ПОСЛЕ 60 ГОДИНА... Маја Витман у дворишту „Америчких зграда“

Панчево

Завршени радови на уређењу дворишта „Америчких зграда“

ЖЕЉЕ „АМЕРИКАНАЦА“ КОНАЧНО СУ ИСПУЊЕНЕ

• Ово је капитална инвестиција, али не само у финансијском погледу изведених радова финансираним директно из градског буџета, већ и капитал који се мери задовољством људи који овде живе – истакла је Маја Витман, градска менаџерка

После кружног тока у Улици Милоша Обреновића, радова у Улици Моше Пијаде, завршени су и радови на уређењу дворишта „Америчких зграда“, чиме су решени вишегодишњи проблеми станара ових зграда, од неуређеног тротоара, пешачких стаза, паркинг места, па до оних који су настајали после сваке веће кише.

Уређено дворште у „Америчким зградама“, као и на почетку радова на уређењу, обишла је Маја Витман, градска менаџерка, и на лицу места се уверила да је урађено све оно што је треебало урадити, а уважавајужи жеље станара, и више од тога.

Након 60 година од изградње стамбених објеката у дворишту „Америчких зграда“, није било значајних улагања. Ово је капитална инвестиција, али не само у финансијском погледу изведених радова финансираним директно из градског буџета, већ и капитал који се мери задовољством људи који овде живе. Индиректно изведеним радовима подигнута је и вредност саме имовине власника станова. Међу највећим проблемима дворишта у Америчким зградама је била недостајућа атмосферска канализација. Услед падавина вода није имала куда да отиче. Девастиран асфалт, бетонске плоче, јавно осветлење било је бесмислено и поправљати. У дворишту није било пешачких стаза, уређених паркинг места, а до зеленог острва често се није могло доћи. Целокупном реконструкцијом све ове недостатке смо отклонили” – истакла је је Маја Витман, додајући да је, поред тога, сређена и водоводна мрежа, фекална канализација, а урађена је и потпуно нова кишна канализација.

Кишна канализација је спојила двориште дуж Улице Бранка Радичевића на реципиент у Улици Светозара Милетића. Постављено је 13 нових стубова јавног осветлења и задржана су три стара. На расвети дечјег игралишта додатно ћемо порадити. Показало се да је осветљај мањи због задржавања крошњи постојећих стабала. Орезивањем бисмо утицали на умањење хладовине на дечијем игралишту, што нисмо желели. Највероватније уградњом лира ће проблем бити решен, али то ће струка најбоље проценити. Радови су нешто дуже трајали због проблематике са подземним инсталацијама, те смо посебно задовољни радовима целокупне саобраћајнице са пешачким стазама. У међувремену смо имали два пута интензивне пљускове, практично је извршена проба и нова атмосферска канализација је покупила сву воду” – напоменула је Маја Витман, додајући и да је постављена и потпуно нова саобраћајна сигнализација, као и мобилијар са 12 клупа са наслоном и шест без наслона, а у новембру следе активности на озелењавању.

(Фото: ЕPA.rs)

Пројекат „Град Панчево данас – оно што остаје и сутра“ су/финансирао Град Панчево