КРАЈ У ОКТОБРУ... Игор Мировић и Милош Марков, са сарадницима, у дебељачком атару, на завршној деоници пута Опово – Дебељача

Опово

Посета председника Покрајинске владе, са сарадницима, општини Опово

ЈЕДАН ПРОЈЕКАТ СЕ ЗАВРШАВА, ДРУГИ УСКОРО ПОЧИЊЕ

• Изградњу пута Опово – Дебељача, Покрајина је финансирала са 770.000.000 динара, од укупно 790.000.000 динара, колико износи укупна вредност радова
• Мировић поручио надлежнима у локалној самоуправи да пошаљу потребну документацију како би Покрајина финансирала и опремање вртића у Сефкерину

Поводом реализације два капитална пројекта, Општину Опово су посетили председник Покрајинске владе Војводине Игор Мировић, директор Управе за капитална улагања АП Војводине Недељко Ковачевић и покрајински секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћај Огњен Бјелић.

На десетом километру, где су стартовали радови на последње три фазе изградње пута Опово – Дебељача, госте из Покрајинске владе дочекао је председник општине Опово Милош Марков, заједно са својим сарадницима из кабинета и Општинске управе Опово, одакле су заједно обишли градилиште.

Пут Опово – Дебељача почео је са изградњом половином 2018. године, укупна вредност радова је 790 милиона динара, од чега је Покрајина финансирала 770 милиона динара, а до сада је урађено нешто више од 10 километара у оповачком атару и сада се финиширају радови у дебељачком атару, у дужини од 2,2 километра. Рок за извршење радова је 120 календарских дана и према плану изградње завршетак и отварање саобраћајнице се очекује до краја октобра.

Након обиласка градилишта на изградњи пута, Мировић и Марков су се упутили у Сефкерин. Марков је у школском дворишту, где је предвиђена изградња објекта вртића представио пројекат, а Мировић је поручио надлежнима у локалној самоуправи да пошаљу потребну документацију како би Покрајина финансирала и опремање вртића.

„Као што можете да видите иза нас у току су завршни радови на изградњи пута Опово – Дебељача. Ми смо у више фаза спроводили овај пројекат, Покрајинска влада преко Управе за капитална улагања, уз велику сарадњу Општине Опово. Дошли смо до самог краја, уговорена је последња деоница која ће бити завршена, уколико све буде у реду, до краја октобра. Ово ће много значити за општине Опово и Ковачицу, значиће, пре свега за бољу комуникацију грађана, за младе који похађају школу, али недалеко одавде проћи ће ауто-пут Београд – Зрењанин – Нови Сад и ти радови ће кренути за шест до девет месеци, тако да ће се ова саобраћајница природно наслонити на један део тог ауто-пута.

Урадили смо овај посао желећи да развијемо посебно општину Опово, да и на крају овог посла доведемо што више инвеститора, да омогућимо лакши приступ власницима пољопривредних површина и газдинствима. Једном речју важан пројекат који је започет још у мандату претходне Владе, дошло је до одређених проблема и проневера, као што је то већ био случај са многим пројектима које је водила Влада до 2016. године. Ми смо успели да овај пројекат доведемо до краја и ево видите, вредни неимари раде иако је више од 30 степени, а видели сте и део пута који је изграђен раније, то све изгледа прилично добро, у квалитетном је стању. Очекујемо да се посао заврши и очекујемо да током августа започне и изградња вртића у Сефкерину и имамо разлога за задовољство када је реч и о једном и о другом пројекту“, рекао је Игор Мировић.

Милош Марков, председник Општине Опово, изражавајући велико задовољство посетом гостију из Новог Сада, подсетио је да ово није прва Мировићева посета Опову.

„Напоменуо бих да председник Покрајинске владе Игор Мировић није први пут у Опову, пре две године, такође, смо га дочекали када је био у посети заједно са председником Републике Србије Александром Вучићем и морам да поменем да је Александар Вучић једини председник државе који је у мандату посетио Општину Опово, што само говори да ова власт не дели општине на велике и мале, већ их вреднује по раду и резултатима и зато им се захваљујем што имају слуха и за мале средине као што је наша.

ПОЧЕТАК У АВГУСТУ… Игор Мировић и Милош Марков, са сарадницима, у Сефкерину, испред пројекта изградње новог дечјег вртића

Наша локална самоуправа континуирано добија подршку од виших нивоа власти, тако да је у последњих 5-6 година Општина Опово подржана кроз разне пројекте са републичких и покрајинских нивоа и нама је то од круцијалног значаја с обзиром да је наш буџет изузетно мали, тако да ми веће капиталне пројекте који унапређују квалитет живота наших грађана не бисмо  могли да радимо а да немамо такву подршку.

Ја ћу само истаћи један податак. Током ове, 2021. године, Општина Опово је добила 211.400.000 динара преко конкурса само од Покрајинске владе, а толико је од прилике и наш годишњи општински буџет. У ова средства убројани су и капитални пројекти који су тема данашње посете, а то су изградња пута Опово – Дебељача и вртића у Сефкерину. То су два круцијална пројекта која ми сами не бисмо могли да изнесемо. Путем Опово – Дебељача спајамо две општине, Опово и Ковачицу, и сматрамо да ће цео овај део имати изузетно велики потенцијал и бенефите за обе наше локалне самоуправе. Али морам да напоменем да нам је изузетно битна изградња вртића у Сефкерину, где је расписана набавка који ће се реализовати у наредном периоду зато што на тај начин унапређујемо образовање наших најмлађих, који су и наш највећи приоритет.

Ја бих искористио прилику да се још једном захвалим господину Мировићу, Покрајинској влади, Управи за капитална улагања, покрајинским секретаријатима на континуираној подршци уз жељу да наставимо у овом темпу, локална самоуправа ће и у наредном периоду припремати пројектно – техничке документације и пројектне идеје и надам се да ћемо имати подршку какву смо имали и до сада, а све у заједничком интересу да унапредимо живот грађана наше општине“, истакао  је Милош Марков.

Пројекат „Општина Опово – будућност која се огледа у огледалу времена садашњег“ суфинансира Општина Опово.
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.