У СВОМ ЕЛЕМЕНТУ... Никола Драгаш

Представљамо…

Никола Драгаш, карикатуриста и илустратор, о свом раду са децом

ВАЖАН ЈЕ НАЧИН РАЗМИШЉАЊА

  • У Градском парку у Панчеву овог лета одржане су радионице цртања „Лето у парку“ које је водио Никола Драгаш, а које су организоване у оквиру манифестације „Културно лето“

У среду, 17. августа, у Градском парку у Панчеву одржана је последња, пета по реду радионица цртања која је, уз подршку Дома омладине Панчева, организована у склопу овогодишњег издања „Културног лета“.

Радионице је водио познати карикатуриста и илустратор Никола Драгаш, који  за Старт 013 каже да ће, у договору са Домом омладине, у септембру бити организована изложба радова који су настали током ових пет радионица.

  • У радионицама цртања од називом „Лето у парку“ учествовало је 50 деце, узраста од пет до 14 година, а бар још толико њих је било заинтересовано тако да ће се, у сарадњи са Домом омладине, ове радионице ускоро наставити. Оно што је занимљиво је да је ту било деце како из Панчева тако и из насељених места попут Омољице, Старчева, Јабуке, али и деце из иностранства која овог летњег распуста дошла у посету бакама и декама у Панчево.
У КОНТИНУИТЕТУ… Никола Драгаш са децом у Градском парку

Током ових пет недеља рада, бавили смо се темама везаним за парк тако да су деца цртала своју клупу и фонтану, уличног свирача са три инструмента и дрвеће које се бави спортом, док је тема последње радионице била везана за то како су деца доживела ове радионице одржане у Градском парку – објашњава Драгаш и додаје да је било сјајних радова и да, иако већи део ове деце није познавао од раније, међу њима свакако има много талентоване деце, као и оне који имају јаку вољу за цртањем. Он каже да је био леп призор видети сву ту децу да седе у парку и цртају и да је током ових радионица видео много лепих радова и решења.

Иначе, Никола Драгаш се, поред својих карикатура којима је изградио име у Србији и региону, последњих година умногоме посветио и раду са децом, како кроз ликовну секцију „Чаробни свет цртања“ коју он води или у сарадњи са другим установама и институцијама. Како нам је рекао, током прошле и ове године је са децом много радио, како у оквиру „Школе традиције“ у којој су теме биле везане за српску историју, тако и кроз радионице цртања у Јабуци.

Драгаш каже да многа деца кроз тај рад са њим заволе цртање па са цртањем наставе да се баве, тако да је он са некима од тих малишана ради већ више година и покушава да им у што већој мери пренесе своја знања, пре свега о начину размишљања о различитим темама, што је по њему важније и од самих техника цртања.

(Старт 013)

Пројекат „Град Панчево данас – оно што остаје и сутра“ су/финансирао Град Панчево