„ПОЛЕТ“ У СТАЛНОМ ЛЕТУ... Мирослав Петровић

Разговор с поводом

Мирослав Петровић, директор ЈП „Полет“ Пландиште

СВЕ, СВЕ, АЛИ ФАБРИКА ВОДЕ, ТО ЈЕ…

• У ЈП „Полет“ се ових дана, поред редовних активности, доста ради и на уређењу дечјих игралишта, укљањању дивљих и уређењу постојећих депонија, а планирана је и уградња даљинског очитавања бунара, као и уређење гасне станице у Пландишту, а све пре почетка грејне сезоне

У Општини Пландиште све јавно-комуналне делатности, од дистрибуције гаса и воде до прикупљања комуналног отпада и одржавања хигијене Пландишта, задатак су ЈП „Полет“, на чијем се челу однедавно налази директор Мирослав Петровић. Како нам каже, после више од годину дана вођења овог предузећа у в. д. статусу, одлуком Скупштине општине Пландиште, он је недавно постављен на функцију директора. Као директор овог предузећа, Петровић каже да је данас највећи проблем „Полета“ дистрибуција гаса око које се ситуација умногоме закомпликовала избијањем рата у Украјини.

  • Оно што сам затекао својим доласком у предузеће, а што је било посебно забрињавајуће, јесте проблем са дуговањима за гас и то пре ове кризе која је довела до повећања цене гаса на светском тржишту, што је утицало и на наше предузеће. „Полет“ је пре овог сукоба „Србијагасу“ могао дуговати и по две фактуре и тада би се та дуговања решавала рефинасирањем. Због дешавања у Украјини, Влада Србије је од „Србијагаса“ захтевала да уведе већу дисциплину према дистрибутерима па се тако и „Полет“ нашао у потпуно новој ситуацији, где смо имали дуговања које смо, на срећу, успели да регулишемо тако да данас дугујемо само редовне месечне рачуне и сигурни смо да ћемо успети да се држимо динамике коју „Србијагас“ данас захтева – објашњава наш саговорник начин на који је решен проблем са дуговањима за гас.

Када је реч о актуелним активностима „Полета“, директор овог предузећа наводи да се ових дана озбиљно ради на уређењу дечјих игралишта у целој општини. Како он каже, Пландиште до скора није имало игралишта која својим садржајима задовољавају стандарде па се зато кренуло у њихово уређење.

ДЕЦА СУ… дечје игралиште у сваком насељеном месту
  • У центру Пландишта смо поставили ограду око једног дечјег игралишта, а ових дана се ради на изградњи игралишта испред стадиона ФК „Пландиште“ и то на иницијативу грађана који живе у околини. Тренутно смо у  другој фази која подразумева постављање новог садржаја на овом игралишту. Упоредо са тим радимо и на реконструкцији постојећих игралишта па смо тако уредили већ два игралишта у Пландишту,  следеће нам је у плану игралиште у Барицама, а после ћемо одређеном динамиком наставити са тим у осталим местима. Скоро свако место има своје игралиште, али се мора признати да су она  била запуштена – наводи наш саговорник и напомиње да ће свако игралиште током реконструјције добити и неки нови садржај, поред постојећих. Он подсећа да је у сарадњи са Саветом МЗ Хајдучица, комплетно уређено дечије игралиште у овом месту.

Од планираних инвестиција, у наредним месецима ће се радити и на постављању даљинског очитавања бунара и да је једино питање којом ће се динамиком то реализовати. Од већих инвестиција, до почетка грејне сезоне би требала да се уреди и гасна станица у Пландишту где постоји проблем са излазним притиском, што је неопходно средити како би се дистрибуција гаса у Пландишту несметано могла наставити.

  • Што се тиче комуналних делатности, тренутно радимо на кампањи коју смо покренули када сам дошао у предузеће, а са циљем да грађани престану да у канализацију бацају разни отпад пошто се на тај начин   зачепљују пумпе па често долази до изливања канализације у различитим деловима Пландишта. Поред тога, редовно радимо на прикупљању чврстог комуналног отпада при чему се бавимо и чишћењем дивљих депонија у чему имамо потпуну подршку локалне самоуправе Општине, а за те исте намене смо добили средства и на конкурсима покрајинског Секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине, као и републичког Министарства заштите животне средине – објашњава Петровић и даље каже да то показује добру сарадњу коју ЈП „Полет“ у својим активностима успева да оствари, сем са локалним, тако и са покрајинским и републичким властима.

Када је реч о депонијама, директор „Полета“ наводи да се последњих месеци доста говори о изградњи регионалне депоније што би, како он каже, доста значило општинама у округу. Директор Петровић додаје да ће „Полет“ поново покренути пројекат изградње фабрике воде, посао вредан око 300 милиона динара, а од којег се пре пар година одустало.

„Идеја је да се поново уради пројектна документација и да се пробају наћи средства за његову реализацију, пошто је чиста вода ресурс будућности“ – закључује директор „Полета“ Мирослав Петровић.

(Старт 013)

Пројекат „Општина Пландиште данас – оно што остаје и сутра“ суфинансира Општина Пландиште, а на основу Решења бр. 401-68/2022-II од 29. 4. 2022. године.
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.