традиционални код мањинских и већинских народа који живе у Србији. Фолклорни фестивали који се одржавају током лета на отвореном у великој мери привлаче пажњу локалног становништва. Фестивал фасада има за циљ да мотивише власнике кућа у Долову са предратним фасадама, богатим фасадном пластиком, да их у што већој мери обнове. Обновљене фасаде би представљале објекте за разгледање у оквиру руте за једнодневне излете и обиласке. Стручни жири би кроз избор најлепших очуваних фасада дао на значају култури неговања старих фасада у Долову.

Дом културе је учествовао и у продукцији документарних филмова “У доловима равнице” и “Колевка времена”, који су освајали признања на филмским фестивалима у земљи и региону, па би филмски фестивал у Долову био логичан наставак неговања филмске уметности од стране Дома културе. Дом културе је у 2021. години конкурисао код Министарства културе Републике Србије за израду два уметничка мурала на фасади Дома. На основу ове замисли, родила се идеја да се кроз Фестивал јавне уметности, јавни простор Долова може оплеменити уметничким делима.

    • Како је пандeмија утицала на рад ваше установе и како се спремате за рад када се околности врате у нормалу? Шта су планови Дома културе за наредни период и шта ћете понудити својој публици током летње сезоне?

  • Током 2019. године, Дом културе је започео реализацију пројекта „Дигитализација културно-историјског наслеђа Долова“. Министарство културе је подржало пројекат, па смо се крајем марта и почетком априла 2020. године прикључили акцији презентовања дигитализованог културно-историјског наслеђа Долова путем друштвених мрежа. Акцију је покренуо сектор за дигитализацију Министарства културе, а у намери да се публици понуди алтернатива у време затварања установа, услед пандемије. Месец дана смо интезивно путем фејсбук друштвене мреже представљали дигитализовану грађу, а имали смо и добру сарадњу са медијима који су извештавали о овој активности. Користили смо прилику да путем ТВ медија представимо интересантне културно-туристичке садржаје у Долову, па је тако у пролеће 2020. године урађен прилог о осликаним ајнфорима у Долову и о Мини-музеју „25. мај“ Долово. Скоро је завршено снимање видео материјала за спотове за песме „Вино из Долова“ и „Пролећни бехари“ у извођењу музичке групе „Слободни стругари“ и вокалног солисте Зорана Јовановића.
ЛЕПО И СПОЉА… зграда доловачког Дома културе

Што се тиче летње шеме, у плану је подршка доловачким манифестацијама „Фијакеријада“ и „Петровдански дани меда“. Од суботе 19. јула Дом културе се укључује као суорганизатор „Журкица“ за малу децу, које на отвореном организује Актив младих Долово у сарадњи са Месном заједницом. Настојаћемо да, у складу са мерама Кризног штаба,  поновимо летњу шему из претходних година, која подразумева суорганизацију летњег концерта фолклора КУД „Банатски вез“ организацију „Румунске вечери“, „Вечери хармонике“ и музичких вечери са гостима.

 Који су највећи проблеми са којима се у свакодневном раду суочава установа на чијем сте челу и какву сарадњу имате са локалном самоуправом, Градом, МЗ, другим установама у селу?

  • Настојимо да редовно одржавамо зграду Дома културе. Ту спадају радови санације крова и фасаде, али и уређење ентеријера, са одржавањем инсталација. Важно је да се сваке године по нешто од тога фазно уради, како би се ухватио ритам одржавања зграде. Током 2019. године Град Панчево је започео обнову фасаде Дома културе у делу где су смештене друштвене просторије. Том приликом реновиране су просторије Удружења пензионера и румунског КУД-а „Јон Креанге“. Током 2020. и 2021. године, Град Панчево је помогао реновирање излагачке галерије и фолклорне собе.

Већину заједничких активности остварујемо у сарадњи са Месном заједницом и ЈКП-ом. Током децембра уређујемо новогодишњу расвету на тргу испред Дома културе. Редовно се уређује трг са садницама цвећа. Заједно помажемо активности удружења и њихове манифестације. У сарадњи са Основном школом, у великој сали Дома културе, организује се приредба поводом Дана школе, а простор школе се користи за музичке са аудиције и смештање фолклорних ансамбала, музичких оркестара, певачких група и вокалних солиста, као што је то био случај у организацији 8. Фестивала румунског фолклора деце Војводине и 59. Великог фестивала фолклора Румуна Војводине, који су се одржали 2019. године у Долову.

Град Панчево као оснивач Дома културе редовно подржава наше активности и сви заједно настојимо да активности усмеравамо у складу са потребама нашег Долова.

(Старт 013)

Пројекат „Град Панчево – грађанин као кључни атер локалне самоуправе града“ су/финансирао Град Панчево