ЗНА ПОСАО, НЕМА ШТА... Мирјана Филиповски

Успешне предузетнице

Мирјана Филиповски, власница  Винарије „Филиповски“ из Јабуке

ДОБРО ВИНО НЕ МОЖЕ НАПРАВИТИ ЛОШ ЧОВЕК

• Озбиљно бављење производњом вина је само продужетак дуге породичне традиције, али свакако са већим амбицијама
• Три златне медаље на овогодишњем „Вино Фесту“ у Вршцу – потврда квалитета
• Захвалност  Граду Панчеву на значајној подршци 

 

Иако ће многе зачудити чињеница да Јабука има дугу традицију виноградарства, у то се данас сви лако могу уверити тако што ће пробати аутентично вино из Јабуке, производ, за сада, једине регистроване винарије из овог места. Иако у Јабуци има винограда и има виноградара који праве своје вино, Винарија „Филиповски“ је изашла из тог оквира прављења вина „за себе“, а то смо имали прилику и сами да видимо приликом посете овој младој, али успешној,  породичној фирми.

Како нам је тада рекла власница ове винарије, Мирјана Филиповски, производња вина је породична традиција дуга преко шест деценија, а судбина је, како она већ зна, њеног супруга и најважнијег сарадника у овом подухвату, Ненада, натерала на избор, да ли жели наставити породичну традицију или жели одустати од виноградарства. На срећу, он се одлучио за оно прво и, ето, данас овај виноградар, иначе ватрогасац-спасилац запослен у Панчеву, Мирјани прави друштво у свакодневном бављењу породичним виноградом и производњи вина.   Прављење вина за ову породицу јесте задовољство, пре свега, и у свему томе учествује и њихово троје деце.

– За сада то је њима занимација, хоби, а да ли ће постати и нешто више, видећемо. Иначе, план нам је проширење и винарије и нашег тржишта. Ми смо млада винарија, регистровали смо се јуна прошле године, а почетком ове године смо завршили са свих неопходним пословима да бисмо могли да се бавимо производњом вина. Ту, пре свега, мислим на то да смо уписани у винарски регистар што практично значи да испуњавамо све услове да се тиме бавимо, да имамо просторије, судове, стручно лице, односно технолога који води производњу – каже Мирјана, а њен супруг додаје да ће она сама ускоро, када заврши  школовање, бити технолог у породичној винарији. Она посебно истиче значајну подршку у регистрацији винарије и озбиљније бављење производњом вина, коју су имали од Града Панчева, а у оквиру програма подршке женском предузетништву и на томе су посебно захвални локалној самоуправи.

ГРОЗД
  Ненад Филиповски је и председник Удружења винара, виноградара и воћара „Грозд“ из Јабуке, које доста помаже винарима у овом селу. Тако је ове године удружење поделило пет хиљада садница, а сваки члан је добио и по једно буре за вино. Поред тога, удружење организује посете винаријама по земљи попут винарије Звонка Богдана или Краљеве винарије на Опленцу. За све активности удружења, а посебно за набавку садница и опреме, средства су обезбеђена кроз  пројекте које је подржала локална самоуправа односно градски Секретаријат за пољопривреду, село и рурални развој, па је тако ове године набављена машина за откошћавање воћа. Ово удружење као свој дан обележава 14. фебруар и на тај дан се у винограду неког од чланова удружења симболично орезује виноград, уз пригодно дружење и добро вино, открива  Филиповски.

 

Од када су озбиљније кренули у производњу вина, Винарија „Филиповски“ је добила веома значајна признања за квалитет вина, после редовне провере квалитета вина у Енолошкој станици у Вршцу, што је иначе обавеза при регистрацији сваке винарије. – Од 2014. године награде су се низале, од Долова,  Делиблата и Орловата, па све до Темерина, где се одржава најозбиљнија оваква манифестација у Србији која је интернационалног карактера и на којој се скупи преко 800 узорака вина, а где смо ми добили златну медаљу за наш совињон. На овогодишњем „Вино фесту“ у Вршцу, за сва наша три узорка добили смо три златне медаље, за наш шардоне, совињон и мерло. Многи говоре да Јабука није добро поднебље за виноград, а ипак наше вино, које носи географску ознаку Јужног Баната, као и награде које нам је оно донело кажу баш супротно – напомиње Мирјана, додајући да је деда њеног супруга, 1966. године, засадио први породични виноград у Јабуци и тако започео ову, сада веома успешну традицију.

Винарија „Филиповски“ данас има 120 ари винограда, са око седам хиљада чокота грожђа и годишње успевају да произведу око пет хиљада литара вина и то највише совињон каберне и мерло од црвених, као и шардоне од белих вина, чему ће ускоро бити додата и тамјаника, коју су недавно засадили. Како нам је Мирјана рекла, до сада нису имали пуни бербу пошто један, најновији део винограда тек треба да почне да рађа и томе се надају следеће године. Са друге стране, и Мирјана и Ненад су нам углас рекли да су временске (не)прилике током овог лета направиле велику штету на виноградима па ће тако ове године берба бити скромнија него што је било за очекивати.

Мирјана напомиње да је заштита и култивација винограда, као и сама производња вина тежак и компликован посао у којем је тајминг по питању свега веома важан, а посебно када се ради на традиционалан начин којим се, како он каже, добија вино „са душом“. Пуно кише у погрешно време је током овог лета направило озбиљну штету на виноградима и она ће, плаши се власница винарије,  бити и до 50 посто, што је заиста онеспокојавајуће.

Иначе, вина Винарије „Филиповски“ можете пробати у панчевачким ресторанима „Трешњица“ и „Дајмонд“, а у току су преговори и са још неколико ресторана, као и у самој винарији, ако је посетите, што вам ми топло препоручујемо.

– Долазе нам људи из скоро свих околних места, као и из Београда, па су нам тако у посети били људи из руске Амбасаде. За сада, ми смо највише  концентрисани на Јужнобанатски округ што се тиче продаје, али наша вина можете купити само код нас у винарији, пошто их нема у продавницама и супермаркетима – додаје поносна власница најмлађе винарије у Граду Панчеву,  Мирјана Филиповски, додајући за крај приче да „добро вино  могу да направе само добри људи“.

Има нечега у томе.

И. Владан